Po kiek superka grybus, kada ir kur atsiras baravykai ir kas laukia uogų, plačiau papasakojo Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas Virginijus Varanavičius.
– Kaip jums šis sezonas?
– Iš tiesų labai puikus, seniai tokio laukėme. Grybų miške yra ir verslui, ir asmeniniam naudojimui. Kviečiame visus grybauti – nenusivils, tikrai suras grybų.
– Bet gausiai auga tik voveraitės?
– Šiandien yra tik voveraitės, bet rudenį tikimės ir rudeninių grybų derliaus. Jeigu Dievulis nepagailės lietaus – o jo tikrai kol kas ne per mažai – tai rudeninių grybų tikrai bus.
– Kokia yra supirkimo kaina ir ar yra rankų, kurios tuos grybus renka?
– Čia jau problema, kuri tęsiasi eilę metų. Jeigu grybų atsiranda miške kiek daugiau, mes jų nenurenkame, kaip ir uogų, mat nėra kam. Manau, kad jaunimas nelabai eina grybauti ir nelabai renka grybus.
– Kai jauna buvau, mane labiausiai supirkimo kainos žavėdavo. Tais laikais už kilogramą tebūdavo 20 litų.
– Pirmi grybai ir šiais metais kainavo apie 10–12 eurų už kilogramą. Tai tikrai buvo pakankamai aukšta kaina. Dabar kaina nėra aukšta, kadangi grybų tikrai yra daug. Kadangi sumažėjo poreikis ne tik pas mus, bet ir mūsų tradicinėse valgytojų šalyse, kaip Vokietija, Prancūzija, grybų poreikis ženkliai mažesnis, todėl kainos yra pakankamai žemos. Antras dalykas – lietus, drėgmė daro savo. Poreikis yra sausiems grybams – vandenuko niekas nenori pirkti, visi nori sausų grybų. Šiai dienai grybų drėgnumas tikrai yra aukštas, todėl ir kaina nėra labai aukšta.
– Per dieną kiek superkama grybų?
– Varėnos rajone per visas įmones surenkama apie 20–30 tonų voveraičių.
– Tačiau visai kitokia situacija yra su kitomis miško gėrybėmis?
– Uogų nerasta. Tai rodo ir kaina – verslas absoliučiai nesurenka nė vienos uogos. Tiesiog – vidinis vartojimas. Jeigu šiandien litras mėlynių kainuoja 6–8 eurus, tai yra fantastinė kaina. Surinkėjai neša tiesiai į turgelius, nes ten žymiai brangiau. Mėlynėms pakenkė šalnos.
– Tai uogų nebebus?
– Nebent rudeninių šiek tiek atsiras. Lygtais bruknės pražydėjo, tai gal šiek tiek bruknių bus.
– Kiek visų grybų lieka Lietuvai, kiek yra eksportuojama?
– Manau, kad Lietuvoje, imant verslą, lieka iki 10 proc.
– Ar ši vasara, palyginus su praėjusia, yra geresnė?
– Tikrai yra pakankamai gera. Grybai prasidėjo gana anksti, buvo tarpelis, kai buvo uždžiūvę.
– Kiekvieną dieną einate į mišką?
– Be abejo. Ypač kai prasideda baravykai. Nors tikrai daug metų dirbame su grybais, bet vis tiek tikras dzūkas negali miegoti ilgai, keliasi anksti ir vis tiek važiuoja rauti baravykų.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– Kada prasidės baravykų sezonas?
– Jeigu oro sąlygos bus palankios, paprastai Lietuvoje jis prasideda apie rugpjūčio 15 dieną. Kaip sakoma, grybai pradeda pavieniai mėtytis, o jau nuo rugsėjo 20–25 dienos, jei viskas tvarkoje, turėtų pilnai įsijungti sezonas.
– Ar prieš gaminant voveraites reikės išvirti vandenyje, ar nereikia?
– Patarčiau neišvirti – tik užplikinti karštu vandeniu. Tai yra: sudėti į puodą, užvirinti ir išjungti, o tada įdėti ant keptuvės. Vis tiek jos turi truputėlį kitokių savybių, ypač rudeninės – jos darosi kartokos. Truputėlį šoninės, grietinėlės ir bulvytės – tai tikra fantastika.
(be temos)
(be temos)