Darbuotojams primenama apie šaltų orų keliamus pavojus

Žiemos orai tiek darbo vietose, tiek pakeliui į darbą ar iš darbo ir toliau sukuria naujų pavojų darbuotojams, rašoma Valstybinės darbo inspecijos pranešime.

Praėjusiais metais, pranešimų Valstybinei darbo inspekcijai duomenimis, dėl slidumo iš viso susižalojo apie 800 darbuotojų, iš jų per 200 darbe, kiti - susižalojo vykdami į darbą ar iš darbo dėl kelio, šaligatvio, laiptų slidumo netinkamai juos prižiūrint ar staigiai pasikeitus orams.

Tokie įvykiai iš visų nelaimingų atsitikimų vykstant į darbą ar iš darbo Telšių apskrityje sudarė beveik 60 proc., Panevėžio - 54 proc., Šiaulių - 51 proc. Darbe dėl slidumo praėjusių metų sausio - kovo mėnesiais įvyko 22 proc. visų nelaimingų atsitikimų; ypač pavojinga šiuo atžvilgiu buvo statybose. Pranešimai apie susižalojimus dėl slidumo jau pradėti gauti ir pirmosiomis šių metų savaitėmis.

Atšalus orams į Valstybinę darbo inspekciją taip pat dažniau nei įprastai kreipiasi darbuotojai, skųsdamiesi žema darbo patalpų temperatūra.

Valstybinė darbo inspekcija primena, kad, užkertant kelią traumų galimybei, būtina įvertinti ir šiuos žiemos sąlygomis susidarančius pavojus, galimus padarinius ir imtis reikalingų - dažnai labai paprastų priemonių darbuotojų paslydimo darbo vietose ir įmonės teritorijoje, varveklių bei ant statinių stogų susikaupusio sniego kritimo pavojui pašalinti.

Teisės aktai nurodo, kad dirbant lauke arba nešildomose patalpose, kai aplinkos temperatūra žemesnė kaip minus 10° C, darbuotojams privalu suteikti ne trumpesnes kaip 10 minučių specialias pertraukas ne rečiau kaip kas pusantros valandos.

Apšildomų ir specialiųjų pertraukų skaičius, trukmė ir poilsio vieta, atsižvelgiant į konkrečias darbo sąlygas, nustatomi kolektyvinėse sutartyse bei darbo tvarkos taisyklėse.

Atšalus orams, žemiau nei įprastai krenta ir daugelio darbo patalpų temperatūra. Pabrėžtina, kad darbo patalpų oro temperatūra normuojama atsižvelgiant į dirbančiojo fizines pastangas atlikti darbą - kuo lengvesnis fizinis darbas, t.y. nereikalaujantis didelės fizinės įtampos bei jėgų darbui atlikti, tuo aukštesnė turėtų būti darbo patalpų oro temperatūra (pavyzdžiui, prekybos salės darbuotojo, siuvėjo darbo vietos temperatūra turėtų būti ne žemesnė nei 17° C , biuro darbuotojo - ne žemesnė nei 20°C).


Šiame straipsnyje: orai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių