Žymus lietuvių menininkas R. Bartkus ruošia dovaną Vilniui

Jungtinėse Valstijose gyvenantis žymus šiuolaikinis lietuvių menininkas Ray Bartkus Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčiai žada dovanoti kūrinių ciklą – dvylikos apaštalų paveikslus, sukurtus iš lempučių.

Kaip BNS sakė Vidaus reikalų ministerijos valdomos bažnyčios kunigas Algirdas Toliatas, šią idėją menininkas subrandino prieš metus ir žadėjo paveikslus sukurti nemokamai, jei atsiras, kas galės skirti jiems reikalingas medžiagas.

Apie iniciatyvą ketvirtadienį feisbuke paskelbė Vilniaus mero patarėjas Karolis Žukauskas ir jau netrukus atsirado verslininkų, sutikusių padovanoti 3000 lempučių.

„Prieš kokius metus Ray Bartkus kai lankėsi Lietuvoje, lankėmės Ramintojos Bažnyčioje, vidiniame kieme yra sovietinė elektros pastotė. Sakau, gal galime kaip nors sutvarkyti elektrinę, kad atsirastų patraukli, visuomenei ir turistams atverta vieta. Jis užsiminė, kad seniai turėjo mintį – dvylika apaštalų. Jis jau turi paveikslą, „Žmogus ir šventasis“ – tai yra atspindžiai, vienas jų išsijungia, kitas įsijungia, tokiu būdu sukuriama savotiška erdvė“, – BNS sakė A. Toliatas.

Jis sakė: aš tą galėčiau sukurti dovanai – Vilniaus miestui, žmonėms ir matau Ramintojos bažnyčią kaip tokią erdvę, kur tai galėtų būti.

Anot jo, vieną tokį menininko paveikslą yra įsigijusi išeivijos dailės fondą Vilniuje įsteigusi viešoji įstaiga „Lewben Art Foundation“.

„Jis sakė: aš tą galėčiau sukurti dovanai – Vilniaus miestui, žmonėms ir matau Ramintojos bažnyčią kaip tokią erdvę, kur tai galėtų būti. R. Bartkus pasiryžęs tai padaryti. Jis sakė, kad gal bus sudėtinga iškart dvylika apaštalų surasti, bet net jei pradžioje bus pirmieji penki, jis sako – imam ir darom, galiu pradėti jau dabar ir savo darbą dovanoju Vilniaus miestui“, – tvirtino kunigas.

Anot jo, menininkas į Vilnių atvyksta birželio pabaigoje, tad iki to laiko tikimasi surinkti visas reikiamas lėšas ar medžiagas kūriniams. A. Toliatas džiaugiasi, kad iniciatyvą žaibiškai parėmė pirmieji verslininkai.  R. Bartkus yra paskaičiavęs, kad visų kūrinių savikaina siektų apie 18 tūkst. eurų. Pirminiais skaičiavimais, jau gavus lemputes, trūksta dar apie pusę sumos kitoms medžiagoms, techniniam darbui.

Pasak kunigo, prieš porą savaičių menininkas telefonu užsiminė, kad būtų nuostabu, jog lemputes tarsi žvakes bažnyčiai galėtų atnešti patys miestiečiai – apie idėją paskelbus „Facebook“ tinkle, per dešimt minučių atsirado pirmieji rėmėjai, sutikę dovanoti lemputes.

„Tai yra pradžia“, – kalbėjo A. Toliatas.

R. Bartkus nuo 1991 metų gyvena ir kuria Niujorke. Jis rengia asmenines parodas ir dalyvauja grupinėse parodose JAV, Lietuvoje, Austrijoje, Lenkijoje, Šveicarijoje ir kitose šalyse. Menininko darbai įtraukti į JAV Nacionalinės portretų galerijos, Lietuvos nacionalinės dailės galerijos kolekcijas, jo darbų yra įsigiję daug privačių meno kolekcininkų bei MO muziejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algys

Algys portretas
Gal tegul pasilieka tas dovanas sau,Lietuva kaip nors be ju pragyvens,nebereikia jos siukslint savo idejom!

pagalvojau kad dar viena

pagalvojau  kad  dar viena portretas
surudyjusy vamzdy ,is jankyno atgabens uz 100 tukstanciu...na o apastalu pririnks tarp geju ir lezbieciu , beje ju abstu ir konservatoriu gaujoj....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių