A.Kubiliaus angelas sargas


2010-10-27
Raimundas Celencevičius
A.Kubiliaus angelas sargas

Redakcijos skiltis

Vyriausybei ir valdančiajai koalicijai negali būti geresnio opozicijos lyderio nei Socialdemokratų partijos vadovas Algirdas Butkevičius.

A.Butkevičius premjerui Andriui Kubiliui yra tikra likimo dovana. Taip, kaip prieš keletą metų tas pats A.Kubilius, anuomet buvęs opozicijos lyderiu, buvo tikra dovana tuomečiam mažumos Vyriausybės vadovui socialdemokratui Gediminui Kirkilui.

A.Kubilius daug ir triukšmingai kritikavo G.Kirkilo Vyriausybę, bet iš tiesų rėmė net pačius skandalingiausius jos sprendimus. Pavyzdžiui, jo vadovaujami konservatoriai nesipriešino kuriant nacionalinį energetikos investuotoją "Leo LT", pritarė ir net patys padėjo išpūsti švaistūnišką biudžetą, kuris ir tapo viena svarbiausių Lietuvą ištikusios finansų krizės priežasčių.

A.Butkevičius taip pat daug ir triukšmingai kritikuoja dabartinę Vyriausybę, nuolat grasinasi ją nuversti, bet viską – tyčia ar netyčia – daro taip, kad iš didelio debesies prilaša tik maža balutė.

A.Butkevičiaus vadovaujami socialdemokratai jau seniai kalba apie pasiryžimą perimti valdžią, bet iš tiesų nė piršto nepajudino. Socialdemokratai bandė nuversti ne vieną ministrą, bet tas jų vertimas buvo toks bejėgiškas, kad Vyriausybės nariai net nesuprakaituodavo. Tie patys socialdemokratai parengė alternatyvią Vyriausybės programą, bet ar girdėjote, kad kas nors apie ją ne tai kad rimtai, bet apskritai diskutuotų, ar nors vienas joje pateiktas pasiūlymas bandytas įgyvendinti? Tie patys socialdemokratai neva bandė inicijuoti pirmalaikius Seimo rinkimus, bet ėmėsi šio reikalo taip, kad sulaukė tik Prezidentės Dalios Grybauskaitės pajuokos ir pasiūlymo prieš kalbant nesąmones pasiskaityti Konstituciją. Galiausiai tiems patiems socialdemokratams nepavyko net suvienyti Seimo opozicijos.

Dabar, artėjant savivaldybių rinkimams, socialdemokratai vėl ėmė virpinti orą. Ilgai ir nuobodžiai rengę interpeliaciją aplinkos ministrui Gediminui Kazlauskui vakar socialdemokratai paskelbė pagaliau surinkę visą reikiamą medžiagą. Pakeliui dar spėjo surinkti medžiagą interpeliacijai ir energetikos ministrui ir beveik baigė rinkti medžiagą ūkio ministrui. Na, atrodytų, pagaliau po karštos vasaros atostogų opozicija šį tą nuveikė. Bet kur tau! A.Butkevičius pareiškia, kad rinkdama medžiagą partija nusprendė, kad su minėtais ministrais nėra ko teptis rankų, reikia taikytis į patį premjerą A.Kubilių.

Aplinkos, energetikos ir ūkio ministrai gali lengviau atsipūsti ir planuoti kalėdines atostogas bei naujametes komandiruotes. Jeigu juos Seime būtų bandyta skabyti po vieną, didelė tikimybė, kad bent vienas iš trijų būtų neišsilaikęs savo kėdėje.

Socialdemokratų pasirinkimas versti ne atskirus ministrus, o premjerą reiškia, kad jie tik tuščiai mala liežuviu. Nuversti Vyriausybę dabar, kai Seimas pradėjo svarstyti kitų metų biudžetą, gali ryžtis tik kvailys arba politikas, kuris tvirtai žino, ką daryti, turi subūręs naują daugumą, surikiavęs naują Vyriausybę ir surašęs alternatyvų biudžeto projektą. A.Butkevičius į tokį politiką nė iš tolo nepanašus. Neturi jis nei daugumos, nei naujos Vyriausybės, nei kito biudžeto. Todėl gal būtų laikas nustoti tuščiai šnekėti ir suprasti: jei negali, tai ir nekviesk į pasimatymą.