Skelbia karą apleistiems automobiliams


2010-10-27
Skelbia karą apleistiems automobiliams

Valstybinė įmonė "Regitra" su policija ir Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacija tęsia akciją "Daugiau erdvės kiemuose ir gatvėse".

Jai vykstant gyventojams bus suteikta daugiau žinių apie transporto priemonėms išregistruoti keliamus reikalavimus, o automobilių savininkai raginami atlikti jiems teisės aktuose numatytas pareigas. Akcija bus tęsiama iki 2011 m. balandžio 1 d.

"Mūsų tikslas – priminti, kad teisės aktuose yra numatytos pareigos tiek buvusiems, tiek esamiems transporto priemonių savininkams. Baigta eksploatuoti transporto priemonė turi būti nustatyta tvarka išregistruota, o perkant ar parduodant automobilį būtina sudaryti jos pirkimo-pardavimo sutartį ir savininko duomenų pasikeitimus įregistruoti "Regitroje". Parduotas, tačiau nustatyta tvarka neperregistruotas automobilis gali būti panaudotas nusikalstamais tikslais, juo gali būti padaryta žala, už kurią gali tekti atsakyti ir buvusiam savininkui", – sakė "Regitros" generalinis direktorius Ramutis Oleka.

42 proc. interaktyvios regitra.lt apklausos dalyvių rugsėjo–spalio mėnesiais patvirtino, kad turi nenaudojamų, tačiau dar neišregistruotų transporto priemonių.

Šiemet nuo sausio iki spalio 15 d. Lietuvoje nurašyti 31 045 baigti eksploatuoti lengvieji automobiliai, tai yra 6,2 proc. mažiau nei per tą patį laikotarpį pernai.

"Neeksploatuojamų ir trukdančių eismui automobilių problema aktuali daugelyje Lietuvos savivaldybių. Eksploatuoti netinkami automobiliai užima vietą kiemuose ir gatvėse, trukdo pravažiuoti specialiajam transportui, teršia aplinką, neretai iš tokių automobilių teka tepalai, taip pat jie kelia pavojų aplinkiniams, gali sužeisti vaikus. Tokie automobiliai gadina kiemo estetinį vaizdą. Vykstant akcijai seniūnijos rinks gyventojų pateikiamą informaciją apie nevažiuojančius automobilius ir perduos ją policijai", – aiškino Lietuvos savivaldybių seniūnų asociacijos prezidentas Algis Strelčiūnas.

Gyventojai turėtų atkreipti dėmesį, kad teisės aktuose numatyta atsakomybė ne tik už taršą, bet ir už neeksploatuojamos transporto priemonės laikymą bendrojo naudojimo vietose.

"Be priežiūros paliktos transporto priemonės valstybinio numerio ženklai neretai panaudojami nusikalstamais tikslais, o tai sukelia nepageidaujamų padarinių transporto priemonės savininkui", – pastebėjo Policijos departamento Komunikacijos skyriaus laikinasis viršininkas Ramūnas Matonis.

Statistiniai duomenys patvirtina, kad transporto priemonių savininkai delsia išregistruoti baigtas eksploatuoti ar parduotas į užsienį transporto priemones. Taip pat nėra tinkamai įregistruojami įsigyti automobiliai. Dėl to, kad pirkėjas nespėjo ar galbūt piktavališkai vengia perregistruoti transporto priemonę, pardavėjui gali atsirasti nuo jo nepriklausančių įpareigojimų. Kad to neatsitiktų, transporto priemonės pirkėjas ir pardavėjas turėtų kartu atvykti į "Regitrą" ir perregistruoti transporto priemonės savininko duomenis.

Spalio 15 d. duomenimis, 30 009 nustatyta tvarka neperregistruotos transporto priemonės buvo automatiškai išregistruotos. Gyventojams neįregistravus jų nustatyta tvarka, šiais automobiliais negalima važinėtis gatvėmis.

Kelių transporto priemonių registre 2010 m. spalio mėn. buvo apie 2,1 mln. įrašų, iš jų 1,7 mln. – lengvieji automobiliai.

Daugiausia lengvųjų automobilių savo vardu yra įregistravę du vilniečiai (413 ir 365) ir Marijampolės apskrities gyventojas (407).