Specialistai: mokyklose vaikai maitinami skurdžiai ir prastos kokybės maistu

  • Teksto dydis:

Vaikystėje suformuoti mitybos įpročiai išlieka visam gyvenimui, todėl labai svarbu, kad vaikai būtų maitinami racionaliu, subalansuotu ir sveiku maistu. Tačiau šiuo metu tokio lygio maitinimą mūsų moksleiviams gali pasiūlyti vos viena kita mokykla ar gimnazija. Specialistų manymu, organizuojant šalies moksleivių maitinimą, būtini esminiai pokyčiai.

„Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pastebi, kad bendra valgyklų būklė šalies mokyklose kas metai gerėja – patalpos remontuojamos, įsigyjami nauji įrenginiai, mažėja ir užfiksuojamų higienos pažeidimų, apsinuodijimo maistu protrūkių skaičius. Bet jei anksčiau pagrindinis siekis buvo užtikrinti tinkamą higieną ir ruošiamų patiekalų saugą mokyklose, tai šių dienų aktualija – moksleivių maitinimo kokybė,“ –pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų vertinimu, moksleivių maitinimo kokybės problema faktiškai aktuali visose mokymo įstaigose. Moksleiviams siūlomi patiekalai dažnai kartojasi, jų asortimentas gan skurdus, patiekalų ruošimui dažnai naudojamos pačios pigiausios žaliavos, o tai verčia daryti prielaidas, kad vaikai negauna visų jiems būtinų maistinių medžiagų ir paros energijos normų.

Pasak tarnybos direktoriaus, šiuo metu daugiausia problemų kyla dėl netinkamai organizuojamų viešųjų pirkimų procedūrų, kai neįvertinat žaliavų kokybės, orientuojamasi vien tik į žemiausios kainos kriterijų. Dėl to susirūpinti turėtų visų atsakingų institucijų ir įstaigų atstovai, nes dažnai pasigendama ir efektyvaus tarpžinybinio bendradarbiavimo. Rimčiau į problemą žvelgti turėtų ir vietos savivaldų atstovai bei mokyklų administracijos, kurios yra tiesiogiai atsakingos už įsigyjamų paslaugų kokybės įvertinimą, kontrolę.

„Mūsų tarnyba kasmet sulaukia per 300 mokytojų, moksleivių tėvų ar pačių mokinių pranešimų dėl netinkamo maitinimo. Dar dažniau neoficialiai tenka išgirsti, kad mokyklose tiekiamas maistas nekokybiškas ar tiesiog neskanus. Tačiau per pastaruosius kelis metus negavom jokių pranešimų iš mokyklų visuomenės sveikatos specialistų, atsakingų už kasdienę moksleivių maitinimo priežiūrą vietoje,“ – akcentavo Jonas Milius.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, matydami prastėjančius vaikų mitybos įpročius, jau antrus metus vykdo aktyvią švietėjišką veiklą mokyklų bendruomenėse, paprastai ir suprantamai aiškina apie sveikos ir subalansuotos mitybos svarbą, moko racionalios mitybos pagrindų.

Siekdama pagerinti maitinimo organizavimą mokyklose, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pateikė siūlymus Sveikatos apsaugos ministerijai, kuri atsakinga už teisinį šios srities reglamentavimą, parengti ilgalaikę vaikų ir mokinių subalansuotos mitybos programą, numatant konkrečias teisines, finansines ir edukacines priemones.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žinanti

Žinanti portretas
Pabandytų Amerikoj , Anglijoj, Airijoj ar Norvegijoj neįleisti tė vų į mokyklos valgyklą pasidomėti kaip jie maitinami, po poros valandų Direktorius atsisveikintų su savo postu.... Nes ten visas ugdymo procesas paremtas bendradarbiavimu su tėvais... O pas mus

klausimas

klausimas portretas
O ar domisi specialistai kaip nori Kauno m.savivaldybe darzelio vaikus maitinti? Ir neklabai kreiptia demesi i teveliu nuomone.

lol

lol portretas
zaliakalno progimnazijoje girdejau pratrukusia valgyklos darbuotoja rekiant "ar jus norite, kad suzinotu, ka valgo pirmokai?"
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių