K.Betingis: kažkam rūpi, kad manęs išvis neliktų sistemoje (papildyta)

Savo iniciatyva žurnalistus sukvietęs Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis tikino iš pirmų lūpų norįs pasidalinti tarnybinio patikrinimo informacija.

Tvirkinimo tyrimui nevadovavo

„Paskelbtos išvados tyrimo, kuris buvo atliekamos ir mano atžvilgiu. Jos gana plačios, 65 lapų. Iškart po to žiniasklaidos priemonėse pasirodė neteisingos, dezinformuojančios ir klaidingos išvados apie priimtus sprendimus tarnybinio patikrinimo metu. Trumpai susipažinęs norėčiau, kad žinotumėte tikslius duomenis, kas tose išvadose užfiksuota ir kokie sprendimai priimti. Noriu, kad išgirstumėte tai iš pirmų lūpų ir nebūtų papildomų interpretacijų“, - pradėdamas spaudos konferenciją motyvus aiškino K.Betingis. 

Kodėl, anot prokuroro, neteisingos interpretacijos pasklido, K.Betingis paaiškino, jog ketvirtadienį 15.30 val. išvados buvo skelbiamos viešai visiems Lietuvos gyventojams, o jam išvados buvo atsiųstos tik po 17 val. 

„Tarnybinis patikrinimas vyko labai intensyviai ieškant, ką tikrinti. Jis buvo nukreiptas mano atžvilgiu, buvo ieškoma kokio nors galimo pažeidimo“, - aiškino vyriausiasis prokuroras. 

Mažametės mergaitės galimo tvirkinimo baudžiamoji byla, Kauno apygardos teismo teisėjo Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės tyčinio nužudymo baudžiamoji byla ir kėsinimosi nužudyti kitus asmenis ir trečioji - D.Kedžio mirties priežasties nustatymo byla.

Šios trys bylos buvo tiriamos, nors pats K.Betingis tvirtina nė vienam iš šių ikiteisminių tyrimų nevadovavęs.

Tarnybinio patikrinimo išvadose konstatuota, kad K.Betingio veiksmuose galimų tarnybinių pažeidimų, susijusių su kuria nors iš bylų, nenustatyta.

Užkliuvo vieši pareiškimai

Tačiau vienas komisijos narys pareiškė, kad K.Betingio vieši pasisakymai, susiję su įvairiais ikiteisminiais tyrimais, turi būti įvertinti. Iš konteksto ištrauktas balandžio 23 dieną konferencijoje duotas interviu ir vienam interneto portalui pasakyti keli žodžiai. Būtent ten ir aptikti tariami pažeidimai.

Komisija K.Betingiui įteikė apie galimai padarytą prokuroro etikos pažeidimą, teikiant informaciją visuomenei. Akcentuoti K.Betingio žodžiai, kad teisinėje sistemoje yra betvarkė ir pan.

Tarp pažeidimų minima esą K.Betingis yra nepadorus, nesolidarus, nemokantis bendrauti su žurnalistais, šališkas ir t.t.

"Palinkėčiau tam, kuris tai parašė, būti tiek solidariu, padoriu ir nešališku, kiek toks esu aš, - atkirto K.Betingis. - Kažkam rūpi, kad manęs išvis neliktų sistemoje. Kol kas dar neišsiaiškinau, bet dar išsiaiškinsiu."

Išvadose komisija teikia pasiūlymą tarnybinės atsakomybės K.Betingiui netaikyti, o medžiagą perduoti prokurorų etikos komisijai.

Neatsistatydins

K.Betingis pabrėžė, kad keletą griežtesnių žodžių ištarė tuomet, kai laikinasis generalinis prokuroras jau buvo pareiškęs esą jis nušalintas nuo Kauno apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pareigų.

"Patikrinimo komisijoje yra ir garbingų žmonių, kurie atsilaikė tam galimai darytam spaudimui ir pateikė objektyvias išvadas", - kalbėjo K.Betingis.

Jis tvirtino per tris artimiausias dienas apsispręsiąs dėl tarnybinio patikrinimo išvadų. 

"Suformuluosiu savo skundą. Išvados gali būti skundžiamos tik toje dalyje, kur teigiama, kad galimai padariau etikos pažeidimus", - pridūrė prokuroras.

Jis griežtai patvirtino, jog atsistatydinti neketina: "Kadangi jau seniai buvau skelbęs, jog ieškausi darbo kitur, tai dėl pradėtų akcijų prieš mane sustabdžiau visus veiksmus šioje srityje, tad jeigu kam rūpi, ar aš atsistatydinu, tai tikrai pasakau, kad šiandien neatsistatydinu", - aiškino prokuroras.

K.Betingis patvirtino jokios apsaugos neturėjęs: "Vienintelė mano apsauga - savigynai išduotas ir teisėtai laikomas ginklas."


Šiame straipsnyje: BetingisKedys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių