STT vadovui mandagiai siūloma trauktis


2004-09-16
Stasys GUDAVIČIUS
STT vadovui mandagiai siūloma trauktis

Prezidentas laukia Valentino Junoko atsakymo, ar šis mato galimybę toliau eiti savo pareigas

Prezidentas Valdas Adamkus pasiūlė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriui Valentinui Junokui pagalvoti apie pasitraukimą iš pareigų. Dar šią savaitę turėtų paaiškėti, ar šios teisėsaugos institucijos vadovas bus pakeistas jau pačiu artimiausiu metu.

Netikėtas kvietimas į Prezidentūrą

Vakar, baigiantis darbo dienai, STT vadovas buvo netikėtai iškviestas į Prezidentūrą. Apie V.Adamkaus susitikimą su V.Junoku žiniasklaidai nebuvo iš anksto paskelbta.

“Kauno dienos” šaltinių duomenimis, susitikimas truko palyginti neilgai - iki pusvalandžio. Jo metu Prezidentas teiravosi STT vadovo, ar šis dar mato kokias nors perspektyvas atsakingai dirbti toliau.

Jau po susitikimo išplatintame oficialiame Prezidentūros spaudos tarnybos pranešime, pavadintame “Prezidentas iškėlė STT vadovo asmeninės atsakomybės klausimą”, teigiama, kad valstybės vadovas su V.Junoku “kalbėjosi apie jo asmeninę atsakomybę tiriant rezonansines bylas bei organizuojant tarnybos darbą”.

“Prezidentas prašė paaiškinti STT vadovo, ar susiklosčiusiomis sąlygomis V.Junokas mato galimybę toliau eiti savo pareigas. Buvo sutarta, kad V.Junokas pateiks savo atsakymą artimiausiu metu”, - rašome trumpame oficialiame pranešime.

Jokių papildomų komentarų Prezidentūra nepateikė. “Galiu tik pasakyti, kad žodis “atsistatydinimas” susitikime nebuvo nuskambėjęs”, - “Kauno dienai” sakė Prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Švęs šešiasdešimtmetį

Neoficialiomis žiniomis, V.Junokas jau šiandien gali vėl apsilankyti Prezidentūroje ir dar kartą pasikalbėti su V.Adamkumi arba tiesiog atnešti jam atsistatydinimo pareiškimą. “Mes nežinome, kada STT vadovas pateiks savo atsakymą. Tikimės, kad tai bus artimiausiu metu”, - tvirtino R.Grumadaitė.

Paties STT vadovo mobilusis telefonas vakar vakare buvo išjungtas. Paklausta, ar V.Junokas tikrai neš atsistatydinimo pareiškimą, jo atstovė spaudai Elena Martinonienė tvirtino negalinti už savo šefą atsakyti nei teigiamai, nei neigiamai. Ji negalėjo pasakyti, kada STT vadovas, beje, šį savaitgalį švęsiantis savo 60-ąjį jubiliejų, vėl apsilankys Prezidentūroje.

STT generalinis direktorius skiriamas ir atleidžiamas Prezidento, pritarus Seimui. Tačiau paties pareigūno atsistatydinimo pareiškimą priima tiesiogiai valstybės vadovas. Tokiais atvejais Seimo pritarimo atsiklausti nereikia. Tuomet Prezidentas turi paskirti laikinąjį tarnybos vadovą ir netrukus pateikti Seimui naujojo STT generalinio direktoriaus kandidatūrą, kuriai parlamentas turi pritarti arba ne.

Prieš kelias dienas Prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Rytis Muraška žiniasklaidai teigė, kad šiuo metu tikrai neieškoma kandidatūros į naujus STT vadovus.

Šaltinių duomenimis, naujuoju STT vadovu gali tapti dabartinis generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis. Jis pats tai kol kas neigia.

Nepatenkintas ir A.Zuokas

Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas vakar nekomentavo Prezidento pasiūlymo V.Junokui. “Seimo Pirmininkas nori gauti daugiau informacijos”, - BNS sakė A.Paulausko atstovas spaudai Arvydas Žilinskas.

STT veiklą kuruojančio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Alvydas Sadeckas teigė manąs, jog V.Junokas “turėtų rimtai pasvarstyti Prezidento pasiūlymą”, bet atsisakė vertinti STT vadovo veiklą.

Apie tai, kad V.Junokas gali būti atleistas iš pareigų, kalbama jau kelis mėnesius. Visą tą laiką politikų ir STT santykiai yra įtempti.

Tarp pastaruoju metu STT tirtų bylų daug visuomenės dėmesio sulaukė tyrimas dėl sostinės mero rinkimų peripetijų bei galimos politikų korupcijos. Teismui jau perduota Vilniaus mero Artūro Zuoko ir trijų su įmonių grupe “Rubicon group” susijusių asmenų baudžiamoji byla dėl galimo spaudimo per praėjusių metų balandį vykusius sostinės mero rinkimus.

Teismo laukiantis Vilniaus meras ne kartą reiškė viešą nepasitenkinimą ir STT, ir jos vadovu. A.Zuoko sūnus yra V.Adamkaus krikštasūnis. A.Zuokas gerokai prisidėjo prie V.Adamkaus išrinkimo Prezidentu šių metų vasarą ir, kaip manoma, turi nemažą įtaką Prezidentūros vykdomai politikai.

Dėmesio centre - keli tyrimai

Šiomis dienomis Generalinė prokuratūra nutarė iš STT savo žinion perimti bylą dėl įmonių grupės “Rubicon group” finansinės veiklos.

Pastarasis tyrimas yra atskirtas nuo kitos bylos, kurioje “Rubicon group” vadovas Andrius Janukonis įtariamas papirkinėjęs Seimo narius. Teisėsaugininkai įtaria, kad A.Janukonis galėjo duoti kyšius parlamentarams už jų įtaką priimant įvairius su šilumos ūkiu susijusius teisės aktus. Šioje byloje įtarimai kyšių ėmimu pareikšti trims buvusiems parlamentarams - Vyteniui Andriukaičiui, Arvydui Vidžiūnui ir Vytautui Kvietkauskui. Remdamiesi 2001-2004 metais surinktais operatyviniais duomenimis, prokurorai įtaria, kad A.Vidžiūnas, V.Kvietkauskas ir V.Andriukaitis, būdami Seimo nariais, galėjo imti kyšius nuo 25 iki 95 tūkstančių litų.

Šią savaitę dėmesio centre atsidūrė dar vienas tyrimas - pirmadienį buvo pranešta, kad į apklausą STT kviečiamas parlamentaras Raimondas Šukys, vadovaujantis Seimo laikinajai komisijai, kuri tiria galimą teisėsaugos pareigūnų piktnaudžiavimą vykdant operatyvinę veiklą bei politikavimą.