D.Grybauskaitė: turime kurti daugiau alternatyvių energijos šaltinių

Lietuva turi greitai ir aktyviai kurti daugiau alternatyvių energijos šaltinių, kad sumažėtų šalies priklausomybė nuo Rusijos išteklių, teigia šalies prezidentė. Dalios Grybauskaitės teigimu, ypač svarbu skubinti suskystintų gamtinių dujų terminalo statybą.

„Energetinį saugumą galime padidinti ir patys labai stipriai. Pereidami prie alternatyvios energetikos ir kuo daugiau naudoti tą energetinį šaltinį, kuris yra Lietuvoje - tai yra saulė, vėjas, biokuras. To tikrai nedarėme ir kai kurios savivaldybės, ypač, kurios visiškai priklauso nuo rusiškų dujų, iš tiesų yra labai blogoje padėtyje“, - interviu Žinių radijui teigė šalies vadovė.

Anot jos, svarbiausia yra toliau aktyviai ir greitai statyti suskystintų gamtinių dujų terminalą - to, jos žodžiais, ji reikalauja iš Vyriausybės. Seimas jau pavasarį turėtų priimti tam būtiną įstatymą.

„Tai bus didžiulis svertas tiek derybose su Rusija, tiek paveikiant dujų kainą. Bet, kaip minėjau, neturime galvoti tik apie dujas. Turime ieškoti alternatyvų jau savo šalies viduje, šalia to, kad kursime biržas - tiek dujų, tiek energetikos šaltinių, įvedinėsime konkurenciją. Bet vidinių resursų panaudojimas būtinas. Ne tik gaunant šilumą, bet ir utilizuojant, perdirbant atliekas, ko Lietuva iki šiol nepanaudojo šių galimybių. Turime vidinių rezervų, ieškome išorinių - statant tiltus, statant terminalus. Visa tai Lietuva turi daryti“, - tvirtino prezidentė.

Prezidentė praėjusią savaitę pareiškė, kad Lietuvos energetinės priklausomybės nuo vienos šaltinio mažinimas bus vienas Vyriausybės prioritetų šiais metais.

Seimui pavasario sesijoje bus pateikti trys įstatymai - dėl suskystintų gamtinių dujų terminalo, Visagino atominės elektrinės ir šilumos ūkio.

Gerai šilumos ūkį administruojančioms savivaldybėms Vyriausybė šiemet numato skirti iki 100 mln. litų investicijoms į jų modernizavimą. Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad lėšų bus rasta iš Europos Sąjungos paramos, taip pat iš taršos leidimų pardavimo.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos duomenimis, 2010-aisiais Lietuvoje šilumos gamybai sunaudota iš viso 934,5 tūkst. tonų naftos ekvivalento, iš jų 74,4 proc. sudarė rusiškų gamtinių dujų, kurias tiekia koncernas „Gazprom“, deginimas. Tuo tarpu iš atsinaujinančių elektros šaltinių pagaminta apie 19,3 proc. centralizuotai tiekiamos šilumos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vASE

vASE  portretas
P ONIA Grybauskaite pasitarkite su zuoku jis sumazino sildima ir sumazins energijos mokescius O APIE SUKURIMA TUO LABIAU JIS GI GABUS ,TOKIU LIETUVOJE VIENETAI NET NESODINAMI I CYPE

D

D portretas
"kad lėšų bus rasta iš Europos Sąjungos paramos, taip pat iš taršos leidimų pardavimo." Lėšų iš taršos leidimų pardavimo nebus, nes aplinkos ministerija pateikė ES klaidingus duomenis ir dėl to taršos leidimus pardavinėti Lietuvai uždrausta.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių