Baigta nagrinėti „Mailiaus byla“

Vilniaus apygardos teismas baigė nagrinėti vadinamąją „Mailiaus bylą“ ir gegužės viduryje skelbs sprendimą. Pernai žemesnės instancijos teismas prokurorų surinktus įrodymus dėl bandymo pasisavinti milijoninę Europos sąjungos paramą pavadino tik prielaidomis ir išteisino septynis asmenis iš devynių.

Prieš penkerius metus finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pradėtą vadinamąją „Mailiaus bylą“ baigia nagrinėti jau antras teismas.

Vilniaus apygardos teismas vertina žemesnio teismo sprendimą, kuriuo išteisinti net 7 iš 9 politines aistras kėlusios bylos dalyvių, tarp jų ir buvęs ambasadorių Romualdas Visokavičius. Vilniaus apylinkės teismas, prokurorų surinktus įrodymus dėl bandymo pasisavinti milijoninę ES paramą pavadino tik prielaidomis.

Tardami paskutinį žodį bylos dalyviai dar kartą patvirtino, kad projektas auginti žuvų mailių buvo realus. Teisme dar kartą neigta, kad buvo klastoti dokumentai, steigiamos fiktyvios įmonės, dalijami kyšiai, ir taip kėsintasi pasisavinti per 20 mil. litų iš Europos sąjungos ir Lietuvos biudžetų.

Buvęs Lietuvos banko vadovas ir ambasadorius R. Visokavičius patvirtino, kad apie milijoninį projektą kalbėjęs ir su tuo metu Žemės ūkio ministerijai vadovavusiu Stasiu Starkevičiumi, ir su bankrutavusio Ūkio banko savininku Vladimiru Romanovu. Tačiau, anot R. Visokavičiaus, jis tik bandęs įrodyti, kad projektas vertas dėmesio ir ateityje bus pelningas. Buvęs ambasadorius neigia už tarpininkavimą gavęs kyšių ar kitokį atlygį ir prašo teismo palikti išteisinamąjį nuosprendį. Su pernai spalį paskelbtu verdiktu sutinka ir kiti išteisintieji.

Tačiau prokurorai, kaip ir žemesnės instancijos teisme, prašo kad visi bylos dalyviai būtų pripažinti kaltais. Esą finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos surinkti įrodymai atskleidžia, kad teisiamieji melavo norintys auginti žuvų mailių. Prokuratūros manymu, ši grupuotė, prisidengusi fiktyviomis įmonėmis, įkurtomis Lietuvoje ir užsienyje, 2009–2010 metais klastodama dokumentus, kyšininkaudama ir papirkinėdama kėsinosi pasisavinti milijoninę paramą. Nuosprendį teismas skelbs gegužės viduryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Prokuroras visiškai nusikalba apie „mailiaus“ bylą

Prokuroras visiškai nusikalba apie „mailiaus“ bylą portretas
Prokuroras ir žurnalistai visiškai nusikalba straipsnyje (kuri paskelbė ir rodė laidą per televiziją LRT, žurnalistas Giedrius Vitkauskas) apie „mailiaus“ bylą: "Esą finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos surinkti įrodymai atskleidžia, kad teisiamieji melavo norintys auginti žuvų mailių." Prokuroras ir žurnalistai turėtų suprasti, kad, jei "melavo norintys auginti" (nors nieko panašaus nebuvo, priešingai - tai prokuroras ir žurnalistai meluoja), tai dėl to negautų jokios paramos (niekas iš anksto, nepradėjus auginti žuvų paramos niekada nesuteikia), o, jei negautų jokios paramos, tai kodėl toks protingas prokuroras ir tokie protingi žurnalistai kaip papūgos "kaltina pasisavinimu"? Kaip galima pasisavinti tai, ko nėra? Kvailių skaičius - begalinis. Bet kvailių dienos jau baigiasi... Na, ir pasiūlymas LRT televizijai: nustokite kalbėti ir rodyti nesamones ir tai tęsiasi jau daugiau kaip 4 metus! Jei pretenduojate į teisingumą, tai pasistenkite išklausyti ir kitą pusę.

Dėl „Mailiaus“ bylos

Dėl „Mailiaus“ bylos portretas
Dėl „Mailiaus“ bylos, - visi atsakingi asmenys ar jų atstovai iš FNTT, Generalinės prokuratūros, Žemės ūkio ministerijos, Žuvininkystės departamento (prie ŽŪM), Nacionalinės mokėjimo agentūros (prie ŽŪM), konkretūs Seimo nariai ir politikai, žiniasklaidos priemonių atstovai ir kiti veikėjai daugiau kaip 4 metus aktyviai ir organizuotai dalyvavę šmeižto kompanijoje prieš „mailiaus“ bylos dalyvius artimiausiu metu turėtų (arba turės) atsiprašyti (nebūtinai atsiklaupus) „mailiaus“ bylos dalyvių, kuriuos įžūliai apšmeižė. Tik, suprantama, kad vien tik atsiprašymo neužteks... Turės atsakyti pagal įstatymus (nebent atsiprašytų atsiklaupę)...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių