Po kūdikio mirtimi pasibaigusio gimdymo namuose motina bandė nuslėpti tiesą

Keturiasdešimtmetė vilnietė nusprendė savo kūdikį gimdyti namie su pribuvėja ir to tikriausiai gailėsis visą gyvenimą. Deja, gimdymas baigėsi tragiškai – kūdikis mirė.

Ketvirtadienio rytą Lietuvą apskriejo tragiška žinia, kad Vilniuje moteriai gimdant namuose mirė naujagimis.

Kaip informavo policija, pranešimas apie įvykį buvo gautas 6 valandą ryte iš greitosios medicinos pagalbos medikų.

Policijos duomenimis, 1979 metais gimusi moteris gimdė vandenyje su pribuvėja. Gimęs berniukas nerodė gyvybės ženklų.

Jį gaivino atvykę greitosios medikai, tačiau jie konstatavo mirtį.

Policija dėl įvykio atlieka ikiteisminį tyrimą.

Bandė nuslėpti tiesą

Po tragiškai pasibaigusio gimdymo kūdikio motina buvo išvežta gydyti į Vilniaus gimdymo namus.

Medikų duomenimis, moteris gimdė ne pirmą kartą.

Kaip portalą informavo Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė, šiuo metu gimdyvės būklė ir fizinė, ir psichinė yra gera, nes moteriai nuolat buvo teikiama psichologinė pagalba.

Pasak direktorės, moteris su Vilniaus gimdymo namais dėl gimdymo namie sutarties sudariusi nebuvo, gydymo įstaiga nebuvo informuota apie planuojamą gimdymą namuose, nes įstaiga neturi licencijos teikti gimdymo namuose paslaugos.

Medikė pabrėžė, kad šiame tragiškame gimdyme dalyvavo ne akušėre, o pribuvėja arba dar kitaip – vadinamoji dula.

Vilniaus gimdymo namų vadovė pasakojo, jog moteris kurį laiką medikams iš viso neprisipažino, kad gimdė namuose vandenyje.

„Kada ją atvežė, moteris buvo labai pasimetusi, ir ji nesakė, kad planavo gimdyti namuose, buvo kalbama, kad tai neplanuotas tragiškai pasibaigęs gimdymas namuose“, – situaciją komentavo medikė.

Bet pasak K. Mačiulienės, ilgai tokio fakto nuslėpti nepavyko, nes greitai į ligoninę atskubėjo gimdyvės motina, ir paaiškėjo, kad moteris sąmoningai buvo apsisprendusi ir planavo gimdyti namie su pribuvėja.

Patyrusios medikės toks moters elgesys nenustebino, nes, pasak jos, visada kritinėje situacijoje būna gynybinė reakcija – neigimas.

„Visada yra neigimas, tokia pacientų gynybinė reakcija. Ji suprato, kad kažką ne taip paskaičiavo. Bet tokia reakcija truko labai trumpai, nes gimdyvę atvežę medikai paaiškino, kad moters namuose viskas buvo paruošta gimdymui, ir kad gimdyme dalyvavo pribuvėja“, – gydytoja pasakojo, kaip išaiškėjo situacija.

Gydymo įstaigos negali gauti licencijos dėl paslaugų teikimo gimdymui namuose, nes nėra nė vienos akušerės, kuri norėtų važiuoti priimti gimdymą į namus.

Vilniaus gimdymo namų vadovė tvirtina, kad gimdymas namuose yra labai rizikingas sprendimas ir pabrėžė, kad medikai kategoriškai nusistatę prieš moterų gimdymą namuose be medikų priežiūros.

Pasak gydytojos, ir šios namie tragiškai pagimdžiusios moters amžius jau patenka į rizikos grupę.

„Lietuvos medikai, kurie galėtų priimti gimdymą namuose, yra tiek atsakingi, kad jie nesutinka dirbti buitinėmis sąlygomis namuose. Gydymo įstaigos negali gauti licencijos dėl paslaugų teikimo gimdymui namuose, nes nėra nė vienos akušerės, kuri norėtų važiuoti priimti gimdymą į namus. Nes gimdymas yra toks vis dėlto gyvybei pavojingas dalykas. Visi kalba, kad anksčiau gimdyti namuose buvo įprastas dalykas, moterys senovėje gimdydavo daržo lysvėje ir viskas būdavo gerai, bet pamirštamas faktas, kad kūdikių mirtingumas buvo labai didelis, per metus žūdavo apie 10 tūkst. naujagimių per gimdymą“, – medikų požiūrį dėl gimdymo namuose dėstė gydytoja.

Medikės žiniomis, 1938–1939 metais Lietuvoje mirė apie 400 gimdyvių.

Medikė piktinasi, kad tokie faktai yra pamirštami, o tik kalbama, kad moteris senovėje darže ėme ir pagimdė, ir tai buvo įprastas dalykas. Pasak gimdymo namų vadovės, matyt, moterys ir apsisprendžia gimdyti namuose, kai prisiklauso tokių mitų, arba prisirinkusios informacijos, kad namie gimdymas gali būti komfortiškesnis ir ne toks stresą keliantis įvykis kaip ligoninėje.

„Būna internete, spaudoje  ar socialiniuose tinkluose moterys rodo savo namų baseinus, kaip gimdymą priiminėja vyrai, o kad už gražių kadrų yra pasislėpę medikai ir akušerės, niekas apie tai nekalba“, – piktinosi gydytoja.

Įsigaliojo nauja tvarka

Nuo šių metų pradžios įsigaliojo nauja gimdymo namuose tvarka, tačiau, pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, dar nė viena gydymo įstaiga tam neturi licencijos.

Ministerijos atstovė Lina Bušinskaitė-Šriubėnė sakė, kad lieka tik apgailestauti, kad yra tėvų, kurie rizikuoja gimdyti namuose, nesilaikydami nustatytos tvarkos.

„Mūsų šalies gydymo įstaigos ir medikai yra puikiai pasirengę profesionaliai suteikti paslaugas net ir sudėtingiausiais atvejais“, – pabrėžė SAM atstovė.

„Paprastai kalbant, gimdymas namuose yra licencijuojama veikla, o šiuo metu licencijos niekas neturi ir net neprašė. Vadinasi, tai kas įvyko ketvirtadienį anksti ryte, yra ne kas kita, o nelegali veikla“, – teigė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

„Jei gimdyvė būtų turėjusi sutartį su gydymo įstaiga, jos atstovai būtų turėję dalyvauti gimdyme arba užtikrinti jos gimdymą gydymo įstaigoje“, – pridūrė ji.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, privaloma įstaigai pranešti apie gimdymą.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ketvirtadienį sakė, kad kūdikio gyvybė prarasta dėl neatsakingo elgesio.

„Labai gaila, kad mokėti už tokį neatsakingą elgesį tenka žmogaus gyvybe, kuri turėjo praturtinti pasaulį savo atėjimu“, – skaudų atvejį komentavo A.  Veryga.

„Labai gaila ir apmaudu, kad dėl neatsakingo elgesio šįryt buvo prarasta kūdikio gyvybė. Neabejotinai, tai yra didžiulė netektis ir skausmas, kuris turbūt ilgai liks šeimos ir visuomenės atminty. Nepaisant to, kad sudarytos teisinės galimybės gimdymą namuose organizuoti, įvertinus mamos ir vaiko sveikatos būklę bei galimas rizikas bei tinkamai prižiūrint akušerei, iki šiol matome tokius atvejus, kai atsakomybės akivaizdžiai pritrūksta“, – socialiniame tinkle rašė ministras.

Veryga teigia, kad yra nustatytos labai aiškios ir konkrečios taisyklės, kurių privalu laikytis, siekiant užtikrinti naujagimio ir mamos saugumą. „Tai ir laikykimės jų visi, elkimės atsakingai. Juk jos ne šiaip sau nustatytos. Noriu dar kartą paraginti būsimas mamas ir tėčius elgtis atsakingai ir suprasti savo atsakomybę prieš būsimus vaikus ir branginti didžiausią turtą – jų sveikatą bei gyvybę!“ – teigė A. Veryga.

Pagal naują tvarką, Lietuvoje gimdyti namuose gali tos moterys, kurioms nėra nustatyta didelė nėštumo rizika, ir kurios sudarys paslaugų sutartį su gydymo įstaiga dėl tokių paslaugų teikimo. 

Pasak Sveikatos ministerijos, sausį Lietuvoje įsigaliojusios naujovės turėtų užtikrinti nėščiosios ir jos kūdikio saugumą, ko anksčiau ne visada pavykdavo užtikrinti, nes šalyje gimdymas namuose buvo nebuvo įteisintas.

Ministro A. Verygos teigimu, šios naujovės padės užtikrinti, jog gimdymai namuose būtų saugūs, o nėščiosioms paslaugą suteiktų specialistai, kurie atsiradus komplikacijoms galėtų skubiai suteikti reikiamą medicininę pagalbą. „Iki šiol gimdymas namuose neretai vykdavo prižiūrint nekvalifikuotiems žmonėms ir dėl to kildavo nemalonių pasekmių gimdyvėms bei jų mažyliams. Tad mūsų tikslas yra užtikrinti, jog moterys, pasirinkusios gimdyti namuose, gautų saugią, kokybišką paslaugą bei tinkamą priežiūrą prieš gimdymą ir po jo, o specialistai nerizikuotų prarasti licencijos ar atsidurti teisme“, – sako ministras A.Veryga. Anot jo, gimdymai namuose vyko ir vyksta, tad turime būti realistais ir šią sritį reglamentuoti taip, kad nekiltų pavojus gimdyvės bei jos kūdikio gyvybėms. Būtent todėl ir parengtos šios taisyklės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kol niekas neatsitinka, tai visi tyli, kai y vyksta nelaimė, tai kaltų nerasta, bet dėl šios betvarkės medicinos srityje, medikamentų skirstymo, ir aplamai kas vyksta, ligoninių pertvarkyme, tai Lietuvoja vykdomas genocidas, ne žmogui, bet nuo žmogaus, Kodėl? Kodėl pas kiekvieną specialistą sudaromos dirbtinės eilės, žmogus net nesulaukia eilės, išeina anapilin. Kas darosi Lietuvoja? Kur mes einam? Kas gali atsakyti į šį klausimą?.....

DIEDUKAS

DIEDUKAS portretas
gaunasi,kad atėmė gyvybę per neatsargumą.Va nuteisti ir bus pamoka toms eksperimentų mėgėjoms.Dr griežtai bausti ir skiepų vengiančioms,kaip infekcinių ligų platintojoms.

....

.... portretas
Na Jauti, ir rašai.Tai gal pasirašyk Avinu.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių