Biopriedų prievolę siūloma nukelti iki 2013 metų

Naują Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo variantą parengę Seimo nariai nudžiugino degalų pardavėjus, tačiau nuvylė biodegalų gamintojus - jei bus pritarta dabartiniam siūlymui, biopriedų benzine ir dyzeline padaugės ne nuo 2011 metų, kaip planuota anksčiau, o nuo 2013-ųjų.

Atitinkamos pataisos registruotos Seime, penktadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Anksčiau siūlyta nuo 2011 metų į benziną maišyti 10 proc., o į dyzeliną - 7 proc. biopriedų. Tokiems siūlymams prieštaravo degalų ir naujų automobilių pardavėjai.

Dabar reikalaujama privalomai įmaišyti 5 proc.

"Buvo didelis spaudimas iš naftininkų ir jis, kaip sakoma, davė tam tikrų rezultatų. Lobizmas gana akivaizdus", - naują variantą, kuris ne toks palankus biodegalų gamintojams, vertina Biodegalų asociacijos prezidentas Mindaugas Palijanskas, šį vasarį raginęs didinti biopriedų dalį.

Jis sako, kad reikėtų atsižvelgti ne tik į naftos verslo atstovų interesus, bet ir į kitą - biodegalų gamintojų vaidmenį. "Mūsų pramonė, vietos gamintojai, ūkininkai, grūdininkai turi savų interesų", - kalba M. Palijanskas.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos vadovas Lukas Vosylius nesiėmė išsamiai vertinti naujo įstatymo varianto, nes asociacijos nariai dar jo neišanalizavo, tačiau džiaugėsi, kad biopriedų dalies didinimas nukeltas. Anksčiau jis tvirtino, kad degalų pardavėjai prieštaravo dėl privalomos dalies didinimo nuo 2011 metų, nes tai būtų kilstelėję degalų kainą galutiniams vartotojams.

Tačiau degalų pardavėjams žiemą nerimą kėlė ne tik įstatymu siūloma iniciatyva didinti biopriedų dalį degaluose, bet ir numatytas įpareigojimas, kad nuo 2011 metų gruodžio 31-osios degalinėse, kuriose yra daugiau kaip du degalų siurbliai, privalu prekiauti biodegalais ir degalų mišiniais, kuriuose yra daugiau nei 7 proc. ar 10 proc. priedų.

Dabartiniame įstatymo variante šios prievolės įsigaliojimo data nukelta iki 2015 metų. Tačiau numatytas ir pakeitimas - biodegalus ir degalų mišinius, kuriuose yra daugiau nei 7 proc. ar 10 proc. priedų, privalės pardavinėti tos degalinės, kuriose yra 3 ir daugiau siurblių. Anksčiau prekybininkai tvirtino, kad tokia prievolė degalų pardavėjus vers investuoti nemažas pinigų sumas, nes ne visi turi pakankamai talpyklų degalinėse.

Dabar konkurencinių pranašumų įgis konteinerinės degalinės, pardavinėjančios tik dvi degalų rūšis - joms nauja prievolė nebegalios ir joms nereikės papildomai investuoti.

Degalų pardavėjai taip pat norėtų aiškumo, kokius konkrečiai degalus jie turės privalomai pradavinėti.


Šiame straipsnyje: biopriedaibiodegalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių