Šalčininkų rajone dėl žievėgraužio tipografo pažeistų miškų skelbiama stichinė nelaimė

  • Teksto dydis:

Žievėgraužiui tipografui pažeidus per 25 tūkst. kubinių metrų eglynų, Šalčininkų rajono savivaldybėje skelbiama stichinė nelaimė.

Apie tai pirmadienį pranešė Aplinkos ministerija, nurodžiusi, kad dėl kenkėjo pažeidimų išdžiūvusių ir džiūstančių eglės medynų tūris sudaro 25,7 tūkst. kubinių metrų ir viršija stichinės nelaimės ribą.

Dėl to Šalčininkų savivaldybės miškuose ministerija paskelbė stichinę nelaimę, pradedamos taikyti specialiosios apsaugos ir stichinių nelaimių padarinių šalinimo miškuose priemonės.

Birželį stichinė nelaimė dėl žievėgraužio tipografo sukeltų pažeidimų buvo paskelbta Kazlų Rūdos ir Vilniaus rajono savivaldybių miškuose.

Paskelbus stichinę nelaimę, miškų valdytojai, savininkai ir naudotojai per 10 dienų nuo pranešimo paskelbimo privalo apžiūrėti savo miško valdas, esančias šiose savivaldybėse.

Stichinės nelaimės laikotarpiu miškų valdytojai, savininkai ir naudotojai turi žvalgyti savo medynus ne rečiau kaip kas dvi savaites medžių vegetacijos metu, o kitu metu – ne rečiau kaip kas mėnesį.

Pastebėjus egles su besivystančiais žievėgraužiais tipografais, jas privalu nedelsiant pažymėti ir iškirsti sanitariniais kirtimais, ankstyvose vabalų vystymosi fazėse – iki lėliukių susiformavimo, lėliukių ar jaunų vabalų fazėse – ne vėliau kaip iki naujos kartos vabalų išskridimo.

Ministerijos duomenimis, pernai dėl žievėgraužio tipografo pakenkimų eglynuose buvo pažeista apie milijonas kubinių metrų eglių, nuo 2024-ųjų pradžios iki dabar Lietuvos eglynuose jau užfiksuotas 263,6 tūkst. kubinių metrų pažeistų eglių tūris.

Anot ministerijos, šiemet, kaip ir pernai, žievėgraužio tipografo vabalų gausa miškuose yra labai didelė, todėl prognozuotina, kad plynaisiais ir atrankiniais sanitariniais kirtimais reikės intensyviai kirsti ir šalinti iš miškų kenkėjo pažeistas egles.

Lankymasis stichinės nelaimės pažeistuose miškuose nebus ribojamas, išskyrus vietas, kur vykdomi sanitariniai miško kirtimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ale

Ale portretas
sugrauzia,kad tik kelmai lieka!

Antanas

Antanas portretas
Kovai su kenkėjais pasitelkiama chemija. O ji - išnuodija tais kenkėjais mintančius paukščius. Jai ne pirmas kartas ant Lietuvos.

Kirvarpa \\\\\.../////

Kirvarpa  \\\\\...///// portretas
Kam nelaimė,o kam puota maro metu.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių