Obuolys iš gundančios merginos rankų


2005-01-29
Darius SĖLENIS
Obuolys iš gundančios merginos rankų

Per Kaune vykusią neįprastą akciją apie moterų kontracepciją buvo informuojami vyrai

“O kodėl merginos vilki netikrais Ievos drabužiais, kodėl jos nenuogos?” - juokavo vyrai, kai dvi žavios itin kukliais drabužiais apsirengusios blondinės manekenės dalijo gundymą simbolizuojančius obuolius ir informacinius lankstinukus apie moterų kontracepciją.

Kaunas egzaminą išlaikė

Tokiu neįprastu būdu Kaune vyko akcija, reklamuojanti moterų kontraceptines priemones. Šiandien tokia akcija vyks Klaipėdoje, kitą šeštadienį - Vilniuje.

Ievos kostiumais vilkinčios dvi merginos, lydimos akcijos koordinatorės Ievos Drėgvaitės, Kaune lankėsi sporto ir sveikatingumo centre “Ąžuolynas”, prekybos centre “Savas” bei boulingo klube “Straikas”.

“Buvome pasirengę įvairiai žmonių reakcijai, tačiau didžioji dalis vyrų buvo nusiteikusi itin maloniai ir draugiškai. Galime drąsiai teigti, kad Kaunas egzaminą išlaikė, - šypsojosi I.Drėgvaitė. - Ypač tolerantiški buvo maždaug 25-35 metų vyrai. Šiek tiek santūresni buvo maždaug 40-50 metų amžiaus vyrai. Kai kurie stebėjosi, kodėl kalbant apie moterų kontracepciją kreipiamasi į juos, bet ne į moteris”.

Akcijos metu iš savo krepšelių ievos išdalijo apie 700 raudonų obuolių. Tiesa, keli vyrai nesiryžo priimti obuolių. Tačiau taip dažniausiai įvykdavo, kai greta eidavo jų mylimoji, kuri, pamačiusi jos draugui siūlančią obuolį žavią merginą, sakydavo: “Nebandyk imti!” Šiems vyrukams teliko tik slapčiomis žvilgčioti į ievas.

“Keista, kad sutikome tokių neįtikėtinai pavydžių moterų, - juokėsi I.Drėgvaitė. - Tačiau buvo moterų, kurios pačios susidomėdavo kontraceptinėmis priemonėmis, o beveik visi vyrai elgėsi šauniai”.

Siūlėsi būti adomais

Akcijos dalyves nustebino ir keli itin apsišvietę vyrai, puikiai išmanantys apie moterų kontracepciją. Tiesa, vienas vyriškis, sutiktas prekybos centre “Savas”, nustebino kitaip.

“Moterų kontracepcija vyrams sukelia impotenciją!” - kategoriškai kalbėjo šis pasipiktinęs vyras.

“O galima, mes būsime jūsų adomais?” - šypsojosi didžioji dalis vyrų, varstė merginas žvilgsniais ir prašė jų telefono numerių.

“Telefonų numerių prašė bene kas penktas vyras, siūlė susitikti ir nerūpestingai praleisti Valentino naktį naudojant šias kontraceptines priemones, - juokėsi viena iš ievų, liekna 25 metų manekenė Lina. - Ar patiko kauniečiai? Patiko. Vienam palikau savo telefono numerį. Jie šiek tiek skiriasi nuo vilniečių: kauniečiai drąsesni, ryžtingesni ir įžūlesni”.

Pasak Linos, jos juto didelį aplinkinių dėmesį, sulaukė daug šypsenų, mirksėjimų akimis. Paklaustos, kaip jautėsi vilkėdama tik kukliais drabužiais tarp kailiniais bei šiltomis striukėmis apsirengusių žmonių, Lina nusijuokė: “Daug dirbome, tad nebuvo šalta. Jutome žvilgsnius, bet mes buvome ievos, prisidengusios savo paslaptis. Vilkėjome tarsi bikiniais paplūdimyje. Nuoga, beje, tokioje akcijoje nebūčiau išdrįsusi dalyvauti. Nuoga galėsiu būti tik tam vieninteliam Valentino dienos proga. Ar teko viešoje vietoje vilkėti drąsesniais drabužiais? Ne. Tik savo asmeniniame archyve turiu šiek tiek drąsesnių nuotraukų”.

“Ar Lina-Ieva naudojasi moteriška kontracepcija?” - klausėme vienos iš ievų.

“Tegul tai būna paslaptis...”

Kai kurios tabletės patikimesnės už prezervatyvus

Akciją inicijavusios farmacijos kompanijos “Schering” rinkodaros vadovės Jūratės Burinskienės teigimu, taip netradiciškai orientuojamasi ne į moteris, bet į vyrus, su kuriais dėl kontracepcijos tariasi nuo 22 iki 45 procentų Lietuvos moterų.

“Tai iššūkis Lietuvos vyrams, klausimas, ar jiems užtenka žinoti tik apie prezervatyvus, ar jie susimąsto, kas gali būti geriau už juos, - sakė J.Burinskienė. - Kai kurios naujausios kontraceptinės tabletės patikimesnės už prezervatyvus, jos užkerta kelią moterų nuotaikų kaitai ir irzlumui, pasireiškiančiam prieš menstruacijas, nedidina svorio, gražina plaukus ir odą”.

Naujųjų tablečių kontraceptinis poveikis pasireiškia nuo pat pirmosios vartojimo dienos, todėl nereikia jokių papildomų apsisaugojimo priemonių.

2003 metais atlikti “Baltijos tyrimų” rezultatai rodo, kad 51 procentas 15-25 metų amžiaus merginų ir 19 procentų 26-35 metų amžiaus moterų nesinaudoja jokia kontracepcija. Be to, nuo 47 iki 82 procentų moterų negali įvardyti konkrečios priežasties, kodėl to nedaro. 2004 metų tyrimo duomenimis, populiariausia pasaulyje apsaugos priemone - kontraceptinėmis tabletėmis naudojasi mūsų šalyje tik apie 15 procentų 15-45 metų amžiaus merginų bei moterų.