Teisme – sostinės bendruomenių pergalė

  • Teksto dydis:

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs sostinės bendruomenių ir Kultūros paveldo departamento ginčą dėl informacijos nepateikimo apie Senamiesčio specialiojo planavimo sprendinius, tenkino pareiškėjų skundą ir įpareigojo departamentą juos pateikti, rašoma teismo išplatintame pranešime.

Vilniaus bendruomenių asociacija, Užupio bendruomenė, Senamiesčio bendruomenė, Asta Marija Baškauskas bei Žvėryno bendruomenė, vadovaudamiesi Jungtinių Tautų Europos ekonominės komisijos konvencija dėl teisės gauti informaciją, visuomenės dalyvavimo priimant sprendimus ir teisės kreiptis į teismus aplinkos klausimais (toliau - Orhuso konvencija), kreipėsi į Lietuvos Respublikos kultūros paveldo departamentą su prašymu pateikti informaciją apie rengiamus Vilniaus senamiesčio nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialiojo planavimo dokumentus. Lietuvos Respublikos kultūros paveldo departamentas pareiškėjų prašomą informaciją suteikti atsisakė ir nurodė, kad Orhuso konvencija nesuteikia teisės gauti šią informaciją, kadangi paveldosaugos reikalavimų ir konkrečių tvarkymo priemonių nustatymas Vilniaus senamiesčiui nepatenka į Orhuso konvencijos taikymo sritį.

Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi administracinę bylą, pareiškėjų ginčijamą  Lietuvos Respublikos kultūros paveldo departamento sprendimą panaikino. Teisėjų kolegija nurodė, kad Vilniaus istorinis centras (Senamiestis) yra pasaulio paveldo vietovė, turinti ypatingą istorinę ir kultūrinę vertę, kuri sukuria unikalų kraštovaizdį šioje vietoje gyvenantiems ir besilankantiems asmenims, todėl Lietuvos Respublikos kultūros paveldo departamentas turėjo pareigą patenkinti pareiškėjų prašymą ir informaciją suteikti vadovaudamasis Orhuso konvencijos nuostatomis. Teisėjų kolegija pažymėjo, kad, kaip matyti iš Orhuso konvencijos objekto ir tikslo, taip pat šios konvencijos aiškinamųjų dokumentų, Orhuso konvencija suteikia teisę suinteresuotai visuomenei gauti visą informaciją bet kokioje teritorijų planavimo stadijoje iš valstybės įstaigų apie galimą poveikį jų gyvenamajai aplinkai, šiuo atveju - Vilniaus istoriniam centrui (Senamiesčiui). Nors dalis pareiškėjų prašomos informacijos jau buvo paviešinta internete, tačiau teismas nusprendė, kad pareiškėjų Orhuso konvencijoje įtvirtinta teisė gauti informaciją apie aplinką turi būti visiškai apginta, ir įpareigojo Kultūros paveldo departamentą pareiškėjams pateikti jų prašyme nurodytą informaciją tiek, kiek iki teismo sprendimo priėmimo dienos nebuvo pateikta.

Šis Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių