Reorganizuojamas Lietuvos geologijos muziejus

  • Teksto dydis:

Vyriausybė priėmė nutarimą reorganizuoti Lietuvos geologijos muziejų ir prijungti jį prie Lietuvos geologijos tarnybos.

Lietuvos geologijos muziejuje saugomas nuo 1953 m. išgręžtų iki daugiau nei 2 km gylio 1 136 gręžinių kernas – koloniniu gręžiniu išgręžti uolienos stulpeliai, iš kurių nustatomos uolienos savybės.

Bendras saugomo gręžinių kerno ilgis sudaro 150 km. Be gręžinių kerno, muziejuje saugomi Lietuvos geologų archyvai ir tyrinių kolekcijos: geologų mokyklos puoselėtojo, profesoriaus, akademiko, geologijos-mineralogijos mokslų daktaro J. Dalinkevičiaus memorialinė ekspozicija, lauko riedulių ir poliruotų riedulių ekspozicijos, A. Žukelio paleontologinė ekspozicija, J. Lisausko muziejui dovanota retų mineralų kolekcija, Lietuvos naudingųjų iškasenų ekspozicija.

Reorganizuojant Lietuvos geologijos muziejų bus steigiamas Žemės gelmių informacijos centras. Pagrindinės centro funkcijos – įsigyti, kaupti, konservuoti, restauruoti, tirti, sisteminti, saugoti ir lankytojams pristatyti eksponatus, atspindinčius Lietuvos geologijos aplinkos raidą ir naudingąsias iškasenas, Lietuvos geologinių tyrimų istoriją.

Atsižvelgiant į išskirtinę kerno svarbą Lietuvos žemės gelmių praktiniams ir moksliniams tyrimams, svarbiausia Žemės gelmių informacijos centro veiklos kryptis bus kerno tyrimų plėtra ir informacijos apie uolienų savybes kaupimas ir sklaida. Kerno saugykloje saugomi ir Lietuvos geologų archyvai, jų tyrimų kolekcijos. Žemės gelmių informacijos centras bus atviras visuomenei, sudarys sąlygas tolesniems kerno tyrimams. Kerno saugykloje bus galima naudotis sukaupta tyrimų medžiaga.

Prijungus muziejų prie Lietuvos geologijos tarnybos bus centralizuotos administravimo, finansų, personalo, materialinių išteklių valdymo ir kitos bendrosios įstaigų funkcijos. Muziejaus darbuotojams bus užtikrinta galimybė atlikti tiesiogines su muziejininkyste ir kerno kaupimu, jo saugojimu susijusias funkcijas.

Žemės gelmių informacijos centras galės priimti lankytojus ne tik vasarą, bet ir šaltuoju metų laiku. Planuojama aktyvinti edukacinių programų rengimą ir įgyvendinimą (moksleivių, studentų grupėms).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mokytojas

Mokytojas portretas
Nesupratau, kodėl vienintelis Lietuvos geologijos muziejus paverčiamas "centru". Daugiau laisvės savivaliautojams?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių