Išankstinė antireklama neslopina vilčių


2005-05-19
Remigijus JURGELAITIS
Išankstinė antireklama neslopina vilčių

Šiandien 50-ajame Eurovizijos konkurse pasirodysianti Lietuvos atstovė Laura su grupe “The Lovers” Kijeve lepinasi dėmesiu ir tiki, kad galimos techninės kliūtys nesutrukdys patekti į konkurso finalą

Ar per parą iš esmės gali būti pakeistas Eurovizijos konkurso dalyvio pasirodymas? Lietuvos delegacijos vadovas Eurovizijoje Jonas Vilimas sako: “Taip”. Po keliose Europos šalyse transliuoto praėjusių metų konkurso nugalėtojos Ruslanos surengto labdaros koncerto, kuriame pasirodė ir Laura Čepukaitė, daugeliui kilo būtent toks klausimas. “Jūs nematėte nieko, ką Laura parodys Eurovizijos scenoje”, - prieš šio vakaro koncertą ramino J.Vilimas.

Viskas bus kitaip

Tapo įprasta, kad nesėkmingai Eurovizijos konkurse pasirodę Lietuvos atstovai sulaukia daugybės kritinių pastabų, o šie paprastai teisinasi, kad kalti ne jie, o strigusi aparatūra, blogai dirbę aukščiausio lygio profesionalai - transliacijos operatoriai ir režisieriai, pagal neaiškius kriterijus balsavusi Europos publika. Tačiau dar niekada nebuvo taip, kad daug žadėjusi Lietuvos atstovė visus gerbėjus nuviltų net neprasidėjus Eurovizijos konkursui.

Tai, kas antradienio vakarą Laurai ir jos grupei turėjo tapti reklama, virto antireklama. Koncerto metu kelių Europos šalių publika turėjo išgirsti išskirtinį merginos balso tembrą, žadėtąjį šou scenoje, kitas lietuvių grupės galimybes ir pranašumus, tačiau pamatė, kad lietuviai scenoje yra nepaprastai susikaustę, dainuojantys ne į, bet pro mikrofoną ir sunkiai gebantys derinti pritariančiųjų ir pagrindinės vokalistės balsus.

Kas dėl to kaltas? Be abejonės, kad ne pati Laura. Lietuvos delegacijos vadovas kaltę verčia Ukrainos televizijai. “Antradienio vakarą matėte Ukrainos televizijos techninį broką”, - aiškino J.Vilimas ir pridūrė, kad latviams buvo dar blogiau, esą jie pradėjo dainuoti net neįjungus mikrofonų. Mikrofonai iš tiesų nebuvo suderinti, tačiau, kad latvių balsai dera vienas prie kito, matyt, mažai kam kilo abejonių.

Tuo tarpu Lauros pasirodymo metu ne tik kad sunkiai galėjome atpažinti, ką ji dainuoja, tačiau girdėjome tik pritariančių vokalisčių energingą dainavimą ir retus džiaugsmo šūksnius, kurie turėjo reikšti, jog ant scenos triumfuoja mūsų šalies atstovė. Tą triumfą simbolizavo tik vienintelis epizodas, kai praskrendanti “gervė” (kamera ant ilgo stovo) nuolat rodė aikštėje plevėsavusią trispalvę.

“Mano mieli, - lietuvius ramina J.Vilimas. - Aišku, kad šį vakarą viskas bus kitaip: ir šou, ir drabužiai, ir dainos atlikimas”.

Sulaukė dėmesio

Visi įvykiai iki antradienio koncerto žadėjo Lauros sėkmę. Savaitės pradžioje Laura kartu su Latvijos pasiuntiniais “Walters & Kazha” Kijevo “Euroklube” surengė bendrą vakarėlį eurovizininkams. Į tokią šventę lietuviai ir latviai, remiami savo televizijų ir abiejų šalių ambasadų Ukrainos sostinėje, pirmą kartą pakvietė per visą dalyvavimo Eurovizijoje istoriją.

Laura su grupe “The Lovers” vakarėlyje gyvai atliko šiandien per pusfinalį skambėsiančią “Little by Little” bei ukrainietei Ruslanai sėkmę pernai atnešusią “Wild Dances”. Latviai “Walters & Kazha” gyvai dainavo “The War is not Over”, kurią taip pat atliks pusfinalyje.

Į klubą patekti norinčiųjų buvo kur kas daugiau, nei tilpo nedidelėje salėje, net gana greitai pasibaigę nemokami gėrimai neištirpdė minios, kuri šiltai pasitikdavo kiekvieną lietuvių ir latvių dainą. Tai, kaip ir nuolatinis žurnalistų dėmesys, liaupsės, kurios konkurse retai būna tikros, Laurai pranašavo vietą tarp finalo dalyvių.

Užvakar Ukrainos prezidentūra surengė oficialų priėmimą, kuriame dalyvavo apie tris tūkstančius svečių. Vakaras vyko romantiškame Marijos rūmų kieme ir Laura jame taip pat jautėsi tikra žvaigžde.

J.Vilimas nedalija pažadų

- Ar iki šiol palankiai vertinate Lietuvos atstovų galimybę, - “Kauno diena” vakar paklausė Lietuvos delegacijos vadovo J.Vilimo.

- Neturiu pagrindo manyti, kad Laura pasirodys prastai. Technika “Palace sportu” rūmuose yra aukščiausios kokybės ir ji neturėtų pavesti.

- Praėjusiais metais buvo apgailestauta, kad neva dėl transliacijos režisieriaus kaltės niekas nematė Lino ir Simonos šou. Ar Lietuvos televizija šį sykį padarė viską, kad po pusfinalio neskambėtų tokie pasiteisinimai?

- Šiemet yra visiškai kitokia situacija. Be to, dirbame su švedų profesionalais - choreografu ir stilistu. Manau, kad bus parodyta tai, ko mes prašome. Transliacijos režisieriai įsiklauso į mūsų pastabas, tačiau aš nieko negaliu garantuoti.

- Ar prieš pasirodymą matote kokių nors dalykų, kurie galėtų neleisti Laurai pasirodyti taip, kaip ji sugeba?

- Viešpaties keliai nežinomi. Mes darome tai, ką galime.

Nusiteikusi ryžtingai

Iki pusfinalio, kuriame Laura pasirodys antra, ji dalyvaus paskutinėje generalinėje repeticijoje ir stengsis susikaupti, nes yra nusiteikusi kovingai ir tiki savo sėkme.

Pati Laura anksčiau pasakojo, kad jos pasirodymas bus visai kitoks, nei vasarį matytas Kauno sporto halėje. “Kol kas nenoriu atskleisti jokių detalių, bet ketiname surengti visai kitą šou”, - pasakojo naujutėlaičiu mersedesu Kijevo gatvėmis važinėjanti Lietuvos atstovė.

Ji neprognozuoja, kas šį vakarą sulauks didžiausio europiečių palaikymo, tačiau pastebi, kad ryškaus lyderio nėra. “Jei viską lemia ne pinigai, tai mes turime šansų laimėti”, - įsitikinusi Laura.

Tačiau nuo vakar Lietuvos atstovai su žiniasklaida nusprendė nebekalbėti. Pastebima, kad toks sprendimas priimtas po antradienio vakaro koncerto, kai Lauros ir jos grupės pasirodymas Lietuvoje buvo įvertintas kritiškai.

Laura tepasakė tiek, jog viliasi, kad Eurovizijos konkurso metu jai bus sudarytos geresnės sąlygos. “Nieko nebijau. Noriu, kad prieš pasirodymą niekas nesugadintų nuotaikos. Pasitikiu ir savimi, ir savo grupe. Jei to nebūtų, vargu ar galėčiau galvoti apie sėkmingą pasirodymą”, - kalbėjo lietuvė, antradienio vakarą Ruslanos labdaros koncerte sunkai slėpusi jaudulį.

Moderniausias istorijoje

Eurovizijos dainų konkurso organizatoriai teigia, kad šiemet jubiliejinė penkiasdešimtoji Eurovizija bus prašmatni ir įspūdinga kaip niekada.

Pasak EBU (Europos transliuotojų sąjungos) paskirto konkurso koordinatoriaus Svantes Stokseliuso, puikiai dirba tiek šeimininkai ukrainiečiai, tiek EBU samdomos švedų apšvietimo ir scenos įrangos kompanijos. Airių grupė “U2” jau dabar pareiškė pageidavimą pasibaigus Eurovizijai įsigyti visą scenos įrangą.

Iki konkurso pusfinalio likus kelioms dienoms, Ukrainos sostinė gyvena pasirengimu jam. Kijevo gatvėse mirga Eurovizijos plakatai, prekeiviai siūlo marškinėlius ir kepuraites su konkurso simbolika.

Radijas ir televizija nuolat praneša apie naująją Ukrainą Europos žemėlapyje įtvirtinantį konkursą. Jį pristato pernai savo šaliai pergalę iškovojusi ukrainiečių dievaitė Ruslana. Ukrainiečiai didžiuojasi iškovoję pergalę vos antruoju bandymu ir tiki, kad galimybė surengti konkursą Kijeve dar labiau priartins jų šalį prie Europos.

Ukraina džiaugiasi, kad konkursas vyksta būtent gegužės mėnesį, kai Kijeve sužydi kaštonai, alyvos ir miestas atskleidžia visą savo grožį.