Vilnius mini senamiesčio įtraukimo į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą 20-metį

Penktadienį Vilniuje švenčiama ne tik Tarptautinė paminklų apsaugos diena, bet ir Vilniaus Senamiesčio įtraukimo į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą 20-metį.

Ta proga Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra organizuoja pristatymą ir ekskursiją, kurių dalyviai bus supažindinti su pavyzdingai restauruotais ir pritaikytais šiuolaikiniam naudojimui Senamiesčio pastatais:

  • Vilniaus m. savivaldybės Dailiųjų amatų, etnografinių verslų ir mugių vykdomos programos galerija – dirbtuve ,,Vitražo manufaktūra“, įsikūrusia Stiklių g. 6,
  • Baltijos gintaro meno centru, įsikūrusiu Mykolo g. 8 ir 12.

Renginys prasidės 16 val. Agentūros Informaciniame centre, Stiklių g.4.

Primename, kad Tarptautinė paminklų apsaugos diena Tarptautinės paminklų ir paminklinių vietovių apsaugos tarybos (ICOMOS) iniciatyva švenčiama nuo 1984 m. kasmet balandžio 18 dieną. Tądien visame pasaulyje skatinama priminti, pristatyti ir garsinti  kultūros paveldo svarbą. Lietuvoje gausu archeologijos, architektūros, istorijos, dailės paminklų,- tai piliakalniai ir pilys, pilkapynai ir kapinės, dvarų, bažnyčių ir vienuolynų ansambliai, gyvenvietės, pavieniai statiniai, jų dalys ar juose išlikusios autentiškos vertybės.

Šis vertingas palikimas visada bus esmine atspirtimi šiuolaikinės visuomenės kultūrinės savimonės brendimui ir pažangai. Todėl jis tausotinas, vis giliau ir naujai vertintinas,  išsaugotinas ateinančioms kartoms.

1994 m. Vilnius, o 2004 Kernavės archeologinė vietovė buvo įrašyti UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Taigi 2014-ieji yra jubiliejiniai metai kai 30-tąjį kartą bus švenčiama Tarptautinė paminklų diena, Vilniaus bei Kernavės pasaulinio pripažinimo atitinkamai 20-metis ir 10-metis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių