Lietuvoje pradedama laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Lietuvoje pradedama pavasarinė laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Kaip ir kasmet, jaukai su vakcina bus išmėtomi iš orlaivių buferinėje zonoje – pasienio teritorijose, besiribojančiose su Lenkija ir Baltarusija.

„Jie saugūs ir nekelia pavojaus žmonių ar gyvūnų sveikatai, tačiau gamtoje laiką leidžiantys gyventojai radę jauką raginami jo neliesti, nes viduje yra aštri membrana su pasiutligės vakcina, dėl to galima susižeisti“, – teigiama pranešime.

Jeigu leis oro sąlygos, pavasarinio etapo vakcinaciją planuojama baigti gegužės mėnesio pabaigoje.

Jaukas savo sudėtimi panašus į šunų ar kačių maistą, tik jo viduje paketėlyje yra keli lašai skysčio – tai vakcina. Vakcina sukelia gyvūno organizmo imuninį atsaką ir laukiniai gyvūnai – lapės, usūriniai šunys tampa atsparūs pasiutligės sukėlėjui.

Pačiupinėjus jaukus, užsikrėsti pasiutlige žmogui pavojaus nėra. Jaukų aptikus prie gyvenamųjų namų, apie tai būtina pranešti teritorinei VMVT, jos specialistai atvyks jo paimti.

Anot specialistų, jei tokį jauką netyčia rado ir suėdė augintinis, rekomenduojama keletą dienų stebėti jo sveikatą, pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju. Naminiams gyvūnams šie jaukai taip pat nepavojingi.

VMVT laukinių gyvūnų vakcinaciją vykdo nuo 2006 metų.

Pastaruosius dvejus metus Lietuvoje pasiutligės atvejų nenustatyta nei laukiniams, nei naminiams gyvūnams.

„Vis dėlto atsipalaiduoti dar negalima, nes kaimyninėse šalyse – Baltarusijoje, Rusijos Federacijoje, Ukrainoje ir Lenkijoje pasiutligė paplitusi tarp naminių ir laukinių gyvūnų, todėl rizika, kad į Lietuvą užsikrėtusių laukinių gyvūnų gali atklysti, visada išlieka“, – teigiama VMVT pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nepamirškit

nepamirškit portretas
Kad reikia ir vyriausybėje su seimu pamėtyt- ten toks užkratas kad žmonės nežino kaip su ta valdžios pasiutlige tvarkytis.Negi teks šaudyt ir daryt sanitarinį valymą?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių