A.Sekmokas: „Gazprom“ gali valdyti trečdalį perdavimo tinklų akcijų

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas teigia, kad išskaidžius „Lietuvos dujų“ veiklas, Rusijos energetikos milžinė„Gazprom“ galėtų valdyti iki trečdalio magistralinių dujotiekių valdymo įmonės akcijų, tačiau galutinis sprendimas turėtų priklausyti Europos Komisijai (EK).

Anot A.Sekmoko, „Gazprom“, kaip vieninteliam dujų tiekėjui Lietuvai, gali likti ir dalis perdavimo veiklos, tačiau tikriausiai ne daugiau nei trečdalis, rašo delfi.lt.

„Tai matyt galėtų būti iki 25 proc. ar iki trečdalio“, - sakė A. Sekmokas. Anot jo, prieš tai turi būti nustatyta tinkama kompensacijos kaina už įmonės valdomus magistralinius dujotiekius. Šiuo metu diskutuojama dėl principų, pagal kuriuos būtų apskaičiuojama minėtų dujotiekių vertė.

„Aišku, mes pasiruošę kalbėtis su “Gazprom„ dėl tinkamos kompensacijos už magistralinius dujotiekius“, - sakė A. Sekmokas. Jis patvirtino, kad „Gazprom“ norėtų, kad ES direktyvos įgyvendinimas Lietuvoje būtų atidėtas.

„Gazprom“ kalba apie atidėjimą, bet mūsų matymu, tas klausimas siejamas ne tik su Lietuva, kiek didžiąja dalimi su EK. Mes realiai nuosavybės atskyrimą pagal direktyvą turime atlikti kovo mėnesį. Dabar pagal grafiką numatyta, kad tai turi būti 2014 m. spalį ir atidėjimus, bet kuriuo atveju, sprendžia EK", - sakė A. Sekmokas.

Apie tai, kad „Gazprom“ ateityje galėtų iš dalies dalyvauti Lietuvos magistralinių dujotiekių valdyme, antradienį pareiškė šalies premjeras Andrius Kubilius. Jis leido suprasti, kad tokia pozicija susijusi su derybomis dėl mažesnės dujų kainos.

Anksčiau Vyriausybės atstovai tikino, kad dujotiekių valdymą perims valstybė, galbūt kartu su strateginiu investuotoju, kuriuo galėtų būti „E.ON Ruhrgas“.

Vokietijos ir Rusijos koncernų „E.ON Ruhrgas“ ir „Gazprom“ valdoma bendrovė „Lietuvos dujos“ pagal naują Gamtinių dujų įstatymą iki kovo 31 dienos Kainų komisijai turi pateikti dujų perdavimo sistemos atskyrimo planą, pagal kurį dujų perdavimo verslas po kelerių metų turės atitekti naujam savininkui.

Dujų verslo nuosavybės atskyrimas Lietuvoje turi būti baigtas iki 2014 metų spalio pabaigos.


Šiame straipsnyje: Gazprom

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių