Kinologas: jei turite medžioklinį šunį, tai ir medžiokite su juo

Medžioklinius šunis geriausia laikyti tikriems medžiotojams, sako kinologas Vytautas Tamošiūnas. Jis perspėja, kad nepersekiodami laukinių gyvūnų tokie šunys užsiima kita veikla, kuri jų savininkams didelio džiaugsmo nekelia.

Kaune vykusioje miško, medžioklės ir aplinkos parodoje „Sprendimų ratas“ įvyko ir medžioklinių šunų pasirodymas. Jo sumanytojas, Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos vyr. kinologas V. Tamošiūnas papasakojo, kokia yra tikroji medžioklinių šunų paskirtis.

Dalmantinus ir haskius ant pjedestalo užkėlė Holivudo filmai

Anot jo, medžiotojams talkinančių šunų veislės įpratusios prie gaudžiančio medžioklės rago, todėl neturintiems nieko bendro su šia veikla, geriau tokių šunų nelaikyti. Priešingu atveju šie šunys randa kuo užsiimti, bet jų veikla dažniausiai šeimininkams didelio džiaugsmo nesuteikia.

Įtakos renkantis augintinį gali turėti ir kaina. Pasak kinologo, medžiokliniai šunys dažniausiai pigesni už įprastines parodines veisles.

Taip pat pašnekovas atkreipė dėmesį į tai, kad apskritai egzistuoja labai stiprios šunų mados, paveikiančios ir medžioklinius keturkojus.

„Šunų pasaulį valdo mados. Tai apima ne tik medžioklinius šunis. Kai atsiranda filmas apie kokią nors šunų veislę, daugelis nori laikyti būtent tos veislės šunis. Kažkada per filmą „101 dalmantinas“ labai išpopuliarėjo dalmantinai. Vėliau taip išpopuliarėjo ir Sibiro haskiai“, - portalui pasakojo kinologas.

Mieli taksai ir spanieliai - taip pat skirti medžioklėms

Vyras pridūrė, kad kiekviena šuns veislė iš principo pritaikyta tam tikro laukinio gyvūno medžioklei. Žinoma, pasitaiko ir persidengimo atvejų. Pavyzdžiui, vokiečius V. Tamošiūnas laiko praktiškais žmonėmis, kurie išveda įvairiapusiškas medžioklinių šunų veisles. O britų išvestos veislės kur kas labiau specializuotos.

Pasidomėjus, kokie medžiokliniai šunys yra populiariausi, kinologas įvardijo laikas. Medžiotojai taip pat žvalgosi ir į lietuvių skalikus, kurie pasitarnauja kanopinių gyvūnų bei medžioklėse su varovais.

Nors daugelis šeimininkų, namuose laikančių garbanotuosius spanielius, net neįsivaizduoja, kad jie galėtų dalyvauti ančių medžioklėje, pašnekovas tikino, kad jie tam visai neblogai tinka ir iki šiol vis dar pasitelkiami.

Be kita ko, medžioklei naudojami ir taksai, kurie taip pat kai kada laikomi su medžiokle nieko bendro  neturinčių. „Taksai – mažyčiai šunys, bet turi gražų šarmą. Jie medžioklei taip pat naudojami.

Protingai planuojant medžioklę jie gali nemažai nuveikti. Jie išvesti urvuose gyvenančių žvėrių – lapių, barsukų, usūrinių šunų – medžioklei. Žinoma, sudėtingomis sąlygomis jie žiemą „buksuoja“. Taip pat jie gali būti naudojami ir varovinėje medžioklėje“, - taksus charakterizavo kinologas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių