Atrastas giliausiai po žeme gyvenantis sausumos gyvūnas

Kad egzistuoja vandens gyvūnų, gebančių išgyventi ir daugintis daugelio kilometrų gylyje, nenustebinsi nieko. Bet kad tokiame pat gylyje galėtų veistis ir kai kurie sausumos gyvūnai, skamba neįtikėtina. Tačiau tai yra tiesa. Giliausiai žemę rausiantis padaras buvo aptiktas net 2 km gylyje, nuo Gruzijos atskilusioje Abchazijoje.

Nariuotakojai, kurių rūšis pavadinta Plutomurus ortobalaganensis, atrasti Kruberos-Voronjos urve, netoli Juodosios jūros. Giliausias šio urvo taškas siekia 2191 metrą nuo žemės paviršiaus. Ši rūšis buvo atrasta 1980 metrų gylyje po žeme. Krevetes primenantys gyviai ten minta grybeliais ir įvairiomis irstančiomis substancijomis.

Minėtame Kruberos-Voronjos urve buvo rasta ir trijų kitų dar nežinotų rūšių atstovų: Anurida stereoodorata, Deuteraphorura kruberaensis ir Schaefferia profundissima. Visos keturios rūšys priskiriamos kolembolų klasei (angl. – „springtails“) – tai yra mažų, primityvių besparnių vabzdžių atmaina. Šie sutvėrimai gyvena absoliučioje tamsoje – nieko stebėtino, jog rasti egzemplioriai neturi regėjimo organų. Tiesa, Anurida stereoodorata rūšies atstovams šį anatominį trūkumą kompensuoja įmantri chemoreceptorių atmaina.

Sausumos gelmių rekordininkus atrado Aveiro universiteto (Portugalija) mokslininkė Ana Sofija Reboleira (Ana Sofia Reboleira) ir jos kolega Albertas Sendra (Alberto Sendra) iš Valensijos Gamtos istorijos muziejaus (Ispanija). Gamtininkai tyrinėjo Kruberos-Voronjos urvą 2010 m., būdami ekspedicijos, kuriai vadovavo Iberijos-Rusijos komanda „CaveX“, nariai.

Iki šio atradimo kolembolų buvo randama tik 0,5 km gylyje. 1986 m. 550 metrų po žeme Ispanijoje buvo atrasta Ongulonychiurus colpus rūšis. Pernai, 2011 m., 430 metrų gylio urvuose Kroatijoje buvo rasta Tritomurus veles rūšies individų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių