Muziejuje bus ir V.Adamkaus meilės laiškas


2011-02-17
Vereta Rupeikaitė
Muziejuje bus ir V.Adamkaus meilės laiškas

Prezidentas Valdas Adamkus Kaune veiksiančiam jo vardo muziejui-bibliotekai žada atverti visus savo archyvus.

Pasak V.Adamkaus, eksponuojami bus tie daiktai, kuriuos išrinks muziejaus kūrėjai. Jie galės laisvai pasirinkti, ką rodyti visuomenei iš privataus Almos ir Valdo Adamkų gyvenimo. Tai gali būti ir baldai, ir paveikslai, ir drabužiai.

"Mano visa biblioteka, sporto ir valstybiniai apdovanojimai – viskas atvira muziejaus darbuotojams. Jie gali rinktis, kas jiems reikalinga. Su tuo, kas nebus pasirinkta, pats nežinau, kas bus daroma. Palikuonių neturiu, tad į šį klausimą negaliu atsakyti", – svarstė V.Adamkus.

Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus įsikurs S.Daukanto gatvės 25-ajame name, kuriame šiuo metu yra VDU ir Kauno miesto savivaldybės įsteigtas Lietuvių išeivijos institutas. Tarpukariu jame veikė Užsienio reikalų ministerija.

Prezidentas viliasi, kad jo palikta medžiaga bus įdomi ateities kartoms, mokslininkams, studentams, istorikams. "Bus tiesioginiai dokumentai, nereikės spėlioti, nereikės kurti mitų", – teigė jis.

Kada muziejus atvers duris, neaišku. "Tai neįvyks per vieną naktį ar per vienus metus. Galbūt – per keletą metų. Tačiau manau, kad muziejus augs pamažu, iš pradžių bus naudojama medžiaga, kuri jau yra atvežta į Kauną", – kalbėjo V.Adamkus.

Lietuvių išeivijos instituto pastato trečiame aukšte jau kuris laikas saugomas ir tvarkomas V.Adamkaus archyvinis fondas. Tai daugiausia su jo veikla JAV susiję dokumentai. Tarp prezidento perduotų daiktų – jo sportiniai apdovanojimai, dienoraščiai. Taip pat buvusios pirmosios ponios A.Adamkienės receptų knyga, JAV prezidento Richardo Nixono dovanotas kaklaraiščio laikiklis.

Yra ir daugiau potencialių eksponatų. Pavyzdžiui, tvarkant archyvus, rastas Šv.Valentino dienos proga ponios Almos vyrui rašytas sveikinimas, kai buvo praėję 30 metų po jų vestuvių. Prezidentavimo laikotarpį primena marškinių rankogalių sąsagos, šalikas su prezidento atributika, krepšinio apranga, archyvo saugotojams perduota dar su gamintojo etiketėmis.

Vadinamąją prezidentinę biblioteką numatoma kurti pagal JAV prezidentų palikimo saugojimo ir sklaidos tradiciją. Tikimasi, kad ji taps mokslininkų, studentų ir visuomenės traukos centru.

Preliminariais skaičiavimais, pastatui suremontuoti reikėtų maždaug milijono litų. Lėšų bibliotekai-muziejui steigti, jo veiklai ir pačiam pastatui remontuoti ketinama ieškoti iš privačių mecenatų ir fondų. Savivaldybės įnašas – S.Daukanto gatvėje esantis pastatas.