Pamaryje jau klykauja gulbių būriai: sugrįžusių giesmininkių gali būti apie kelis tūkstančius

  • Teksto dydis:

Potvynio užlietose pievose jau klykauja gulbių būriai – skuba užsiimti perėjimo vietas. Ornitologas sakė, kad gulbių giesmininkių pamaryje jau gali būti apie kelis tūkstančius, praneša LNK.

„Po žiemos išsiilgti paukščiai po truputėlį skrenda į deltą ir pildosi su kiekviena diena“, – sakė ornitologas Vytautas Eigirdas.

Gausiausi gulbių būriai – ties Sausgalvių kaimu. Vietiniai prie tokių vaizdų sakė jau įpratę.

„Kai tik vanduo ateina, jos vėl pareina. Čia yra ir gulbių gatvė“, – atviravo vienas gyventojas.

Nemuno deltos pievose gulbės ir kiti sparnuočiai nutūpė ne šiaip – čia gausu maisto.

„Užlietose pievose jos automatiškai turi ir kur pasislėpti sėkmingai, ir žolytė pirmiau pradeda kaltis tokiose vietose. Jos turi didžiulius plotus, kur gali plaukioti, maitintis“, – aiškino V. Eigirdas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Ornitologas sakė, kad dalis gulbių pas mus žiemojo, bet didžioji dalis grįžo. Pastarosios į pamarį suskrido iš Vokietijos ir Lenkijos.

Kad paukščių pasaulyje – pavasaris, anot ornitologo, jau praneša ir į pievas nutūpusios žąsys, grįžtančios pempės ir gervės.

„Šiemet išvis tas pavasaris anksčiau atėjo, bent jau mūsų krašte“, – tikino V. Eigirdas.

Vieversiai jau skraido, pempės sugrįžo, gervės. Širdy jau tikrai pavasaris.

Ornitologas vardijo, kokie paukščiai atneša pavasarį.

„Man asmeniškai, pavasario paukštis – vieversys. Aš pirmą vieversį pamačiau vakar, o kiti kolegos jau prieš kelias dienas stebėjo. Man vieversys – pagrindinis pavasario pranašas. Bet kovų irgi jau matosi, jie sugrįžę į kolonijas, jau tvarkosi lizdus, intensyviai ruošiasi savo darbingam perėjimo sezonui“, – pasakojo V. Eigirdas.

Didžiosios paukščių sugrįžtuvės kasmet būna kovo pradžioje, bet, anot ornitologo, paukščiai itin akylai stebi orus ir pagal juos gyvena.

„Vieversiai jau skraido, pempės sugrįžo, gervės. Širdy jau tikrai pavasaris, o kaip ten bus, dar sunku pasakyti. Dar tik vasario mėnuo, gali ir šalčiai ateiti – migrantams tai nėra problema, jei užšals, viskas užsnigs, jie puikiausiai gali skristi atgal į savo žiemojimo vietas ir dar pratęsti žiemojimo sezoną“, – kalbėjo V. Eigirdas.

Anot ornitologo, jeigu nešals, po poros savaičių Nemuno deltoje turėtų būti šimtatūkstantiniai sparnuočių būriai. Paukščių gausybę pamaryje galima stebėti net iki gegužės pabaigos, mat čia – išskirtinė migruojančių sparnuočių poilsio ir maitinimosi vieta, ir suskaičiuojama apie 300 paukščių rūšių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fr

fr portretas
Paukščiai, tai ne lietuviai. Į juos malonu žiūrėti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių