Premjeras: sutartis su „Chevron“ dėl skalūnų žvalgybos - iki gegužės

Premjeras Algirdas Butkevičius tikisi, kad sutartis su JAV energetikos milžine „Chevron“ dėl skalūnų dujų gavybos vakarų Lietuvoje gali būti pasirašyta iki gegužės, Seimui priėmus būtinas įstatymų pataisas.

„Tikiuosi, kad jos geriausiu atveju bus priimtos per tris savaites po šventų Velykų. Tikimės, kad gegužės pradžioje galėsime pradėti kalbėti apie žvalgybos darbų pradžią“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje Vyriausybėje sakė premjeras.

„Aš manau, kad šiuo metu atidėtas tik pasirašymas, kol aprims emocijos, kol susitars su bendruomenės nariais ir bus priimtos įstatymo pataisos“, - sakė A. Butkevičius.

„Chevron“ vadovas Lietuvoje Gilbertas Ankenbaueris interviu BNS anksčiau sakė, jog tyrinėjimo darbus su partneriais Rietavo plote, kur licenciją žvalgyti ir išgauti išteklius turi „Chevron“ valdoma bendrovė „LL investicijos“, planuojama pradėti netrukus, o gręžimo darbus tikimasi pradėti kažkada šiais metais.

Parlamentiniai Aplinkos apsaugos ir Ekonomikos komitetai trečiadienį nutarė siūlyti stabdyti skalūnų dujų žvalgybos vakarų Lietuvoje konkursą, kuriame dalyvavo JAV energetikos kompanijai „Chevron“, kol bus priimti įstatymai dėl šių gamtinių išteklių paieškos ir jų naudojimo.

Komitetai išvadą teiks Vyriausybei, kuri apsispręs, ar leisti „Chevron“ žvalgyti skalūnų dujas.

Premjeras taip pat pažymėjo, kad galutiniai skaičiavimai dėl naujos atominės elektrinės bus aiškūs gegužę.

Ministro pirmininko teigimu, rengiant naują energetikos strategiją, projektas, kokia būtų situacija atsisakius atominės elektrinės, jau parengtas, o variantas su nauja atomine elektrine dar skaičiuojamas.

„Manau, kad gegužės mėnesį mes turėsime jau galutinius skaičiavimus įvairiausiais pjūviais“, - žurnalistams ketvirtadienį sakė A. Butkevičius.

„Programa susideda iš dviejų dalių. Viena dalis - strateginė su atomine elektrine, kita - be atominės elektrinės. Tai be atominės elektrinės jau programa yra ir labai išsamiai paruošta ir užbaigta, bet dėl atominės elektrinės dar vyksta skaičiavimai“, - sakė ministras pirmininkas.

Žiemą A. Butkevičius yra žadėjęs, kad gavus darbo grupės išvadas jau „kovo mėnesį bus visiškai aišku, kokiu keliu Lietuva eis“.

Lietuvos gyventojai neišsakė paramos Visagino atominės elektrins projektui per konsultacinį balsavimą referendume pernai spalį. Tuomet už naujos atominės elektrinės statybą balsavo 34,09 proc., prieš - 62,68 proc. rinkėjų. Aktyvumas buvo 52,58 proc.

Po šio referendumo Seimas įpareigojo Vyriausybę pateikti „ekonomiškai optimalią ir vartotojams palankią apsirūpinimo elektros energija strategiją“. Seimo rezoliucijoje nurodoma, kad teisės aktų projektai turi būti pateikti parlamentui iki gegužės 15 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ekspertas

ekspertas portretas
O zmoniu nuomone?

gebelsas

gebelsas portretas
o va Kreivys sake kad biudzetas is projekto gaus 40 mlrd.... kaip puiku.... tik kas sumokes tuos 40mlrd - gal kokie marsieciai? Ostapas irgi sake kad vasiukieciams projektas nekainuos.... j Vasiukieciai nieko nemokes. - jie patys ims ir gaus pinigus... Kreivi- tai kas sumokes tuos 40 mlrd? Marsieciai?

Neptunas

Neptunas  portretas
Žmonių nuomonė nesvarbi . Reiškia vėl parsiduoda Lietuvos valdžia dar dar dar kartą. Prisiminkit Wiljams - būvo parduota mažeikiu nafta. Kiek nuostoliu patyrė Lietuvos tauta ? Pasiraše nutarimą nė vienas nebuvo nubaustas . Išvada Butkevisius su Soc'ais turi interesus .
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių