Uždaromas policijos žirgynas kažkam sugeneruos milijonus?

Kodėl Vilniaus patrulių rinktinės Raitąjį būrį policijos vadovybė nusprendė iškelti 30 km nuo miesto? Taupo? "Taupymo čia niekur nėra. Vienintelė priežastis, kurią aš matau – geras sklypas geroje vietoje, kuris labai domina verslą", – paaiškino pareigūnų profsąjungos vadovė Roma Katinienė.

Įtaria nešvarius sandorius

Spalio 1-ąją pradėta Raitojo būrio reorganizacija, perkeliant jo buveinę iš Belmonto į UAB "Lietuvos žirgynas" priklausančias patalpas Riešėje. Pareigūnai į treniruotes žirgais kasdien turės vykti maždaug 30 km į Riešę, tiek pat gabenti žirgus į darbo vietą per sostinėje vykstančius renginius.

Vilniaus apskrities policijos atstovai jokio atsakingo pareigūno nepasirašytame rašte "Vilniaus dienai" paaiškino, kad patrulių rinktinės raitojo būrio reorganizacija buvo būtina siekiant racionaliai panaudoti pinigines lėšas ir materialinius resursus.

"Mūsų akimis žiūrint, tai yra ne raitojo būrio reorganizacija, o naikinimas. Policijos vadovai sako, kad tai yra pateisinama, nes raitojo būrio išlaikymo kaštai yra labai dideli. Tačiau realiai už tai atsakomybę turėtų prisiimti pati policijos vadovybė", – teigė Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė R.Katinienė.

Anot jos, buvo pristeigta begalė nereikalingų etatų – žirgyne dirba 10 pareigūnų, o aptarnaujantį personalą sudaro 19 žmonių, iš kurių dalis ateina vos 2–3 valandoms, tačiau yra samdomi ir gauna darbo užmokestį.

Kitas dalykas – didelės žirgų išlaikymo sąnaudos, kurios, pareigūnų teigimu, galimai buvo padidintos sąmoningai. Mat darbuotojams pradėjus kontroliuoti pastebėta, kad, pavyzdžiui, šieno buvo perkama už 22 tūkst. eurų metams, o realus poreikis – už 6 tūkst. eurų. Negana to, pašaras būdavo perkamas ne už tokias kainas, kurias galima rasti viešoje erdvėje, o dvigubai brangiau.

"Susidaro įspūdis, kad buvo stengiamasi visokiausiais būdais parodyti, jog žirgynas yra nuostolingas, labai brangiai kainuoja išlaikyti, todėl jį reikia perkelti į Riešę, – sakė R.Katinienė. – Taupymo čia niekur nėra, nė vienoje eilutėje nepamatėme, kur po vadinamosios reorganizacijos bus galima sutaupyti – visur matome, kad kaštai didėja. Žiūrint dokumentus ir kalbant su darbuotojais man visi šitie policijos vadovų pateikti mitai bliūkšta. Vienintelė priežastis, kurią aš matau, – geras sklypas geroje vietoje, kuris labai domina verslą. Ankstesni policijos vadovai stengėsi žirgyną saugoti ir nepasidavė verslininkų spaudimui. Kaip yra dabar, belieka spėlioti. Labai daug klaustukų, skaičiai rodo ką kita, nei policijos vadovų išsakyti lozungai, tad aš turiu pagrįstų įtarimų, kad vyksta nešvarūs sandoriai."

Sutaupys ar neuždirbs?

Vilniaus apskrities policija rašte "Vilniaus dienai" aiškino, kad nuo aštunto dešimtmečio vidurio į žirgyno Belmonte patalpas nebuvo daroma kapitalinių investicijų, apsiribota tik būtiniausiais remonto darbais: "Prieš ‪keletą‬ metų, atlikus nepriklausomą vertinimą, paskaičiuota, kad komplekso sutvarkymas ir išlaikymas kainuotų daugiau kaip 12,5 mln. eurų. Dėl 10 žirgų išlaikyti tokį kompleksą nėra racionalu, todėl priimtas sprendimas nuomoti ir pirkti žirgų priežiūros paslaugas – tai kainuotų žymiai pigiau.

Po viešo konkurso išrinktas paslaugos teikėjas – UAB "Lietuvos žirgynas" Riešėje, kuriame numatytos visos pareigūnams būtinos sąlygos. Už šią paslaugą reikės mokėti tik 36 924 eurus per metus. Tuo metu komplekso Belmonte išlaikymas kiekvienais metais Vilniaus apskrities policijai kainuodavo beveik 60 tūkst. eurų."

Vienintelė priežastis, kurią aš matau – geras sklypas geroje vietoje, kuris labai domina verslą.

Tačiau, anot R.Katinienės, daugybę metų buvo skiriama lėšų Belmonto žirgyno remontui siekiant sąlygas pagerinti, tik klausimas, kur jos nukeliaudavo, kam jos būdavo panaudojamos. Pernai buvo investuota per 20 tūkst. eurų į Belmonto žirgyno apsaugą – signalizacija, užtvarai, langai nauji, o dabar žirgynas tampa nebereikalingas. Peršasi išvada, kad taip tiesiog buvo keliama pastatų ar teritorijos vertė.

Pareigūnų profsąjungos vadovė aiškino, kad yra kitokių galimybių sumažinti Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato išlaidas. Buvo siūloma Belmonte įrengti Vilniaus VPK sportinę bazę, atkelti čia kinologus, nes geras susisiekimas, yra vietos ir dresūrai, ir patiems tarnybiniams šunims laikyti. Gali būti sudaromos įvairios panaudos sutartys, kurios leistų dar daugiau sumažinti policijai kaštus, pavyzdžiui, su penkiakovininkais, nes dabar jie realiai apskritai išvaromi į gatvę su savo žirgais. Tėvai vaikus galėtų atvežti į treniruotes, nes kiti žirgynai nuo Vilniaus yra nutolę – jei neliks žirgyno, vaikai praranda galimybę treniruotis.

Tačiau bet kokie darbuotojų siūlymai, kaip sumažinti išlaidas ir išsaugoti Belmonto žirgyną, policijos vadovybės buvo atmesti.

"Darbuotojai demotyvuoti, dalis net svarsto galimybę atsisveikinti su tarnyba. Mes įžvelgiame, kad galutinis planas gali būti visiškai naikinti raitąją policiją. Tačiau jeigu Lietuvos ir Vilniaus policijai raitoji policija nebereikalinga, gal reikėjo tiesiai šviesiai žmonėms tai pasakyti, kitaip sakant, pasielgti normaliai, o ne bloginti sąlygas ir nervinti tuos žmones", – sakė R.Katinienė.

Vadovai negirdi

Pareigūnus liūdina ir tai, kad policijos vadovybė, kai generaliniu komisaru tapo Linas Pernavas, su profesinėmis sąjungomis į kalbas visiškai nesileidžia. Todėl tai, kodėl nereikėtų atsisakyti žirgyno Belmonte, pareigūnų profsąjungos atstovai bandė aiškinti ir Policijos departamentui, ir Vyriausybei, ir Vidaus reikalų departamentui. Profesinė sąjunga prašė Vyriausybės ir Vidaus reikalų ministerijos stabdyti Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir UAB "Lietuvos žirgynas" sutarties derybas ir ištirti perkėlimo planą.

"Juk galima pasižiūrėti surinktą medžiagą, faktus, skaičius, vieną pusę išklausyti, kitą. Tačiau vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas eilinį kartą parodė, kad nelabai susivokia situacijoje – jam čia viskas gerai, jis nemato nei korupcijos apraiškų, nieko. Nežinau, kur jis žiūri ir ką vertina, bet labai keistai visa tai atrodo. Norėtųsi tikėti, kad dar yra politikų, kurie suinteresuoti ginti viešąjį interesą", – sakė R.Katinienė.

Tegu išsitiria įtartinieji?

Kol kas viešojo intereso gynėjas tarp politikų atsirado tik vienas – parlamentaras Arvydas Anušauskas. Dėl susidariusios situacijos jis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, mat politikas taip pat įtaria, kad už šio sandorio gali slypėti verslo interesai.

"Pateikiau prašymą išsiaiškinti, ar nebuvo pažeidžiami teisės aktai, kitos aplinkybės, nes į Belmonto žirgyną buvo investuota, nemažai investuota, ir pastarąjį kartą investuota dar ne taip seniai – 2017 m. O staiga 2018 m. priimamas sprendimas, kad šito turto policijai nebereikia. Visa tai atrodo, švelniai tariant, keistai, – "Vilniaus dienai" teigė Seimo narys. – Iš prokuratūros gavau atsakymą, kad mano prašymas persiųstas į VRM ir Policijos departamentą. Keistoka, nes būtent pastarųjų sprendimai man ir kelia daug klausimų."

A.Anušauskas teigė gavęs nemažai informacijos apie tai, kas vyko Riešės žirgyne pastaruoju metu. Eiliniams policininkams esą uždrausta apie tai kalbėti, jie anonimiškai pranešė apie problemas. Tačiau Seimo narys nebesupranta, kaip dabar tą informaciją panaudoti, jei situaciją aiškintis prokuratūra pavedė toms pačioms tarnyboms, su kuriomis tai tiesiogiai susiję.

Antikorupcijos komisijai

"Tą teritoriją ir tuos pastatus tikrai galima panaudoti policijos naudai, ir ne tik žirgynui, bet kažkodėl to nesiimama, – sakė politikas. – Čia labai svarbi politinė pozicija, nes tai ne pirmas kartas, kai teigiama, kad Belmonto žirgynas nuostolingas ir imamasi tokių veiksmų. Pirmą kartą dėl to kreipiausi dar 2012 m. Tada buvo gandų, kad, atsisakant kai kurių funkcijų, siekiama padaryti, jog žirgynas būtų nenaudojamas, palaipsniui sugriūtų, mat šios vietos labai nori vienas įtakingas verslininkas. Generaliniu komisaru tuo metu buvo Saulius Skvernelis. Tada jis mane tikino, kad žirgynas tikrai nebus iškeliamas, buvo numatytos net investicijos – dabar įtariu, kad lėšų skyrimas buvo tik rekonstrukcijos imitacija."

Pasak A.Anušausko, visiškai realu, kad kai tik Belmonto žirgyno sklypas bus perduotas Turto bankui, jis bus privatizuotas, ir greitai ten pamatysime gražius kotedžus. Tie keli hektarai kažkam gali sugeneruoti pajamų už kelias dešimtis milijonų.

"Viskas būtų aišku, jeigu policijos vadovybė pasakytų: "Žinote, mes negalime reprezentacijai išlaikyti žirgų, kurių ir taip per 6 metus nuo 20 iki 7 sumažėjo, todėl atsisakome tos funkcijos. Policija turi labai daug riedžių, ir mums to užtenka – dabar masiniuose renginiuose važinėsime riedžiais." Pasakytų aiškiai. O iš šito neaiškumo, kuris trunka kelerius metus, kyla visokių gandų ir versijų, kurias būtina išsiaiškinti. Kreipsiuosi į Seimo audito komitetą, kad atliktų veiklos auditą – išsiaiškintų, kodėl ką tik buvo investuojama ir iškart objekto atsisakoma. Kas atsitiko?" – klausė A.Anušauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

"Likimui"

"Likimui" portretas
Nepulsiu ginčytis, kiek reikalinga mums Raitoji policija, o tik pamėginsiu palyginti raitųjų ir mobiliųjų patrulių darbo subtilybes: mobilieji patruliai (m.p.) gali patruliuoti automobiliuose visą parą bet kokiomis oro sąlygomis; raitieji patruliai (r.p.) negali patruliuoti ilgiau 4 valandų, nes žirgas, būdamas ilgiau "po balnu", turi problemų su nugara ir būna ilgai "nedarbingas", be to, blogomis oro sąlygomis (karščiai, lietus, šlapdriba, šaltis) žirgai stovi arklidėse, bet prižiūrėti juos ir šerti vis tiek reikia, kas nemažai kainuoja; į m.p. automobilį telpa 3-4 policininkai; ant vieno žirgo "telpa" tik 1 policininkas; vienas geras žirgas kainuoja maždaug tiek pat kiek ir m.p. automobilis ir dar plius kamanų, balno, r.p. specialios aprangos kaina; r.p. dažnai turi problemų persekiojant, sulaikant ir gabenant teisėtvarkos pažeidėjus į policijos nuovadą; m.p. tokių problemų neturi. O dabar pamąstykime...

Likimas

Likimas portretas
Čia ir arkliui aišku, kad tai verslo interesai, bet ar reikalinga raitoji policija. Taip ji būtina, nes atkreipia į save dėmesį ir labiau drausmina aplinkinius, nes tai dviguba jėga viename. O kad vyriausybei dzin dėl pareigūnų ir žirgų atvykimui į renginius per trumpiausią operatyvinį laiką tai jau aišku, nes valstybę valdo gandrai/valstiečiai kurie toli nuo žemiškų reikalų. Bijo laikyti raitąją policiją arti saves, nes gali greitai gauti spragilų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių