Vilniuje vyko pratybos dėl galimos branduolinės avarijos Astravo AE

  • Teksto dydis:

Vilniuje ketvirtadienį įvyko civilinės saugos pratybos dėl galimos branduolinės avarijos Baltarusijos Astravo atominėje elektrinėje.

Sostinės savivaldybė skelbia, kad pratybų metu buvo išbandyta gyventojų registravimo programėlė, skirta operatyviam vilniečių registravimui ekstremalių situacijų metu.

„Tai yra pilotinis projektas, todėl natūralu, kad jam tikrai bus reikalingi patobulinimai, kuriuos ir išsigryninome per pratybas, bet jau ir iš pareigūnų, ir kitų pratybų dalyvių išgirdome, kad tai tikrai patogus ir naudingas įrankis duomenų fiksavimui ir ekstremalios situacijos valdymui“, – pranešime sakė  Vilniaus mero patarėjų grupės vadovė Ieva Dirmaitė.

Jos teigimu, prasminga būtų šį įrankį naudoti ir nacionaliniu lygiu.

Anot savivaldybės, programėlė pratybose pritaikyta imituojamo laikino gyventojų perkėlimo eigos fiksavimui: specialistai joje žymėjo žmonių judėjimą pagal laikinojo perkėlimo schemą – iš surinkimo vietos išvykstant į švarinimo kontrolės ir apgyvendinimo kolektyvinės apsaugos statinyje vietas. Laikinai perkeliami žmonės buvo registruojami kiekviename etape.

Pratybose Vilnius pasitelkė ir daugiau modernių technologijų: dronus, informacinius skydus operacijų centre, vaizdo kameras ir pan.

Civilinės saugos ekspertai pratybų metu vertino savivaldybės Operacijų centro darbą, gyventojų surinkimo, švarinimo punkto darbo efektyvumą, kolektyvinės apsaugos statinio, kuriame laikinai būtų apgyvendinami vilniečiai, pasirengimą.

Simuliuotas laikinas gyventojų, šiuo atveju – moksleivių, perkėlimas.

„Kitaip, nei turėtų būti realios nelaimės atveju, šiandien nekaukė įspėjamosios sirenos, gyventojams į telefonus nebuvo siunčiamos žinutės, kalio jodido profilaktika – visa tai buvo imituojama operacijų centro viduje“, – rašoma pranešime.

Pasak savivaldybės, pratybose dalyvavo keletas ugdymo įstaigų ir specialiosios tarnybos bei įmonės, kurios treniravosi, kaip operatyviai reaguoti ir elgtis branduolinės nelaimės Astravo AE atveju.

Pratybos prasidėjo Vilniaus Jeruzalės progimnazijoje ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto inžinerijos licėjuje, kur buvo simuliuojamas gyventojų laikinas perkėlimas, pirmiausia, pervežant juos į švarinimo (dezaktyvacijos) punktą Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos autodrome, vėliau – į Vilniaus Gabijos gimnaziją, kuri pratybose naudota kaip kolektyvinės apsaugos statinys.

Pirmą kartą į pratybų scenarijų įtrauktas ir naminių gyvūnų švarinimas, kurie taip pat keliautų į Kolektyvinės apsaugos statinį.

„Svarbu pabrėžti, kad pratybos ir yra ta vieta, kur galime klysti, o padarius išvadas – stiprinti silpnąsias tarpusavio veikimo grandis. Po šių pratybų jau įsivardijome pirmines išvadas bei namų darbus, kuriuos turėsime pasidaryti – tiek savivaldybės administracija, tiek savivaldybės įmonės, tiek kitos institucijos, su kuriomis bendradarbiaujame“, – teigė I. Dirmaitė.

Pratybose savivaldybei, ugniagesiams gelbėtojams, policijai ir medikų pajėgoms talkino ir 12 Šaulių sąjungos bei penki Maltiečių savanoriai.

Vilniaus miesto savivaldybė primena, kad nutikus blogajam scenarijui gyventojai būtų iškart informuojami sirenomis, trumpaisiais perspėjimo pranešimais į mobiliuosius telefonus, per Lietuvos radiją ir televiziją ir per gelbėjimo tarnybų ir savivaldybių atstovus ten, kur sirenos nėra girdimos.

Taip pat gyventojai turėtų prisiminti rekomendacijas dėl kalio jodido naudojimo. Daugiau informacijos apie kalio jodido tablečių vartojimą ir kaip tinkamai pasiruošti galimos branduolinės nelaimės atveju, galima rasti specialiuose puslapiuose: jodas.vilnius.lt ir www.lt72.lt.

Lietuvos Vyriausybė teigia, kad netoli Lietuvos sienos branduolinė jėgainė pastatyta nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų. Minskas atmeta kritiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Iš visko galima padaryti neblogą bizniuką su švogeriais.

EILINĖS PROPAGANDINĖS NESĄMONĖS

EILINĖS PROPAGANDINĖS NESĄMONĖS portretas
Kiek tokių elektrinių Suomijoje, Švedijoje,Prancūzijoje - niekas netriedžia į kelnes. Galu gale - tokia elektrinė stovėjo ir Lietuvoje...Baltarusiai ramiai į tai reagavo ir pirko iš Lietuvos pigesnę elektros energiją negu už tą patį mokėjo Lietuvos piliečiai...Tą patį šiandien galėjo turėti ir Lietuva. Deja - atsirado landsberginiai IŠDAVIKAI, kurie pasmerkė Lietuvos piliečius kapstytis ekonominiame dugne. Su dujomis jie padarė tą patį.

taigi

taigi portretas
Pinigų taškymo- "įsisavinimo" periodas, po mūsų ( žydrųjų konservoidų) nors ir tvanas.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių