Konservatoriai vis garsiau kalba apie neeilinius rinkimus


2006-05-29
Arūnas ANDRIUŠKEVIČIUS
Konservatoriai vis garsiau kalba apie neeilinius rinkimus

Tėvynės sąjunga nežada bendradarbiauti su socialdemokratais, kol jiems vadovaus premjeras Algirdas Brazauskas

Šeštadienį Kaune posėdžiavusi Tėvynės sąjungos taryba kritikavo dabartinę valdančiąją daugumą. Iki šiol dažniausiai kritikos strėles laidę Darbo partijos atstovų atžvilgiu, konservatoriai prabilo ir apie socialdemokratų vadovų atsakomybę.

“Jeigu šiandieninė valdančioji koalicija subyrėtų, Tėvynės sąjunga į koaliciją su A.Brazausko, V.Bradausko ir J.Bernatonio grupuote neitų. Lygiai taip pat, kaip neitų į koaliciją su V.Uspaskicho Darbo partija ar R.Pakso libdemais”, - teigiama šeštadienį išplatintame Tėvynės sąjungos pareiškime.

Namelis ilgai nestovės

Tėvynės sąjungos lyderis Andrius Kubilius pažėrė nemažai kritikos Vyriausybės vadovui A.Brazauskui. “Šiandieninis chaosas yra tebesitęsiančio sovietinio nomenklatūros valdymo dėsninga pasekmė. Įsikibusi A.Brazausko, kaip neskęstančio plausto, ši nomenklatūra jau šešioliktus metus plūduriuoja vis keisdama pavidalus Lietuvos valdžioje ir pradeda pūti”, - sakė A.Kubilius.

Į posėdį atvykęs europarlamentaras Vytautas Landsbergis teigė, kad dabartinė situacija primena desperatiškus bandymus išsigelbėti. “Namelis dar stovi, tačiau jis sugrius, kai grius Darbo partija”, - mano V.Landsbergis.

Europarlamentaras taip pat atkreipė dėmesį, kad valdžios viršūnėse “nėra nieko gerbtino”. “Vienintelė išimtis - Prezidentas Valdas Adamkus”, - teigė jis.

Geriausia išeitis - rinkimai

Šeštadienį priimtą griežtą Tėvynės sąjungos pareiškimą palaikė 74 tarybos nariai, 3 balsavo prieš, 11 susilaikė. Kai kurie konservatoriai ragino neskubėti daryti “garsių pareiškimų” ir neatmesti galimybės Seime suburti plačią koaliciją. Tačiau jų balsas nebuvo išgirstas

Prilygindami A.Brazauską R.Paksui ir V.Uspaskichui bei atmetę bendradarbiavimo idėją, konservatoriai praktiškai sužlugdė plačios koalicijos galimybę.

“Jeigu valdančioji koalicija subyrėtų, efektyviausią sprendimą Lietuvai galėtų pasiūlyti ne partijų derybininkai, o Lietuvos žmonės. Tokiu atveju geriausia išeitis - rengti neeilinius Seimo rinkimus”, - įsitikinęs Tėvynės sąjungos pirmininkas A.Kubilius.

Ultimatumas ministrui

Tarybos posėdyje nemažai dėmesio skirta ir ministrų personalijoms. “Situacija tampa tokia, kad nespėjame vardyti ministrų, kuriems reikėtų rengti interpeliacijas”, - teigė A.Kubilius. Konservatoriai jau užsiminė, kad nepasitiki švietimo ir mokslo ministru Remigijumi Motuzu. Taip pat buvo paminėta ir finansų ministro Zigmantas Balčyčio pavardė.

Tačiau labiausiai kliuvo sveikatos apsaugos ministrui Žilvinui Padaigai. Konservatorių taryba pritarė, kad ministrui būtų pareikšta interpeliacija. Jam siūloma pačiam šiandien įteikti atsistatydinimo pareiškimą. Jeigu to nebus padaryta, rytoj žadama pradėti rinkti parašus po interpeliacija.

Vyriausybę ragina atsiprašyti moksleivių

Tėvynės sąjungos taryba priėmė rezoliuciją ir dėl korupcijos valstybinių egzaminų sistemoje. Konservatoriai užsimena, kad “egzaminų užduočių pardavinėjimo skandalas” gali būti ir gudriai suregzta politinė provokacija.

“Valstybinio egzaminų centro pareigūnų pakeitimas - tai minimali bausmė, kurios nepakanka. Turi būti atliktas išsamus tyrimas, kurio metu visi dalyvavusieji sudarant užduotis, spaustuvės darbuotojai ir kiti pareigūnai būtų nuodugniai patikrinti, naudojant ir melo detektorių”, - teigė konservatoriai.

Šeštadienį vykęs Tėvynės sąjungos tarybos posėdis buvo paskutinis prieš birželį vyksiantį partijos suvažiavimą. Dauguma skyrių į pirmininko postą iškėlė dabartinio savo lyderio A.Kubiliaus kandidatūrą. Du iš aštuonių Kauno sueigos skyrių šiame poste norėtų matyti V.Landsbergį. Tuo tarpu Tėvynės sąjungos Krikščioniškųjų demokratų frakcija iškėlė Irenos Degutienės kandidatūrą.