Žaliųjų atliekų aikštelės Kauno regione – viskas, ką reikėtų žinoti

  • Teksto dydis:

Niekam ne paslaptis, kad lietuviai visad mėgo sodininkystę, daržininkystę ir nuo senų senovės nevengia būti arti gamtos, ją puoselėja. Neatsilikdami nuo tendencijų, šiuolaikiniai Lietuvos gyventojai taip pat atsakingai rūšiuoja atliekas ir patenka tarp pirmaujančių visoje Europos Sąjungoje. Rūpestis gamta, rodos, įaugęs į tautos kraują. Tačiau su taip mėgstama vejos, sodo ir daržo priežiūra atsiranda ir daug rūpesčių. Vienas didžiausių – žaliosios atliekos ir tokių atliekų tvarkymas. Laimei, Kauno regione veikia net kelios žaliųjų atliekų aikštelės. Susipažinkite su jų privalumais ir teikiamomis paslaugomis tam, kad sodu bei daržu rūpintis būtų dar paprasčiau.

Kas yra tos žaliųjų atliekų aikštelės?

Bioskaidžios arba natūraliai gamtoje suyrančios atliekos yra atskira atliekų kategorija, kuri turi didžiulį potencialą būti panaudota žemės ūkyje, sodininkystėje, daržininkystėje ir ne tik. Minėtose srityse šios atliekos gali virsti naudingomis trąšomis.

Būtent dėl tokio potencialo jų nereikia skubėti išmesti. Esant galimybei, visi rekomenduoja užsiimti kompostavimu, tačiau tai įmanoma tikrai ne su visomis atliekomis bei ne visais atvejais. Jeigu į gamtą bei aplinką žiūrite atsakingai, jums aktualios turėtų būti žaliųjų atliekų aikštelės. Kauno regione už jas atsakingas Kauno regiono atliekų tvarkymo centras (Kauno RATC). Aikštelėse žaliosios atliekos kompostuojamos bei virsta trąšomis.

Visoje Lietuvoje veikia net 53 žaliųjų atliekų surinkimo (priėmimo) aikštelės. Kauno regione jų yra 3:

1. Nemajūnų g. 15A, Kauno m.

2. Juozapavos k., Vandžiogalos sen., Kauno r.

3. Zabieliškio k., Kėdainių r. (šalia Zabieliškio regiono sąvartyno).

Tikslias lokacijas, kontaktus bei darbo valandas galite pamatyti interneto puslapyje kaunoratc.lt. Jeigu galimybės pristatyti atliekų į šias aikšteles neturite, užsisakykite mokamą išvežimo paslaugą. Paslaugos yra mokamos, tačiau tikrai to vertos.

Ką galima vežti į tokias aikšteles?

Kai kalbame apie rūšiavimą ir atliekų tvarkymą, daugumai žmonių mintys pasisuka apie depozitinę gėrimų tarą su depozitu, popieriaus, plastiko ir buitinių atliekų rūšiavimą. Tačiau žaliosios atliekos irgi gali būti rūšiuojamos. Jeigu jų nepanaudosite jūs, naudą gali gauti kiti, o tai atsiliepia ne tik konkrečiai vietai, bet ir visai aplinkinei gamtai bei ištisoms ekosistemoms.

Partnerio nuotr.

Žaliųjų atliekų aikštelės priima viską, kas priskiriama šiai atliekų kategorijai:

· Atliekos nuo želdynų karpymo;

· Smulkios medžių bei krūmų šakos;

· Nukritę lapai;

· Nupjauta žolė;

· Gėlės;

· Piktžolės;

· Vaisių, daržovių ir kitų augalų atliekos (pavyzdžiui, krituoliai);

· Medžio žievė;

· Pjuvenos, drožlės, skiedros.

Svarbu, kad atliekos būtų neužterštos, be priemaišų, nes tai trukdo kompostavimo procesui.

Kaip vyksta atliekų atvežimo bei pristatymo procesas?

Žaliųjų atliekų aikštelės turi vesti tikslią priimamų atliekų apskaitą ir fiksuoti jų kiekius.

Specialistai pataria prieš atvykstant paskambinti į jūsų pasirinktą aikštelę, kad gautumėte naudingą informaciją, patarimus bei visas pridavimo procesas būtų sklandesnis.

Atliekos turi būti pristatomos tvarkingose talpose. Atvykus į aikštelę jūsų transporto priemonė bus pasverta. Specialistas paims asmens dokumentą bei parodys konkrečią vietą aikštelėje, kur atliekas iškrauti. Prieš išvažiuojant atliekų aikštelės svarstyklės vėl pasvers jūsų transporto priemonę (taip apskaičiuojamas iškrautų atliekų svoris).

Jūsų veiksmai – svarbūs, tad nedvejokite rūšiuoti žaliųjų atliekų

Partnerio nuotr.

Dabar apie žaliųjų atliekų aikšteles ir surinkimą kalbama daugiau. Apie šią galimybę turi sužinoti kuo daugiau žmonių, nes netvarkomų žaliųjų, bioskaidžių atliekų sukauptas energinis potencialas lieka nepanaudotos.

Visų pirma – žaliosios atliekos užima daug tūrio. Dėl to jos greitai kaupiasi. Šakas, vaisius, žalumynus nėra taip lengva presuoti ir kompaktiškai sandėliuoti. Na, o jiems pradėjus pūti, liestis ir būti šalia tikrai nėra malonu, tad patariama kuo greičiau vežti į aikšteles, kad būtų lengviau, o atliekų tvarkymo kaštai nepadidėtų.  

Antra problema – jei maišysite žalias atliekas su mišriomis, puvimo procesas tik paspartės. Rezultatas? Ta vieta, kur jos išmestos, ims skleisti labai nemalonų kvapą, o puvinys į aplinką skleis toksiškas dujas, į dirvą skverbsis taršūs skysčiai.

Trečias – jeigu nors truputį pasistengiate, kad jūsų žaliųjų atliekų talpose nebūtų priemaišų, gerokai palengvinate atliekų tvarkymo centro bei kompostavimo vietų darbą. Realybė tokia, kad net nedidelės priemaišos gali sutrikdyti kompostavimo procesą, potencialiai sugadinti mašinas ir sukurti nuostolį ne tik gamtai, bet ir gerą darbą aplinkai darančiai įmonei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintas

Gintas portretas
Nupjoviau medį. Kur dėti kelmą?

O tai idomu

O tai idomu portretas
Žalias atliekas pamiškės griovyje, ar negalima palikti? Traša miškui? Nebent miškas toli?

ttt

ttt portretas
Ar gyventojai už durnius laikomi, kas turi sodą , ar gyvena sodybose , žino kaip pasigaminti kompostą .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių