Iš Santaros klinikų skrieja prašymas COVID-19 ligonių artimiesiems

Šeštadienio ryto duomenimis, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose gydomi 159 COVID-19 sergantys pacientai, iš jų 36 – Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje. Iš 159 COVID-19 sergančiųjų – trys vaikai.

Kaip praneša klinikos, atraminėse ligoninėse gydomi 258 pacientai: Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje – 129 pacientai, iš jų 5 – Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje, Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje – 19 pacientų, Alytaus S. Kudirkos ligoninėje – 46 pacientai, iš jų – trys Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje, Ukmergės ligoninėje – 37 pacientai, iš jų du – Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje, Trakų ligoninėje – 21 pacientas, Druskininkų ligoninėje –šeši pacientai.

Pranešime atkreiptas dėmesys, kad net ir atvykus į Santaros klinikas dėl koronaviruso, nutinka taip, jog, apžiūrėjus pacientą, atlikus tyrimus, surinkus visus duomenis ir nustačius diagnozę, gydyti asmuo pervežamas į kitą Vilniaus regiono ligoninę.

Kartais pritrūksta ir sergančiojo artimųjų atidumo bei tinkamo apsaugos priemonių naudojimo namuose.

„Santaros klinikos jaučia atraminių ligoninių paramą, teikiant pagalbą COVID-19 pacientams, ir todėl klinikose gydomi sergantieji sunkia ir sunkiausia ligos forma“, – sakoma pranešime.

Anot klinikų Infekcinių ligų centro vadovės prof. Ligitos Jančorienės, medikai pastebi, jog kartais pritrūksta ir sergančiojo artimųjų atidumo bei tinkamo apsaugos priemonių naudojimo namuose. Pasitaiko, jog į Priėmimo-skubios pagalbos skyrių atvežamas asmuo, sergantis gretutinėmis ligomis, jam nustatoma koronavirusinė infekcija ir paaiškėja, jog toje pačioje šeimoje jau yra sergančiųjų COVID-19, tačiau nebuvo imtasi pakankamų priemonių, kad būtų apsaugoti likusieji šeimos nariai.

„Dažnai girdime klausimų ir dėl to, kiek laiko COVID-19 sergantieji gali užkrėsti kitus. Naujausi tyrimai ir duomenys rodo, jog esant besimptomei ligos formai, žmogus nebeplatina viruso praėjus 10-iai dienų po nosiaryklės tepinėlio tyrimo atlikimo, sergant lengva forma – po 10 dienų nuo ligos simptomų pradžios. Pasireiškus sunkiai ligos formai, periodas yra ilgesnis – įprastai po 20 dienų pacientą, įvertinus jo būklę, laboratorinių tyrimų rezultatus, jau galima perkelti iš Infekcinių ligų skyriaus į kitą arba išleisti gydytis namo“, – aiškina prof. L. Jančorienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių