Gerinti darbuotojų produktyvumą padeda gėlės

Darbo vietoje žaliuojantys augalai daro didesnę įtaką ir teigiamai veikia darbuotojų efektyvumą nei, pavyzdžiui, strateginė biuro vieta, rodo tyrimas.

Kaip rodo kompanijos HP užsakytas 11 Europos valstybių verslo aplinkos tyrimas, darbo vietoje žaliuojantys augalai darbuotojams svarbesni už netoliese biuro įsikūrusius restoranus, kavines bei parduotuves.

Kaip teigiama išplatintame pran ešime, biure žydinčios gėlės net 55 proc. padidina smulkaus ir vidutinio verslo įmonių darbuotojų produktyvumą. Tuo tarpu biuro vieta teigiamą įtaką daro 38 proc. respondentų darbo efektyvumui. Netoli darbo vietos įsikūrę restoranai, kavinės ir parduotuvės teigiamai veikia 34 proc. apklausos dalyvių.

Daugelis kasdienių užsiėmimų darbe – rytinis kavos gėrimas su bendradarbiais ar patraukli darbo aplinka – sukuria realią naudą verslui ir skatina darbuotojų produktyvumą. Tyrimo duomenys parodė, kad didžiausią tiesioginę grąžą verslui sukuria vadovaujančio personalo darbo įpročiai.

74 proc. vadovaujančias pozicijas užimančių respondentų teigė, kad rytinis kavos gėrimas jų verslui kuria tiesioginę pridėtinę vertę. Tuo tarpu 10 proc. mažiau apklausos dalyvių, užimančių ne vadovų pareigas, tvirtino, kad rytinis kavos gėrimas paskatina juos dirbti produktyviau.  

Tyrimas parodė, kad darbuotojų pietūs su kolegomis verslui taip pat yra naudingi. 60 proc. respondentų įvertino, kad vadovų pietavimas su bendradarbiais skatina darbuotojų produktyvumą ir kuria pridėtinę vertę organizacijai.

Respondentai patvirtino, kad pietūs kartu su kolegomis suteikia tris kartus daugiau produktyvumo jų darbui nei pietavimas vienumoje (20 proc.). 57 proc. respondentų teigė, kad pridėtinė vertė yra kuriama ir po darbo – pramogaujant kartu su kolegomis.

Tyrimo rezultatai patvirtina tai, ką teigia šiuolaikinės mokslininkų teorijos. „Vadovai ir darbuotojai, darbe užsiimdami sau malonia veikla, kuri retai yra siejama su tiesiogine įtaka ir verte verslui, gauna naudos bei teigiamų impulsų, kurie padidina jų darbo efektyvumą“, – cituojamas organizacinių santykių psichologas Michaelas Bashshuras.

„Pertraukėlės darbe suteikia galimybes pailsinti protą ir atitrūkti nuo tiesioginės veiklos, sumažina nuovargį ir stresą bei leidžia į darbo vietą sugrįžti nusiteikus produktyviam ir efektyviam darbui“, – sakė organizacinių santykių psichologas M. Bashshuras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių