Sausa ir sudirgusi oda: penki patarimai, kaip išspręsti šią problemą

  • Teksto dydis:

Šaltuoju metų laiku mūsų oda patiria išbandymus – yra veikiama vėjo ir šalčio, dirginama storo drabužių sluoksnio, o rankų oda dar papildomai kenčia ir nuo dažno dezinfekcinio skysčio naudojimo. „Camelia“ vaistininkė Sigita Izmalkova ir konsultantė Asta Balkytė pateikia 5 patarimus, kaip greitai ir efektyviai padėti sudirgusiai ir išsausėjusiai odai.

Prauskitės trumpiau, vėsesniu vandeniu ir naudokite aliejų bei drėkinamąjį kremą. Ne paslaptis, kad žiemą daugeliui iš mūsų norisi ilgiau pasilepinti karštu dušu – deja, tai dar labiau sausina odą. S. Izmalkova pataria kasdien apsiriboti vienu 5–10 minučių trukmės dušu ar vonia. „Jei prausiatės ilgiau, galite pašalinti per daug riebalinio odos sluoksnio ir oda praras drėgmę. Naudokite drungną, o ne karštą vandenį, kuris gali nuplauti natūralius aliejus. Sumažinkite muilo naudojimą – jei reikia, rinkitės drėkinamuosius prausiklius. Venkite dezodoruotų, kvapiųjų muilų ir produktų su alkoholiu, kurie gali sausinti odą. Maudydamiesi naudokite vonios aliejų, padedantį išlaikyti odos drėgmę. Drėkinamąjį kremą tepkite iškart po maudymosi arba nusiplovę rankas. Tai padeda užverti tarpus tarp jūsų odos ląstelių ir užsandarinti drėgmę, kol oda vis dar drėgna“, – pataria vaistininkė.

Žiemą rinkitės tirštesnės konsistencijos odos priežiūros priemones bei atkreipkite dėmesį į jų sudėtį. S. Izmalkovos teigimu, šaltuoju sezonu labai svarbu išsirinkti kremą, kurio sudėtyje būtų ne tik odą drėkinančių medžiagų, tokių kaip hialurono rūgštis, šlapalas, glicerinas, aminorūgštys, bet ir vitaminai, sviestmedis, migdolų aliejus, kviečių gemalų aliejus.

„Camelia“ konsultantė Asta Balkytė priduria, kad kūno ir rankų priežiūrai dažniausiai skirtos priemonės, kurių sudėtyje yra 5-10 proc. šlapalo – mažesnį procentą šlapalo turinčios priemonės yra lengvesnės tekstūros, o didesnį – tirštesnės. 10 ir daugiau procentų šlapalo turinčios priemonės veikia ir kaip keratolitinė medžiaga – padeda pašalinti negyvų ląstelių sluoksnį ir prasiskverbia į gilesnius odos sluoksnius. „Pėdoms ir alkūnėms labiausiai tinka 25-30 proc. šlapalo turintys tiršti kremai, kurie suminkština storą, suragėjusią odą, nuospaudas, neleidžia odai dehidratuoti“, – sako A. Balkytė.

Žiemą verta rinktis kremus, kurių sudėtyje yra keramidų – šie junginiai užpildo odos paviršiaus įtrūkimus ir sudaro apsauginę plėvelę, kuri apsaugo odą nuo drėgmės praradimo. Šį sezoną taip pat naudinga atkreipti dėmesį į kremus emolientus, kurie ypač tinka trūkinėjančiai, niežtinčiai, išsausėjusiai odai ir sergantiems atopiniu dermatitu. Emolientų pagrindą sudaro aliejai ir lipidai, kurie sustabdo vandens praradimą iš epidermio. „Pagal tirštumą emolientai skirstomi į losjonus, kremus ir sviestą. Jų sudėtyje yra vertingų natūralių taukmedžio, avokadų, kokosų, kakavos ir kitų bazinių aliejų, padedančių maitinti odą, atkurti sutrikusį lipidinį sluoksnį“, – teigia A. Balkytė.

Sudirgusios odos nekasykite, patepkite kremu ir venkite šiurkščių audinių. Neretai į vaistininkę klientai kreipiasi dėl niežtinčios odos, kurią dažnai būna jau nusikasę. S. Izmalkovos pastebėjimu, to derėtų vengti, nes oda dar labiau sudirginama. Niežėjimą suvaldyti dažniausiai gali šaltas kompresas bei drėkinamasis kremas. Taip pat derėtų vengti vilnos ir kitų audinių, kurie gali dirginti odą. „Norėdami sumažinti odos barjero pažeidimo riziką, venkite kempinių, šveitimo šepečių. Jei nenorite jų visiškai atsisakyti, stenkitės nenaudoti jėgos šveičiant. Dėl tos pačios priežasties odą sausindami rankšluosčiu tiesiog švelniai paspauskite, paglostykite, bet netrinkite jos“, – priduria „Camelia“ vaistininkė.

Skirkite didesnį dėmesį rankų ir lūpų odai. Žiemą rankų oda veikiama sudėtingų oro sąlygų – žvarbaus, šalto ir sauso oro, o šį sezoną dar labiau alinama dažnai naudojamo dezinfekcinio skysčio. „Rankų kremo sudėtyje vertėtų nebijoti parafinum liquidum – šis aliejus maitina ir minkština odą, skatina nedidelių žaizdelių gijimą. Jis yra saugus jautriai odai ir nekemša odos porų. Odai svarbu ne tik drėkinančios ir maitinančios medžiagos, bet ir jos barjerinės funkcijos apsauga, neleidžianti drėgmei pasišalinti iš mūsų odos. Jeigu odos hidrolipidinis barjeras bus pažeistas, užtikrinti optimalios drėgmės bei elastingumo negalės net kruopščiai atrinkti kremo ingredientai“, – tvirtina S. Izmalkova.

Jei rankų odą dažnai veikia įvairūs dirgikliai, A. Balkytė pataria rinktis barjerinius apsauginius kremus, kurie yra atsparūs vandeniui ir užsitepus susidaro tarsi antra oda, apsauganti nuo neigiamo dezinfekantų, metalų, valymo priemonių bei vėjo ir šalčio poveikio. „Taip pat reikėtų nepamiršti ir žiemą kenčiančių lūpų – taukmedžio, avokadų, kokosų, kakavos aliejų pagrindu pagaminti lūpų balzamai apsaugo jas nuo šerpetojimo, skausmingų įtrūkimų, puikiai suminkština“, – priduria „Camelia“ konsultantė.

Pasirūpinkite tinkama mityba ir vitaminais. Vieni svarbiausių sveikos ir gražios odos ingredientų – subalansuota mityba, pakankamas vaisių, daržovių ir išgeriamo vandens kiekis. Naujų odos ląstelių gamybai svarbūs vitaminai A ir C – pastarasis dalyvauja ir susidarant kolagenui. „Kolagenas reikalingas išlaikyti odą lygią, jauną, elastingą, jis didina odos tamprumą, padeda išvengti strijų. Vitaminas A būtinas odos ir gleivinės ląstelių atsinaujinimui, mažina randų susidarymo tikimybę. Taip pat svarbu vartoti pakankamai vitamino E, kurio antioksidacinės savybės padeda apsaugoti odos ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, kovoja su odos senėjimu, skatina odos gijimo procesus“, – pastebi A. Balkytė.

Pagerinti odos būklę padeda ir cinkas, jodas bei polinesočiosios omega rūgštys. „Jos veikia organizmą kaip antioksidantas, didina odos atsparumą ultravioletiniams spinduliams, stiprina kolageno sluoksnį. Todėl, jei norite džiaugtis nepriekaištinga oda, vartokite omega-3 šaltinį – žuvų taukus. Jie net tik apsaugos odą nuo senėjimo, bet ir pagerins bendrą odos būklę. Moksliškai įrodyta, kad jų naudojimas teigiamai veikia odos struktūrą segant dermatitu, egzema“, – sako S. Izmalkova.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
smirdi

stasas

stasas portretas
reik tept kuilio taukais
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių