Finansų ministerija siūlo atsisakyti akcizo autobusų naudojamoms gamtinėms dujoms

Finansų ministerija Vyriausybei teikia projektą, kuriame numatyta nuo 2011-ųjų pradžios netaikyti akcizų gamtinėms dujoms, kurias miesto ir priemiestinio reguliaraus susisiekimo autobusai naudoja kaip degalus.

Vežėjai apgailestauja, kad nėra jokių garantijų, jog šis sprendimas galios ilgiau nei metus, tad neskuba planuoti investicijų, pirmadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Šiuo metu visos degalams naudojamos gamtinės dujos apmokestinamos 758 litų už 1 tūkst. kubinių metrų akcizų tarifu. Finansų ministerijos skaičiavimu, jei šiam kurui nebūtų taikomi akcizai, tai vienas kubinis metrų gamtinių dujų galėtų atpigti apie 0,92 lito iki 1,77 lito.

Panaikinus akcizą tikimasi, kad viešasis transportas pamažu pereis nuo dyzelinių degalų prie gamtinėmis dujomis varomų autobusų eksploatavimo. Taip bus skatinamas mažiau aplinkai kenksmingo kuro naudojimas.

"Jeigu jau Finansų ministerija išreiškė susirūpinimą vežėjų nuostoliais, tai racionaliausia būtų grąžinti lengvatinį PVM tarifą. Tuomet rūpestį pajustų ne tik vežėjai, bet ir keleiviai", - sakė bendrovės "Kautra" generalinis direktorius Linas Skardžiukas.

Anot jo, abejonių, ar verta investuoti į gamtines dujas, kelia tai, kad neaišku, kiek laiko sprendimas galios ir ar po metų nebus pakeistas.


Šiame straipsnyje: autobusaidegalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių