Vilniuje galima apžiūrėti pirmąjį Ukrainai skirtą radarą

29 dienas Lietuvoje vykusios akcijos „Radarom!“ metu surinkta rekordinė 14 mln. eurų suma neabejotinai įeis į istoriją kaip mūsų šalies vienybės ir solidarumo ženklas. Šiuo laikotarpiu jėgas suvienijo Lietuvos žmonės, susitelkė šalies verslas, o organizacines pastangas sujungė LRT, organizacijos „Blue/Yellow“, „Laisvės TV“, „1K fondas“, „Stiprūs kartu“. Akcijos metu surinkti pinigai yra skiriami įsigyti radarams, kurie apsaugos Ukrainos oro erdvę.

Sumanymas nupirkti radarų kilo Rusijos paleistoms raketoms be paliovos krentant ant Ukrainos miestų, naikinant gyvenamuosius namus, civilinius ir strateginės reikšmės objektus. „Vienas radaras – tūkstančiai išgelbėtų gyvybių, saugi infrastruktūra... Maniau, kad mums, gyvenantiems po taikiu dangumi ir negirdintiems oro pavojaus sirenų, gali būti sunku suprasti, ką visa tai reiškia, bet lietuviai tikrai suprato. Didžiuojuosi, kad gyvenu tarp tokių žmonių! Lietuva – žiauriai rimta šalis!“ – pasibaigus akcijai, sakė vienas jos organizatorių, nevyriausybinės organizacijos „Blue/Yellow“ įkūrėjas Jonas Ohmanas.

„Lietuvoje mes žinome ir prisimename, ką reiškia gyventi rusiškoje santvarkoje, todėl nenorime ten sugrįžti. Manau, visi esame labai dėkingi Ukrainai, kad jie gina ne tik savo ir mūsų laisvę, bet ir visos Europos demokratines vertybes. Mūsų pareiga yra padėti kovotojams, kaip tik galime“, – emocijų neslėpė šiuo metu Ukrainos fronte esantis J. Ohmanas, kurio vadovaujama „Blue/Yellow“ teikia paramą Ukrainos kariams jau nuo 2014 m.

Šiuo metu pirmasis – mokomasis – radaras jau yra pristatytas į Lietuvą. Akcijos organizatoriai informuoja, kad nuo kovo 4 iki 12 d., kuomet prasidės Ukrainos gynėjų apmokymai, radarą visiems bus galima apžiūrėti Nacionalinės dailės galerijos patalpose Vilniuje, adresu Konstitucijos pr. 22. Radaras eksponuojamas galerijos vestibiulyje (įėjimas nemokamas) visomis savaitės dienomis nuo 11 val. (ketvirtadieniais – nuo 12 val.) iki 19 val. (ketvirtadieniais – iki 20 val., sekmadieniais – iki 17 val.).


Šiame straipsnyje: akcija Radarom!radaras Ukrainainacionalinė dailės galerijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių