Gamtai skirtose monetose – žemaitukas ir lietuvių skalikas

  • Teksto dydis:

Šiandien Lietuvos banko į apyvartą išleistų 10 eurų ir 1,5 euro kolekcinių monetų reverse vaizduojami vienas šalia kito stovintys ir ta pačia kryptimi žvelgiantys du lietuvių skalikai ir žemaitukas.

Tradicines lietuviškas veisles pagerbianti moneta pristatyta Lietuvos žirgyne, Riešėje, informuoja Lietuvos bankas.

„Jei šuo ir žirgas – geriausi žmogaus draugai, tai žemaituką ir lietuvių skaliką galėtume laikyti geriausiais lietuvio draugais. Išleisdami šią kolekcinę monetą prisidedame prie tradicinių lietuviškų, deja, šiuo metu nykstančių veislių įamžinimo“, – sako Vitas Vasiliauskas, Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Šios veislės yra vienos iš seniausių ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Lietuvoje laikoma apie 500 grynaveislių, kilmės knygoje registruotų žemaitukų ir 200 lietuvių skalikų. Monetos pristatymo dalyviai turėjo galimybę pasigėrėti Lietuvos žirgyno žemaitukais ir medžiotojų į pristatymą atsivežtais skalikais. Lietuvos žirgynas rūpinasi žemaitukų veislės išsaugojimu. Ji žinoma jau nuo VI–VII a., yra įtraukta į Pasaulio žemės ūkio gyvūnų įvairovės duomenų banką bei katalogą. Lietuvių skalikų veislei išsaugoti yra parengta speciali programa, tačiau daugiausia šios veislės šunų laiko ir veislės grynumu rūpinasi patys medžiotojai.

Žemaitukus ir lietuvių skalikus įamžinusi 1,5 euro moneta (vadinamasis pusantrokas) yra antroji Lietuvos banko išleista tokio nominalo moneta. Taip siekiama plėsti išleidžiamų eurų monetų įvairovę, skirti dėmesio populiaresnėms temoms ir paskatinti daugiau žmonių domėtis kolekcionavimu.

Lietuvių skalikui ir žemaitukui skirtas monetas nukaldino Lietuvos monetų kalykla. Monetų nuo jų išleidimo dienos (liepos 21 d.) galima įsigyti Lietuvos banko kasose. Monetas taip pat platins ir oficialūs Lietuvos banko numizmatinių vertybių platintojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

,

, portretas
Monetos gražu, bet koks brudas darosi su monetų pardavimu ir tai vyksta Lietuvos banke tai pasibaisėtina...

Tikrai

Tikrai portretas
gerai, kad bent tokiu būdu lietuviškos veislės prisimenamos, bet šiaip lietuvių liaudies dainose kurtai minimi dažniau už skalikus ("kurteliai sulojo", "tėvužėlio kurteliais užleisiu užleisiu"). O apie lietuviškus kurtus jau seniai nieko nesigirdi, rusai netgi apsiskelbė vieninteliais "tikrų kurtų" (борзая) turėtojais. Kaip čia taip yr?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių