R. Šimašius tikisi, kad Vyriausybė dalyvaus nacionalinio stadiono projekte

Vilniaus meras Remigijus Šimašius tikisi, kad Vyriausybė nepakeis ankstesnio sprendimo ir dalyvaus nacionalinio stadiono komplekso Vilniuje projekte, jei Apeliacinis teismas ketvirtadienį paskelbtų, kad Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) stadiono projektą sustabdė nepagrįstai.   

„Jeigu teismas pripažįsta, kad esame teisūs, grįžtame prie to, kad esame pasirašę tarpusavio įsipareigojimus su Vyriausybe. Tikimės, kad Vyriausybė nepakeis to sprendimo. Tada judame į pasirašymo (koncesijos sutarties – BNS) datą. Kiek žinome, privatus partneris pasiruošęs tai realizuoti“, – Seimo Biudžeto ir finansų komitete ketvirtadienį teigė R. Šimašius.  

„Jeigu ne (teismo sprendimas bus nepalankus savivaldybei – BNS), ieškosime kitų kelių“, – pridūrė jis. 

Apeliacinis teismas ketvirtadienį turėtų paskelbti sprendimą Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) ir Vilniaus valdžios ginče dėl daugiau nei 150 mln. eurų vertės nacionalinio stadiono koncesijos konkurso.

Vilniaus apygardos teismas pernai lapkritį pripažino neteisėtu VPT nurodymą nutraukti nacionalinio stadiono konkursą. VPT gruodį atmetė savivaldybės pasiūlymą susitarti taikiai ir nutartį apskundė Apeliaciniam teismui.

VPT pernai kovą nutarė, kad projektas neatitinka koncesijos požymių ir todėl koncesija yra neteisėta. Todėl tarnyba neleido savivaldybei pasirašyti koncesijos sutarties su konkursą laimėjusia koncerno „Icor“ įmone „Axis industries“ bei projekto finansuotoja „Baltcap“.

VPT Teisės skyriaus vedėja Sonata Vaitukaitytė sako, kad koncesijos sutartis negalima, nes nėra lygiavertės viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės.

„Nematom koncesijos dėl to, kad viešas sektorius patiria visas statybų finansavimo išlaidas, nematome šioje vietoje partnerystės“, – komitete ketvirtadienį teigė ji.   

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis kokitete sakė, kad ien stadiono statyba kainuotų 39 mln. eurų, stadionas galėtų būti pastatytas 2024 metais, o ne 2023-aisiais, kaip planuota anksčiau.

R. Šimašius teigė, kad būtų galima atsisakyti komplekse numatyto Sporto muziejaus, kuris buvo planuotas, numatant projekto finansavimą ir iš Europos Sąjungos lėšų.     

Parlamentaras Algirdas Butkevičius sutiko, kad komplekso pokyčiai galimi, tačiau dėl to neturi nukentėti jo kultūrinė paskirtis.

„Niekas netrukdo vietoje muziejaus pastatyti biblioteką“, – teigė jis.

Laisvės frakcijos narys, buvęs Vilniaus vicemeras Vytautas Mitalas teigė, kad pasirinkta komplekso vieta yra pati geriausia Vilniuje.  Jis suplanuotas šalia „Akropolio“ Šeškinėje.

Skelbta, kad komplekso su 15 tūkst. vietų stadionu ir kitais objektais statyba turėtų kainuoti apie 93 mln. eurų, tačiau mokėjimus išdėsčius per 25 metus, „BaltCap“ fondui planuota sumokėti beveik 156 mln. eurų.

Vyriausybės dalis, atsižvelgiant į sutarties projektą, būtų siekusi apie 54,5 mln. eurų, savivaldybės – 101,5 mln. eurų.

Komplekse, be stadiono, planuota pastatyti lengvosios atletikos stadioną, sporto kompleksą su gimnastikos, rankinio, tinklinio, bokso, krepšinio salėmis, bendruomenės ir kultūrinio ugdymo centrą su biblioteka, 300 vietų darželį ir Sporto muziejų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dzidulis

dzidulis portretas
tai ne nacionalinis stadionas o nacionalinis sikinykas ru isvieciu kompleksu

Čiubaka

Čiubaka portretas
Nu jo, pastatys už valdiškus pinigus ir atiduos valdyti privačiam kapitalui pagal koncesijos sutartį. Pasibaigus sutarčiai, "nudėvėtą" paremontuos už valdiškus ir vėl perleis privačiam kapitalui

taip

taip portretas
merai ima 1 is kito pvz kas daugiau isisavins babkiu o /abonentui/ ima pavydas i kokio masto /lygumas/ isibrove konkurentas?';
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių