Australijos upėje trečiąkart fiksuojamas masinis žuvų gaišimas

  • Teksto dydis:

Vienoje didelėje Australijos upėje pirmadienį vėl užfiksuotas masinis žuvų gaišimas, vietos pareigūnų siejamas su didele sausra, nors kritikai teigia, kad tokius incidentus bent iš dalies lemia netinkamas vandens išteklių naudojimas.

Jau trečias per kelias pastarąsias savaites žuvų gaišimas Darlingo upėje praeitą naktį prasidėjo ties Menindžiu Naujosios Pietų Velso valstijos vakarinėje dalyje. Toje pačioje srityje šimtai tūkstančių žuvų nugaišo sausio pradžioje ir prieš Kalėdas.

Ekspertų nuomone, dėl karštų orų vandenyje smarkiai suveša dumbliai, o vėsiomis naktimis daug jų žūva ir irdami sueikvoja vandenyje ištirpusį deguonį.

Naujojo Pietų Velso pirmoji ministrė Gladys Berejiklian (Gledis Beredžiklian) blogą vandens kokybę siejo su užsitęsusia sausra, paveikusia didžiąją dalį valstijos.

Regiono vandens išteklių ministras Niallas Blairas (Nailas Bleiras) sakė, kad jo departamentas žinojo, kad meteorologinės sąlygos yra „baisios“ ir Menindžio rajone pastatė du saulės energija varomus aeratorius.

Po vėliausios masinės žuvų žūties sausio 6-7 dienomis vyriausybės nupirko iš viso 16 aeratorių, planuojamų naudoti valstijos vandens telkiniuose.

„Deja, nei mokslininkai, nei vietos gyventojai nesugebėjo pasiūlyti nieko, kas galėtų leisti išvengti tokio dalyko, išskyrus šviežio vandens atitekėjimą į sistemą, bet mes tiesiog jo neturime“, – žurnalistams sakė N. Blairas.

Menindžio regiono turizmo asociacijos prezidentas Robas Gregory (Robas Gregoris), organizuojantis išvykas upe, sakė, kad vyriausybė ketverius pastaruosius metus leido ūkininkams naudoti per daug vandens savo laukams drėkinti.

„Dabar nebeturime atsargų praplauti sistemai ir stebėjome deguonies išeikvojimą dėl melsvadumblių žydėjimo – ir štai koks galutinis rezultatas“, - sakė R. Gregory.

„Ko gero, šis žuvų gaišimas yra paskutinis, nes nebeliko kam gaišti“, – pridūrė jis.

Mario-Darlingo baseinas yra pagrindinis Australijos upynas. Jis apima keturias valstijas; šiame baseine užauginama trečdalis šalies suvartojamų maisto produktų.

Menindžio gyventojas Graeme'as McCrabbas (Graemas Makrabas) sakė, kad žuvų gaišimas aiškiai parodo, kaip vandens išteklių naudojimo planas „žlugdo visą sistemą“.

„Šiuo tikslu buvo išleista 13 mlrd. (Australijos) dolerių (8,16 mlrd. eurų) mokesčių mokėtojų pinigų, tačiau viskas baigėsi... visiška netvarka“, – G. McCrabbas sakė visuomeniniam transliuotojui „Australian Broadcasting Corp.“

Artėjant federaliniams rinkimams, turintiems įvykti iki gegužės pabaigos, opozicijos atstovas aplinkosaugos reikalams Tony Burke'as (Tonis Berkas) paragino pateikti pastarųjų žuvų gaišimo incidentų mokslinį paaiškinimą.

„Vėliausia mano aplankyta upė buvo Darlingas, ir joje buvo galima stebėti besivystančią ekologinę katastrofą“, – žurnalistams sakė T. Burke'as.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zuviene

zuviene portretas
uxa.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių