Vilniuje vyksta Rusijos opozicionierių mitingas – pristatytas protesto prieš karą Ukrainoje simbolis

Šeštadienį Vilniuje, prie Rusijos ambasados, vyksta taikus Rusiją palikusių karo Ukrainoje kritikų mitingas, kuriame pristatytas pasipriešinimo invazijai simbolis – baltos, mėlynos ir baltos trispalvė.

Šeštadienio vidudienį greta ambasados esančiame Boriso Nemcovo skvere susirinkę apie dvidešimt akcijos dalyvių šiuo naujuoju protesto prieš Rusijos karinę agresiją Ukrainoje ženklu siekia parodyti kovą už taiką ir minties laisvę.

„Susirinkome, kad patvirtintume esantys laisvos Rusijos balsas, kad, kaip sveika visuomenės dalis, atsiribotume nuo kraujo ir blogio imperijos. Šitas gėdingos ir kruvinos praeities įsikabinęs režimas privedė šalį iki agonijos ir moralinio bankroto. Šis karas ne mūsų vardu, ši diktatūra ne ne mūsų vardu, mes – tai ateitis“, – kalbėta susirinkusiems.

Rusų opozicijos atstovai teigė, kad vėliava jau naudojama dešimtyse Rusijos miestų ir Europos sostinių, tačiau akcijose Vilniuje jos dar nebuvo.

„Šita vėliava yra ženklas, kuris parodo, kiek rusų pasisako prieš šį karą“, – pabrėžė jie.

Baltos–mėlynos–baltos spalvų vėliava pirmąkart panaudota vasario 28 d. ir jau plevėsavo mitinguose Sakartvele, Vokietijoje, Rusijoje, kitose valstybėse.

Šeštadienis yra septynioliktoji Rusijos karinės invazijos Ukrainoje diena. Demokratinio pasaulio pasmerktos, Kremliaus vadinamos „specialiosios karinės operacijos“, metu intensyviai apšaudomi didieji Ukrainos miestai, tiek karinės, tiek civilinės infrastruktūros objektai.

Rusija kaltinama vykdomais karo nusikaltimais, trukdymu evakuoti karo zonose įstrigusius gyventojus ir suteikti jiems humanitarinę pagalbą. Jungtinių Tautų duomenimis, per šias 17 dienų žuvo bent 549 civiliai, dar beveik 1 tūkst. – sužeisti, o apie 2,5 mln. ukrainiečių jau paliko gimtąją šalį.

Jungtinių Amerikos Valstijų žvalgyba skaičiuoja, kad kare žuvo 2–4 tūkst. Ukrainą ginančių karių ir savanorių bei 5–6 tūkst. Rusijos pajėgų narių. Ukrainos kariuomenė teigia, kad jų nukauta per 12 tūkst.

Rusijoje sulaikyti apie 14 tūkst. prieš šį karą protestavusių asmenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių