Socialiai remtini studentai gaus didesnę stipendiją

Vyriausybė antradienį pritarė nutarimo dėl aukštųjų mokyklų studentų stipendijų pakeitimo projektui, pagal kurį bus didinamos stipendijos socialiai remtiniems studentams. Visi dieninių studijų socialiai remtini studentai gaus vienodo trijų bazinių socialinių išmokų dydžio socialinę stipendiją.  Šiuo metu tai yra 390 litų.

Nutarimas taip pat numato, kad visi valstybinių aukštųjų mokyklų studentai galės gauti skatinamąsias stipendijas, skiriamas už studijų rezultatus. Jų dydžius ir skyrimo kriterijus nustatys pati aukštoji mokykla, pritarus studentų atstovybei. Ypatingais atvejais studentai galės gauti ir vienkartines stipendijas, numatytas aukštųjų mokyklų stipendijų skyrimo nuostatuose. Projektu taip pat įteisinama nuostata, kad studentai, gaunantys socialinę stipendiją, turi teisę gauti ir skatinamąją bei vienkartinę stipendijas.

Pagal iki šiol galiojančią ankstesnę nutarimo redakciją, valstybinių aukštųjų mokyklų studentams gali būti skiriamos socialinės stipendijos, kurios dydis neviršija vienos bazinės socialinės išmokos (130 Lt), o skatinamosios stipendijos - ne didesnės nei 2,5 bazinės socialinės išmokos.

Šiuo metu nustatytas socialinės stipendijos dydis neatlieka socialinės paramos funkcijos, o nustatytas didžiausias stipendijos pagal studijų rezultatus dydis neleidžia aukštosioms mokykloms skatinti labai gerai besimokančiųjų. Be to, ankstesnėje nutarimo redakcijoje įrašyta nuostata, jog studentai, išskyrus tuos, kurie gauna našlaičio stipendiją, gali gauti tik vieną iš valstybinių aukštųjų mokyklų stipendijų fondo mokamą stipendiją.

Naujas Vyriausybės nutarimas įsigalios 2009 metų sausio 1 dieną.


Šiame straipsnyje: studentaistipendijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių