Teismas: A.Jaruševičius „NDX energijai“ turės sumokėti 50 tūkst. litų

Nacionalinės elektros tinklų valdytojų asociacijos prezidentas, verslininkas Algirdas Jaruševičius bendrovei "NDX energija" turės atlyginti 50 tūkst. litų neturtinės žalos dėl tikrovės neatitinkančių viešų teiginių.

Tokį sprendimą penktadienį priėmė Vilniaus apygardos teismas, BNS sakė ginčą nagrinėjusi teisėja Aldona Tilindienė. Sprendimas galės būti skundžiamas aukštesnės instancijos teisui.

"Teiginys neatitinka tiesos", - sakė teisėja.

A.Jaruševičius pernai gegužę pasisakė per LTV laidą "Panorama". Ieškinį dėl asociacijos vadovo teiginių, jog "NDX energija" neva nevykdė VST privatizavimo sutarties, bendrovė pateikė pernai birželį ir iš A.Jaruševičiaus pareikalavo 0,5 mln. litų neturtinės žalos atlyginimo.

Anot teisėjos, įvertinus visas aplinkybes - kokiu mastu paskleista informacija, pažeidimo sunkumą, atsakovo turtinę padėtį ir kitas - nuspręsta skirti 10 kartų mažesnį žalos atlyginimą.

"Teiginiu yra išreikštas kaltinimas pažeidus labai rimtą sutartį. Jeigu taip būtų iš tikrųjų buvę, tai reikštų, kad toks juridinis asmuo tikrai neturi teisės turėti pasitikėjimo, o tai reiškia, kad tai žemina reputaciją", - kalbėjo A.Tilindienė.

LTV laidoje A.Jaruševičius teigė, jog "NDX energija" į VST neinvestavo 200 mln. litų, kaip buvo numatyta įmonės privatizavimo sutartyje. Vėliau A.Jaruševičius BNS teigė, jog visas investicijas į VST materialinę bazę finansavo elektros vartotojai ir yra pagrindo manyti, kad "NDX energija" į VST neinvestavo iš viso apie 500 mln. litų.

"NDX energija" po A.Jaruševičiaus teiginių paskelbė, jog tinkamai įvykdė visus savo įsipareigojimus, tai esą pripažino Valstybės turto fondas ir patvirtino audito bendrovė "Ernst & Young Baltic".

VST pernai rugpjūtį Vilniaus apygardos teismui buvo pateikusi ieškinį dėl 520,8 mln. litų žalos atlyginimo iš "NDX energijos" ir nurodė, jog privatizavus bendrovę VST, jos pirkėja "NDX energija" iš bankų gautas paskolas perkėlė bendrovei, ir taip visą pirkinio kainą realiai sumokėjo ne "NDX energija", o pati VST. Tačiau gruodžio pradžioje, Energetikos ministerijai ir "NDX energijai" susitarus dėl pastarosios pasitraukimo iš naikinamos nacionalinės energetikos bendrovės "Leo LT" už 680 mln. litų kompensaciją, VST atsiėmė ieškinį.

"NDX energija" yra buvusi elektros skirstymo bendrovės VST savininkė. Įmonė bendrovę VST privatizavo 2003 metais, o 2008-aisiais kelis kartus daugiau įvertintą įmonę panaudojo kaip turtinį įnašą į "Leo LT".



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių