Į įspūdingą pergalę vedė ir mažos gudrybės


2005-11-26
Dovilė KAMARAUSKIENĖ
Į įspūdingą pergalę vedė ir mažos gudrybės

“Žalgirio” stratego A.Sireikos teigimu, žaidimo genialumas slypėjo paprastume

Kauno “Žalgirio” krepšininkai galingu žaidimu prieš Trevizo “Benetton” (Italija) užbaigė puikų Lietuvos klubų pasirodymą tarptautinėje arenoje šią savaitę. Pergales Eurolygoje šventė ne tik “Žalgiris”, bet ir Vilniaus “Lietuvos rytas” bei stipriausia šalies moterų ekipa “Lietuvos telekomas”, taip pat abu FIBA-Europos taurės turnyre rungtyniaujantys Lietuvos klubai - “Šiauliai” ir Marijampolės “Arvi”.

“Žalgiris”, įtikinamai 88:70 nugalėjęs iki tol be pralaimėjimų žaidusį “Benetton”, Eurolygos A grupėje pakilo į antrąją vietą.

Belieka tikėtis, kad gruodžio 1 dieną penktojo turo rungtynėse Vokietijoje su Bambergo GHP žalgiriečiai tinkamai nusiteiks kovai ir nekartos klaidų, kurios komandai tampa įprastos žaidžiant su silpnesnėmis ekipomis.

Geriausios L.Ajuso rungtynės

“Kauno diena” vakar rašė, kad “Žalgirio” krepšininkai galingu žaidimu nuo pirmųjų minučių pribloškė “Benetton” ekipą. Tarsi iš natų rungtyniavę Lietuvos čempionai nepaliko jokių vilčių italų klubui, nors žaidė be trijų krepšininkų - Tanokos Berdo, Vido Ginevičiaus ir Simono Serapino.

“Benetton” dėl nugaros skausmų neatstovavo Ramūnas Šiškauskas.

Septyniese kovoję žalgiriečiai (aštuntasis žaidėjas Andrius Aleksandrovas aikštėje pabuvojo maždaug pusę minutės) po mačo atrodė visiškai išsunkti, tačiau laimingi.

“Labai pavargau, bet pergalė viską atpirko, - savo plačia nuginkluojančia šypsena rūbinėje kalbėjo Laris Ajusas iš Puerto Riko, sužaidęs geriausias savo rungtynes “Žalgiryje”. - Džiaugiuosi, kad mūsų komandos neišmušė iš vėžių žaidėjų traumos. Netgi priešingai - mes labiau susitelkėme ir visus trūkumus kompensavome puikia gynyba”.

L.Ajusas, iš pradžių sunkiai radęs savo vietą komandoje, dabar jaučiasi gerokai tvirčiau: “Jau apsipratau ir su komanda, ir su nauju žaidimo stiliumi. Manau, jau pajutau, ką reiškia žaisti Eurolygoje”.

Visų naujovių net neprireikė

“Žalgirio” strategas Antanas Sireika po rungtynių sakė tik galįs pakartoti ekipos devizu tapusį posakį - kuo komandai blogiau, tuo geriau ji žaidžia. Vis dėlto pergalę padėjo iškovoti ne tik tai, bet ir puikiai atlikti žalgiriečių namų darbai - gerai parengtas žaidimo planas. Kai kurių netikėtumų varžovams “Žalgirio” treneriai žadėjo dar prieš rungtynes.

- Treneri, koks buvo pasirinktas kovos su “Benetton” planas? -

“Kauno diena” paklausė A.Sireikos.

- Buvome sutarę truputį kitaip gintis dviese prieš du. Mes negalėjome “kišti po tanku” savo aukštaūgių, nes jų turime nedaug, o varžovų priekinė linija gana galinga. Tai pasitvirtino. Be to, pavyko uždengti varžovų lyderį Driu Nikolasą. Sutarėme, kad jį dengs Redžis Frymenas ir Jonas Mačiulis. Su šia užduotimi puikiai susitvarkėme. Frymenas jau ne pirmą kartą įrodė, kad gali gerai gintis. Žaidėjai spėdavo laiku pasikeisti ginamaisiais. Iš pradžių sunkiau sekėsi stabdyti tik “centrą” Petarą Popovičių. Bet labai gerai į žaidimą vėl įsijungė Darius Šilinskis. Ačiū jam. Ir šiaip visos komandos nusiteikimas kovai buvo labai geras. Mūsų galbūt jau truputį nuvalkiota frazė vėl pasitvirtino, likę sveiki žaidėjai, suprasdami padėties rimtumą, labiau susitelkė. Puikiai žaidė ir atakavo Laris Ajusas, Edo Kotos vadovavimą komandai visas 40 minučių galėčiau apibūdinti žodžiu “super”.

- Kiek teko panaudoti taktikos naujovių?

- Aišku, kad mūsų ankstesnę taktiką varžovų treneriai buvo išstudijavę. Todėl parengėme naujovių, įtraukėme vieną naują derinį. Tačiau ginantis vieno sumanymo net neteko panaudoti.

Akcentavome žaidėjams, kad jie žaistų ne tik deriniais, nes jeigu varžovai juos gerai “perskaito”, galima atsidurti aklavietėje. Prašėme, kad vyrai žaistų gudrų, truputį improvizuotą krepšinį. E.Kota tokia dvasia ir vadovavo komandai. Visas genialumas yra paprastume - šįkart paprastesnis krepšinis mums padėjo laimėti.

Prieš mačą Ajusui, Kotai, Frymenui sakiau, kad jie būtų pasirengę žaisti beveik be keitimų. Prašiau, kad, turėdami galimybę jie atakuotų. Nepataikysi - nelaimėsi. Bet jeigu nemesi, tai neturėsi net šansų laimėti. Jie nuo pat pradžių drąsiai atakavo, jautė, kad nuo jų žaidimo daug kas tą vakarą priklausė.

- Galbūt po silpnai sužaistų rungtynių su AEK teko griežčiau pasikalbėti su komanda?

- Kalbėjau galbūt ne griežtai, bet, taip, kad jie suprastų, kodėl pralaimėjome. Reikia vertinti visus varžovus ir aikštėje vykdyti visus nurodymus, o ne pasiduoti emocijoms galvojant, kad kaip nors laimėsime.

- Kaip manote, ar žalgiriečiams pavyks išvengti silpnų komandų sindromo žaidžiant su Bambergo klubu?

- Gyveni žmogus ir mokaisi. Manau, žaidėjams turėtų užtekti Atėnų pamokos. Po jos net žaisdami su “Panevėžiu” vyrai neatsipalaidavo, nors anksčiau LKL ir BBL varžybose visko pasitaikė.

Mačas specialistų akimis

“Žalgirio” klubo interneto svetainėje mačą komentavę buvę žinomi krepšininkai teigė, kad LKL čempionai sužaidė pavyzdines rungtynes.

Modestas PAULAUSKAS, olimpinis čempionas:

- Tokias rungtynes malonu stebėti. Visi “Žalgirio” legionieriai vakar žaidė lyg už tėvynę, tarsi dievai. Galima pagirti visus be išimties Kauno klubo krepšininkus, iškovojusius tokią pergalę. Labai naudingai rungtyniavo E.Kota, kuris ne tik išmintingai vadovavo savo komandai, tačiau ir pats pataikė keletą svarbių metimų. Krepšininkų atsidavimas, varžovus sustabdžiusi gynyba, įvairiapusiškas puolimas, mažas klaidų skaičius - viskas buvo tarsi iš krepšinio vadovėlio.

“Žalgiriui” padėjo ir Kauno sporto halėje susirinkę žiūrovai. Tokiais gerbėjais gali pasigirti nebent Ispanijos klubai.

Mindaugas ARLAUSKAS, buvęs “Žalgirio” gynėjas:

- Tai buvo reto grožio rungtynės. Krepšininkai dar kartą įrodė, jog turi charakterį, kad moka ir gali nusiteikti labai svarbioms ir sunkioms dvikovoms. Visi aikštėje pabuvoję žalgiriečiai puikiai atidirbo už traumuotus komandos draugus. Negaliu neišskirti amerikiečio E.Kotos, kuris drausmingai ir efektingai valdė ekipą, buvo šio mačo dirigentas, vedęs “Žalgirį” į pergalę. Tačiau visi Kauno klubo krepšininkai sužaidė tikrai naudingai, nedrebėjo snaiperių rankos. L.Ajusas sužaidė pačias geriausias ir, tikėkimės, ne paskutines savo rungtynes, pademonstravęs, kad turi tikrai taiklią ranką. Pirmieji šio krepšininko taiklūs tolimi metimai mačo pradžioje buvo labai svarbūs, suteikė toną visoms rungtynėms.

Komandos treneriai verti didelio pagyrimo, nes nepriekaištingai surikiavo “Žalgirio” gynybą, žaidėjai mažai klydo, dėl to laisviau puolė.

Virginijus JANKAUSKAS, buvęs “Žalgirio” puolėjas:

- Žalgiriečiai su “Benetton” sužaidė dar geriau, nei su ispanų Vitorijos “Tau Ceramica” . Nors “Žalgirio” gretas išretino traumos, komanda buvo itin vieninga, atsiskleidė visi “Žalgirio” legionieriai, puikias snaiperio savybes parodė ir L.Ajusas, ir R.Frymenas. Kauniečiai mažai klydo. Vakar labai naudingai žaidė ir D.Šilinskis, kuris uždengė rezultatyviausią “Benetton” aukštaūgį P.Popovičių. Mačo didvyriu galima pavadinti E.Kotą, kuris rungtyniavo be keitimo ir meistriškai organizavo žalgiriečių atakas. “Žalgiris” vakar buvo toks, kokį jį norėtųsi matyti visada.