Už šnipinėjimą nuteistas R. Lipskis iš valstybės prisiteisė 2,8 tūkst. eurų

Už šnipinėjimą Baltarusijai kalėti penkerius metus nuteistas buvęs valstybės įmonės „Oro navigacija“ darbuotojas Romualdas Lipskis iš valstybės prisiteisė 2,8 tūkst. eurų už netinkamas kalinimo sąlygas Lukiškių kalėjime.

Lukiškių kalėjime vilnietis buvo laikomas nuo 2014 sausio iki 2016 birželio – jis buvo suimtas ikiteisminio tyrimo ir bylos nagrinėjimo teisme metu. Po nuosprendžio įsiteisėjimo jis pervežtas į pataisos namus bausmei atlikti.

Vilniaus apygardos administracinis teismas paskelbė, kad kalėjimas suimtajam neužtikrino vienam nuteistajam tenkančio minimalus 3,6 kvadratinių metrų ploto. R. Lipskis skundėsi, kad vienoje kameroje buvo uždaryti 3-4 asmenys, buvo šalta, drėgna, trūko oro, nebuvo galimybės judėti, sportuoti.

„Teismas nusprendė, kad skundas turi būti tenkinamas iš dalies: kalėjimas neužtikrino minimalaus 3,6 kvadratinių metrų kameros ploto ir nesuteikė privatumo naudojantis sanitariniu mazgu. Teismas nustatė, kad 280 dienų R. Lipskis buvo kalinamas sąlygomis, neatitinkančioms teisės aktų reikalavimų“, – BNS sakė teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

R. Lipskis prašė jam priteisti 70 tūkst. eurų.

Teismo sprendimas nėra galutinis ir dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

280 dienų R. Lipskis buvo kalinamas sąlygomis, neatitinkančioms teisės aktų reikalavimų.

2016 metų gegužę Lietuvos apeliacinis teismas nuteistajam bausmę sugriežtino iki penkerių metų. Anksčiau Vilniaus apygardos teismas buvo skyręs R. Lipskiui  trejų metų ir trijų mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Generalinė prokuratūra prašė R. Lipskiui  skirti aštuonerius metus laisvės atėmimo, nuteistasis siekė išteisinimo.

Apeliacinis teismas kaltinimą papildė aplinkybėmis, kad R. Lipskis atliko tęstinius nusikalstamus veiksmus nuo 2011 iki 2013 metų, kai sutiko vykdyti Baltarusijos žvalgybos atstovo užduotis rinkti ir perduoti Baltarusijos žvalgybos organizaciją dominančią informaciją, gavo fotoaparatą informacijai fiksuoti, ją fiksavo bei įsiminimo būdu surinko ir perdavė Baltarusijos žvalgybininkui, o taip pat pažadėjo toliau vykdyti duodamas užduotis.

„Byloje teisėtais būdais surinkti įrodymai patvirtina, jog R. Lipskis pagal Baltarusijos Respublikos žvalgybos organizacijos atstovo užduotį surinko žvalgybos organizaciją dominančią informaciją apie Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazę, kurioje yra vykdoma NATO Greitojo reagavimo misijos ilgalaikė NATO oro policijos misija ir kitą informaciją bei ją 2013 metų kovą vykusio susitikimo metu žodžiu perdavė žvalgybos organizacijos atstovui“, – paskelbė Apeliacinis teismas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geka

Geka portretas
Snipus reikia teisti auksciausia bausme ir apie salygas nereiketu net uzsiminti, Isdavikas.

pamastymas

pamastymas portretas
prisiteise ir dar daug kas prisiteis, nes kai atlygint zala prades politikai is savo kisenes, situacija greit pasikeis,

Faktas

Faktas portretas
Į Nato Lietuva niekada nestojo ir rinkti duomenys apie kažkokia svetima okupacinę kariuomenę nėra nusikaltimas. Kad jį už tai nuteisė, tai rodo korumpuoto klano ir korumpuotų teismų savivalę prieš piliečius.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių