Teismas „mailiaus“ bylos nagrinėjimą atidėjo pavasariui

Neatvykus būriui advokatui ir vienai kaltinamajai, Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas ketvirtadienį balandžio mėnesiui atidėjo vadinamosios mailiaus bylos nagrinėjimą.

Posėdžio pradžioje paaiškėjo, kad iš devynių įtariamųjų į posėdį atvyko aštuoni ir dalyvauja tik keturi advokatai, nors kiekvienas kaltinamasi turėtų turėti bent po vieną gynėją.

Teismas paskelbė, kad trys advokatai visiškai nepranešė, dėl kokių priežasčių neatvyko į bylą ir jų neatvykimą laiko nepateisinamu. Posėdyje dalyvavę advokatai teismui teigė nežinantys, kur jų kolegos.

Dar keletas advokatų pranešė, kad tuo pat metu dalyvauja kitose bylose, kurių nagrinėjimo laikas buvo numatytas anksčiau už ''mailiaus" bylą.

Kaltinamoji Inga Dagytė Ryškė neatvyko, nes tuo metu dalyvauja Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje byloje.

Advokatas Arūnas Petrauskas teismui pateikė savo užimtumo grafiką, iš kurio matyti, kad advokatas kitose bylose užsiėmęs iki balandžio pradžios.

„Nenormali padėtis, bet šį kartą teismas nesiims procesinių priemonių, skirsime posėdį balandžio 5 dienai“, - sakė teisėjas Petras Karvelis.

Išklausęs šalių nuomonių, teismas atidėjo posėdį, tačiau įspėjo, kad jeigu klostysis panaši situacija ir jeigu gynėjai negalės dalyvauti byloje ilgiau nei tris dienas, teismas pasiūlys kaltinamiesiems pasiieškoti kito gynėjo.

Posėdžio datas teismas suskirstė ir gegužės mėnesiui.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ir Generalinės prokuratūros tirtoje byloje vienas iš devynių įtariamųjų yra buvęs Lietuvos banko vadovas, buvęs ambasadorius Romualdas Visokavičius.

Žurnalistams jis po posėdžio teigė neįžvelgiąs vilkinimo,

„Įstatymas taip sako, kad turi dalyvauti kaltinamieji ir gynėjai. Ar nėra vilkinama - negali pasakyti, (...) Aš už tai, kad greičiau (būtų nagrinėjama - BNS), mums rūpi, kad greičiau pasibaigtų“, - sakė R.Visokavičius. Jo advokatas dalyvavo posėdyje.

Kaltinamieji, kurių gynėjai neatvyko, aiškino, kad įstatymas jiems suteikia teisę pasirinkti gynėją ir jie neprivalo jo atsisakyti dėl užimtumo kitose bylose.

Organizuotos nusikalstamos grupuotės nariams pateikti kaltinimai dėl neteisėtos juridinių asmenų veiklos, dokumentų suklastojimo ir jų panaudojimo, tarpininko kyšininkavimo, papirkimo, piktnaudžiavimo, pasikėsinimo apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą.

Įtariama, kad organizuota nusikalstama grupė, prisidengusi veiklos nevykdančiomis septyniomis Lietuvos ir viena užsienio įmone, 2009-2010 metais klastodama dokumentus, steigdama fiktyvias įmones, kyšininkaudama, papirkinėdama ir skatindama piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, kėsinosi apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą - 10 mln. litų iš Europos Sąjungos fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto.
''Mailiaus" byla teismuo buvo perduota prieš pusmetį - dar pernai liepą, tačiau pradėti ją nagrinėti niekaip nepavyksta.

Iš pradžių byla grąžinta prokurorams dėl galimų trūkumų, vėliau aukštesnysis teismas nusprendė, kad byla gali būti nagrinėjama. Po to prokuratūra pareiškė nušalinimą jų tirtą bylą išbrokavusiai teisėjai Reginai Gudienei.

Teisėjai nusišalinus, paskirtas kitas teisėjas - Petras Karvelis.


Šiame straipsnyje: mailiaus byla

NAUJAUSI KOMENTARAI

Valys

Valys portretas
O kur mūsų teisingumo ministras. Tokiems advokatams, kur apsiima ir neatvyksta, reikia atiminėti licencijas. Perdaug jau laisva toji nepriklausoma Lietuva.

k.l.

k.l. portretas
Riebus mailius sedi.....gera zuviene iseitu - spyga taukuota...../

Geda

Geda portretas
Man del ju geda...tokie veideliai solidus, o uzkibo kaip kilbukai...ha, ha, ha.... Kai Lietuva apsivalys nuo sito sudino mailiaus, tada gyvensime geriau....
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių