Teismas: Šeimų sąjūdžio mitingas galėjo vykti prie Seimo, savivaldybė grėsmės neįrodė

Lietuvos šeimų sąjūdžio mitingas rugsėjo 10-ąją galėjo vykti prie Seimo – Vilniaus apygardos administracinis teismas nusprendė, kad sostinės savivaldybė neįrodė realios grėsmės.

Teismas ketvirtadienį patenkino Šeimų sąjūdžio atstovo Raimondo Grinevičiaus skundą ir panaikino Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymą, kuriuo buvo anuliuotas ankstesnis sprendimas suderinti rugsėjo 10 dieną planuotą mitingą prie Seimo.

Lietuvos šeimų sąjūdis siekė rugsėjo 10 dieną surengti daugiatūkstantinį mitingą prie Seimo dėl numatomų ribojimų imuniteto COVID-19 neturintiems asmenims, dėl partnerystės įteisinimo vienos lyties asmenims ir kitais klausimais.

Hipotetinė viešosios tvarkos pažeidimo rizika nėra teisėtas pagrindas riboti teisę į susirinkimo laisvę.

Vilniaus miesto savivaldybė iš pradžių suderino tokį prašymą, tačiau po rugpjūčio 10-osios riaušių prie Seimo nutarė jį peržiūrėti. Nutarta, kad tokiam dideliam mitingui prie parlamento nepakanka vietos, be to, atsižvelgta į Valstybės saugumo departamento perspėjimą apie galimas grėsmes valstybės ir visuomenės saugumui bei viešajai tvarkai.

Vilniaus apygardos administracinis teismas konstatavo, kad teisė į susirinkimų laisvę yra fundamentali teisė demokratinėje visuomenėje, ji gali būti ribojama, tik kai siekiama užkirsti kelią viešosios tvarkos pažeidimams ar nusikaltimams, apsaugoti žmonių sveikatą ar moralę, kitų asmenų teises ir laisves.

Pasak teismo pranešimo, šioms vertybėms galinti kilti grėsmė turi būti reali, paremta motyvuotomis faktinėmis išvadomis, jos egzistavimą ir dydį privalo įrodyti susirinkimo laisvę ribojantis subjektas.

„Hipotetinė viešosios tvarkos pažeidimo rizika nėra teisėtas pagrindas riboti teisę į susirinkimo laisvę“, – teigia teismas.

Jis konstatavo, kad savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas grįstas ne objektyviais faktais, skaičiavimais, specialistų tyrimais ir panašiomis priemonėmis gautais duomenimis, o iš esmės abstrakčiais argumentais, prielaidomis, samprotavimais, t. y. subjektyvaus pobūdžio vertinimais arba mažareikšmiais galimais įstaigų veiklos sutrikimais.

„Teisme Vilniaus miesto savivaldybės administracija neįrodė, kad grėsmė yra tokia didelė, kad būtų neįmanoma užtikrinti visuomenės saugumo ir viešosios tvarkos, todėl pareiškėjo skundas buvo patenkintas“, – nurodoma pranešime.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Šeimų sąjūdžio mitingas rugsėjo 10 dieną įvyko Katedros aikštėje Vilniuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senjora

Senjora portretas
Gerai padarė baubimui galėjo pasirinkti kitą dieną,o tie ar jie apsirūkę ar apsvsigę,ksžkokius primenančius kliedesius ant plakstų prikeverzoję.Kol valstiečių nenuvo valdžioja tai nesiautėjo prieš valstybę nusiteikę o dabar matyt dirba priešiškom jėgom su Karbauski kuris vysto verslą su Putino aplinkos žmonėmis.Juk tas pats iš pradžiių buvo Gruzijoj,Moldovoj ir Ukrainoj,ir pasirodė gelbetojai iš Ruskii mir.Jeigu galvojat kad putinas prikels numirelį sovietinį,man regis gteičiau tapsime elgetomis.

Tom

Tom portretas
ir vėl uždraudė, dabar 02-16, nu ir ką ...

SAVIVALDYBEI vadovauja IŠANGĖS gaujos narys ŠIMAŠIUS

SAVIVALDYBEI vadovauja IŠANGĖS gaujos narys ŠIMAŠIUS portretas
todėl nėra ko tikėtis TEISINGŲ savivaldybės sprendimų, --Šiuo atveju,IŠANGĖS gaujos i š g a m o s patekę į valdžią, NUSIKALSTAMAI u z u r p a v o Lietuvos gyventojų susirinkimų LAISVĘ --tokiems SAVIVALIAUTOJAMS būtina u ž d ė t i APINASRĮ, kad tokie ateityje nepatektų į valdžią
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių