Liūtys prišaukė bėdų: milžiniškos kirmėlės pavojų kelia ir gyvūnams, ir žmonėms

  • Teksto dydis:

Šią savaitę dėl smarkių liūčių Hjustono (JAV) apylinkėse gyventojai buvo įspėti dėl nuodingų pėdos ilgio kirmėlių, kurios atsinaujina perpjautos per pusę. Šie gyviai – invazinė rūšis, išskirianti toksinus, kurie palietus gali sudirginti odą.

Manoma, kad šie iš Azijos kilę kirminai į JAV pateko kartu su gabenamais augalais.

Po liūčių apie gyvius jau pranešta Alabamoje, Kalifornijoje, Floridoje, Džordžijoje, Luizianoje, Misisipėje, Šiaurės Karolinoje, Pietų Karolinoje ir Teksase.

Plokščioji plaktukinė kirmėlė yra padengta toksiškomis gleivėmis, nuo kurių kiti gyvūnai gali susirgti, o žmonėms – sudirgti oda.

Po liūčių kirmėles dažnai galima aptikti ant vejų, šaligatvių ir kelių, kai vanduo jas išplauna iš požeminių urvų, todėl kyla pavojus žmonėms ir gyvūnams.

Ekspertai įspėja kirminų nekapoti, nes šie gyviai perkirsti atsinaujina.

Vietoj to siūloma užsimovus pirštines įdėti kirmėles į plastikinį maišelį su druska ir actu arba citrusų aliejumi ir nakčiai palikti šaldiklyje.

Net kai kirminas negyvas, jo nereikėtų liesti. Palietus rekomenduojama nedelsiant nusiplauti vandeniu su muilu, o po to pasitepti dezinfekavimo priemone.

Kirminai gali užaugti iki 40 cm ilgio, todėl kartais jie painiojami su gyvatėmis.

Šie kenkėjai minta sliekais, jie paralyžiuoja sliekus, aptepdami juos nuodingomis gleivėmis, o tada suryja.

Sliekus suardantis toksinas yra tas pats, kuris žmonėms sukelia odos dirginimą, o gyvūnams – negalavimą.

Šie kirminai turi gebėjimą atsinaujinti daugindamiesi nelytiniu būdu.

Dalis užpakalinės kirmėlės dalies atitrūksta ir išauga nauja galva, iš kurios išauga nauja plokščioji kirmėlė, genetiškai identiška motininei kirmėlei.

Galva pradeda formuotis maždaug po 10 dienų.

Šios kirmėlės kelis kartus per mėnesį gali susilaukti daugybės palikuonių be partnerio.

Gyviai mėgsta tamsias, drėgnas vietas, yra aktyviausi naktį. Jų neėda jokie kiti gyvūnai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ot

Ot portretas
Nuo tos bjaurasties (kaip ir nuo beveik visų kitų parazitų) padeda druska, bet druskos reik pripilt tiek, kad net žolę nuėda... Man ta proga va toks klausimas pasistojo: o jei taip susimetus, nusipirkus porą vagonų druskos ir pabarsčius seimą su bobiausybe beigi savivaldybėm?

nieko panašaus

nieko panašaus portretas
nebuvo Lietuvoj. Dabar pasipylė. Kiaulių, paukščių marai, Sosnovskio barščiai, invaziniai augalai, invaziniai šliužai, virusai gėjai..Gal laikas jau pabaigt?

Gamta yra geriausia laboratorija ir kūrėja

Gamta yra geriausia laboratorija ir kūrėja portretas
Tiesiog nereikia jos visų kūrinių temptis pas save. O šiaip tai manoma, kad Žemėje yra tūkstančiai dar neatrastų gyvių rūšių. Ypač vabzdžių.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių