Teismas neleido „Vilniaus viešojo transporto“ profsąjungai stabdyti darbuotojų sutarčių

Teismas neleido „Vilniaus viešojo transporto“ (VVT) profesinei sąjungai stabdyti darbuotojų sutarčių, kadangi tai gali turėti neteisėto streiko požymių.

Kaip BNS trečiadienį sakė Vilniaus miesto apylinkės teismo atstovas Aurimas Žukauskas, šios laikinosios apsaugos priemonės pritaikytos, kol byla dėl sutarčių stabdymo nebus išspręsta iš esmė.

„Teismas nutarė, kad atsakovas, t. y. profesinė sąjunga, nesiimtų galimai neteisėto streiko požymių turinčių veiksmų, bet neribojo pačios profesinės sąjungos veiklos. Tai reikėtų suprasti taip, kad profesinė sąjunga gali teikti konsultacijas, atlikti kitus veiksmus, bet kad nestabdytų tų sutarčių“, – BNS sakė A. Žukauskas.

Anot jo, bendrovės darbuotojams taip pat rekomenduota kol kas susilaikyti nuo darbo sutarčių stabdymo.

Nepavykstant išspręsti ginčų taikiai, VVT profesinė sąjunga prieš dvi savaites perdavė įmonės administracijai apie 760-ies darbuotojų prašymus stabdyti jų sutartis, tarp šių darbuotojų – apie 600 vairuotojų. Bendrovė darbuotojų sutarčių stabdymą apskundė teismui.

Anot A. Žukausko, teismas priėmė šį ieškinį, bylą žadama atversti birželio 7-ąją. VVT siekia uždrausti profesinei sąjungai „pradėti realizuoti darbo sutarčių vykdymo stabdymą pagal įspėjimus“ ir pripažinti šį stabdymą neteisėtu, kadangi tai būtų de facto streikas.

Taip pat reikalaujama priteisti 92 tūkst. 688 eurų žalą už kiekvieną streiko dieną, jei ieškinio nagrinėjimo metu sutartys vis dėlto būtų stabdomos.

Profesinė sąjunga tikina, kad VVT nevykdo 2018 metų kolektyvinėje sutartyje nustatytų įsipareigojimų, bendrovė savo ruožtu teigia nuosekliai kelianti atlyginimus, gerinanti darbuotojų sąlygas, o profsąjungą kaltina nenoru ieškoti kompromisų.

Antradienį Vilniaus apygardos teismas priėmė kitą sprendimą dėl ankstesnių VVT profesinės sąjungos ketinimų organizuoti streiką. Šis teismas leido profesinei sąjungai vykdyti streiką užtikrinant pusę paslaugų, įskaitant ir maršrutus, kurie apimtų gydymo įstaigas, tačiau akcijos organizuoti nėra galimybių dėl specialaus teisinio režimo valstybėje – nepaprastosios padėties.

Profesinė sąjunga tikisi, kad pasikeitus aplinkybėms, tokį streiką pavyks surengti rudenį.

VVT profesinės sąjungos ir šios Vilniaus savivaldybės įmonės vadovybės ginčas tęsiasi nuo 2021-ųjų rudens.

Pagrindiniai darbuotojų priekaištai darbdaviui yra tai, kad jis neindeksavo darbo užmokesčio kolektyvinėje sutartyje nustatyta tvarka, taip pat atsisako darbo sutartyse įrašyti valandinį darbo užmokestį ir darbuotojų gaunamus priedus.

VVT tikina, kad darbuotojų sąlygos gerinamos palaipsniui, didinamas darbo užmokestis, tačiau profesinė sąjunga nelinkusi eiti į kompromisus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių