Aptikta ir maisto produktų su pasibaigusiu galiojimo terminu bei kitų pažeidimų, dėl kurių įmonės veikla nedelsiant sustabdyta.
Tikrinimo metu nustatyta, kad virtuvės patalpos, sausų produktų sandėlis ir pagalbinės patalpos buvo apleistos, užterštos riebalais ir nešvarumais. Sienos paviršius virš laikomų švarių stalo indų nelygus, atsilupusiais dažais, o patalpų grindys apkrautos pašaliniais daiktais, atliekų talpos nedengiamos.
Dalis gamybinių stalų paremti plytomis, akmeninis, grindų dangai naudojamos kartono pakuotės nuo maisto produktų. Sandėlyje aptikta žemėtų daržovių, 5 kg sugedusių morkų – iš maišo jau sunkėsi skysčiai. Apskritai didžioji dalis įmonėje naudojamo inventoriaus: šaldikliai ir šaldytuvai, darbastaliai, spintelės, plautuvės – buvo nešvarūs, padengti riebalų sluoksniu ar pažeisti korozijos. Be to, kavinėje trūko paviršių dezinfekcijos priemonių, būtinų higienai užtikrinti.
Aktyviai reaguojanti visuomenė padeda atskleisti tokio aplaidaus maisto tvarkymo atvejus.
Įmonėje gaminami pusgaminiai buvo neženklinti, o ant užšaldomos mėsos ir žuvies nebuvo nurodytos užšaldymo datos. Nešvariuose induose laikyti neaiškios kilmės patiekalai, galimai virti kiaušiniai ar sultiniai, nuo kurių sklido nemalonus gedimo kvapas. Taip pat rasta 5,86 kg maisto produktų su pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu: kiaulių liežuviai, viščiukų broilerių sparnų peteliai, lietuviškos šviežios viščiukų broilerių sparnų vidurinės dalys ir kvietinės tortilijos. Be to, žalios mėsos, žuvies, paukštienos ir kiaušinių tvarkymo inventorius (dubenys, peiliai, pjaustymo lentelės) buvo nesukomplektuotas, neženklintas ir neatskirtas nuo kito gamybinio inventoriaus, todėl kilo rizika dėl kryžminės taršos.
„Aktyviai reaguojanti visuomenė padeda atskleisti tokio aplaidaus maisto tvarkymo atvejus. Įmonė nesilaikė pagrindinių maisto saugos ir higienos normų. Darbuotojai dirbo nepasitikrinę sveikatos, neišklausę higienos įgūdžių mokymo kursų, o jų asmeniniai daiktai buvo laikomi kartu su maisto produktais ir pašaliniais daiktais. Tokia situacija rodo ne tik akivaizdžius maisto saugos pažeidimus, bet ir atsakomybės prieš lankytojus ir supratimo apie maisto tvarkymą stoką“, – teigė VMVT Kauno apygardos priežiūros skyriaus patarėja Danguolė Grigalevičienė
VMVT sprendimu, įmonės veikla sustabdyta bei atsakingam asmeniui bus taikoma nuobauda pagal administracinių nusižengimų kodeksą.
(be temos)
(be temos)
(be temos)