Rinkimai - tik būdas išvengti persekiojimo


2007-02-09
Arūnas IVAŠKEVIČIUS
Rinkimai - tik būdas išvengti persekiojimo

Kitą savaitę paaiškės, ar Vyriausioji rinkimų komisija pagrįstai panaikino Darbo partijos įkūrėjo Viktoro Uspaskicho teisinę neliečiamybę

Vakar vykusiame Vyriausiojo administracinio teismo posėdyje išnagrinėtas Darbo partijos skundas dėl VRK sprendimo, kuriuo buvo duotas sutikimas partijos įkūrėją ir buvusį lyderį V.Uspaskichą patraukti baudžiamojon atsakomybėn, suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę. Teisme Darbo partijos atstovai įrodinėjo, kad VRK, duodama Generalinei prokuratūrai leidimą tęsti V.Uspaskicho baudžiamąjį persekiojimą, siekė ne įstatyme numatytų tikslų ir pažeidė Darbo partijos interesus.

Pakeisti sąrašo negali

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Saulius Verseckas vakar teisme pareiškė, kad Maskvoje aštuonis mėnesius gyvenantis V.Uspaskichas, kuris įtariamas apgaulingų duomenų apie Darbo partijos pajamas ir jų naudojimą pateikimu Valstybinei mokesčių inspekcijai bei VRK, kandidatuodamas į Kėdainių rajono savivaldybės tarybą, paprasčiausiai siekia išvengti baudžiamojo persekiojimo ir baudžiamojo proceso.

Partijos pirmininkas Kęstutis Daukšys bei advokatė Simona Augėnaitė tvirtino, kad VRK sprendimas pakenkė Darbo partijos reputacijai, kadangi rinkimuose dalyvauja ne pavieniai kandidatai, o partijų sąrašai. Dabar partija jau esą nebegalinti V.Uspaskicho pakeisti kitu kandidatu, kuriam teisėsauga neturėtų jokių pretenzijų.

Tikina, kad komisija suvaržė kandidato teises

Advokatė taip pat tvirtino, kad VRK “aklai patikėjo” Generalinės prokuratūros pateikta informacija bei dokumentais ir V.Uspaskichui bei partijai nepalankų sprendimą priėmė jų nepatikrinusi bei neturėdama įrodymų. Be to, S.Augėnaitė sakė, kad vadovaujantis Baudžiamojo proceso kodeksu, įregistravus V.Uspaskichą kandidatu, prokuratūra turėjo nedelsdama nutraukti jo persekiojimą.

V.Uspaskicho advokatas Vytautas Bučius teisme įrodinėjo, kad patenkinusi Generalinės prokuratūros prašymą VRK suvaržė jo kliento teisę “būti renkamam”, kadangi jis, atvykęs į Lietuvą, greičiausiai būtų sulaikytas ir neturėtų galimybės agituoti už save, kaip tai daro kiti kandidatai, kurių prokuratūra nepersekioja.

Viskas paaiškės pirmadienį

Prokuroras S.Verseckas atrėmė Darbo partijos atstovų priekaištus ir paprašė teismo atmesti skundą, nes jame netinkamai aiškinamos teisinės normos. Pasak prokuroro, dalyvaudamas rinkimuose į savivaldybių tarybas, V.Uspaskichas tik siekia įgyti teisinę neliečiamybę ir taip sulaukti galimybės sugrįžti į Lietuvą. Be to, S.Versecko teigimu, VRK buvo pateikta pakankamai faktinių duomenų, kad V.Uspaskicho persekiojimas vykdomas ne dėl to, kad jis nusprendė dalyvauti rinkimuose, o dėl gerokai anksčiau padarytų veikų, numatytų Baudžiamajame kodekse.

Vyriausiasis administracinis teismas savo neskundžiamą sprendimą žada paskelbti pirmadienį. Greičiausiai nuo šio sprendimo priklausys, ar V.Uspaskichas įvykdys jau seniai kartojamą pažadą sugrįžti į Lietuvą. Darbo partijos įkūrėjas Rusijoje yra pasiprašęs politinio prieglobsčio, tačiau, pasak advokato V.Bučiaus, jo klientas jau ėmėsi veiksmų atsisakyti politinio prieglobsčio prašytojo statuso.