Olimpinį Lazdynų baseiną Vilniuje tikimasi atidaryti dar šiemet

Lazdynų baseino Vilniuje statybas tikimasi užbaigti iki rudens, o jį atverti dar gruodį, sako Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

Anot jo, šiuo metu baigta apie 90 proc. statybos darbų, biudžetas lieka nepakitęs – 35 mln. eurų, tačiau baseinas bus atvertas be SPA ir pirčių zonų, jos bus užbaigtos vėliau.

„Pernai vasarą susitikome čia, vaizdas buvo kitoks, turėjome planą, kad baseinas bus pabaigtas ir pradėtas eksploatuoti panašiu laikotarpiu dabar, apie vasarą, bet taip jau būna statybose, kad dėl tam tikrų objektyvių priežasčių statybos yra užsitęsusios“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje statomame baseine sakė vicemeras.

LNK reportažas:

„Tikimės, kad visi darbai baigsis rugsėjo pabaigoje, dar kiek užtruks pastato pridavimo procedūros. Tikimės, kad dar šiemet pirmieji lankytojai pateks ir ilgai lauktas baseinas galės būti pradėtas eksploatuoti“, – kalbėjo jis.

L. Balandžio / BNS nuotr.

Atidarys be pirčių

Vicemero teigimu, naujasis rangovas, Panevėžio statybos trestas, perėmęs darbus iš bankrutuojančios „Active construction management“ (buvusios „Irdaivos“), turėjo keisti jau įdiegtus laikančiųjų konstrukcijų varžtus, kurie neatitiko techninių reikalavimų, taip pat šuolių į vandenį baseine teko keisti suskilinėjusius vamzdžius dėl buvusio rangovo netinkamai atliktų eksploatacijos ir statybų stabdymo darbų.

V. Benkunskas priminė, kad Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) atlieka tyrimą dėl „akivaizdžiai išgrobstytų lėšų“.

„Atidarius baseiną, bus dar neįrengta SPA zona, ją įrenginėsime atskirai, neuždarius baseino. Atskirai, per metus laiko, tikimės įrengti ir SPA zoną, kuri bus papildomas traukos centras šiame objekte“, – kalbėjo jis.

LNK reportažas:

Vicemero teigimu, statinys galės būti pripažintas tinkamu naudojimu, tikimasi baseinus atverti gruodį, pirčių zonos bus įrengtos tik iš dalies, kiek reikia pagal procedūras. Pradžioje objektą valdys savivaldybės įmonė „Active Vilnius“, vėliau bus skelbiamas konkursas operatoriui.

Kainos taip pat bus nustatomos vėliau, pradžioje, svarstoma, jos turėtų tik atpirkti baseino eksploatacijos išlaidas.

Tikisi lūžio šuolių į vandenį sporte

Lietuvos plaukimo federacijos generaliniu sekretorius Emilis Vaitkaitis pabrėžė, kad plaukimo bendruomenė „ilgai ir kantriai“ laukia šio objekto, kadangi nugriovus senąjį Lazdynų baseiną, sostinėje olimpinio baseino nėra jau penkerius metus. Pavyzdžiui, Kaune tokie baseinai su 50 metrų ilgio takeliais yra net du.

Atidarius baseiną, bus dar neįrengta SPA zona, ją įrenginėsime atskirai, neuždarius baseino.

Vis dėlto jis akcentavo, kad labai laukiama ir kito, šuolių į vandenį baseino.

„Jis toks yra pirmas, galiu drąsiai sakyti, Baltijos šalyse, tiek dėmesio, kiek šuoliams į vandenį bus skirta Vilniuje, jo niekada istorijoje tiek nebuvo. Labai tikimės, kad šuolių į vandenį sporto šaka tobulės, atsiras galbūt garsesnių pavardžių tarptautinėje arenoje“, – kalbėjo E. Vaitkaitis.

Jis tikisi, kad vietą atras ir kitų sporto šakų – vandensvydžio, sinchroninio arba artistinio plaukimo, triatlono, penkiakovės atstovai.

E. Vaitkaičio teigimu, daug galimybių sportininkams suteiks ir baseinuose diegiamos technologijos: didžiajame – reguliuojamo aukščio dugnas, o šuolių baseine – specialios oro pagalvės, kurios leis sušvelninti smūgius į vandenį sportininkams mokantis naujų šuolių elementų.

„Manau, tos sporto šakos judės. Galima lyginti su dviračių takais: atrodo, lyg ir nėra daug važinėjančių, bet kai ištiesi takus, žiūri, kad pilnas takas. Lauko treniruokliai – atrodo, niekas nesimankština, bet jeigu jie yra, atsiranda ir žmonių. Tad svarbiausia, kad būtų galimybės“, – pabrėžė jis.

Planuose – baseinai Pilaitėje, Balsiuose

Anot V. Benkunsko, savivaldybės tikslas – kad kiekviename sostinės mikrorajone būtų po vieną 25 metrų ilgio baseiną, o norint patenkinti ir antrokų plaukimo programos poreikius sostinėje dar trūksta „mažiausiai aštuonių baseinų“.

„Deja, bet pastaruosius 25 metus Vilniuje baseinai buvo griaunami, naikinami, bet ne naujai statomi. Mes dabar iš esmės vejamės prarastą laiką, turime planus artimiausiu metu paleisti bent kelis baseinus statyboms. Vienas jų planuojamas artimiausiu metu Pilaitėje. Tai bus 25 metrų baseinas, skirtas treniruotėms, laisvalaikio praleidimui“, – informavo vicemeras.

Antrasis baseinas, jo teigimu, turėtų atsirasti Balsiuose – šiuo metu ieškoma tam tinkamo sklypo.

Lazdyno sporto centras su 50 ir 25 metrų plaukimo takeliais, 1,2 tūkst. vietų žiūrovams, atskiru šuolių į vandenį baseinu, pirtimis ir treniruočių salėmis vietoje nugriauto sovietmečiu statyto baseino pradėtas statyti 2017-aisiais.

Baseino statybų sutartį su „Active construction management“ ir jos partnerėmis – bendrovėmis „Montuotojas“, „Mitnija“, „HSC Baltic“, „Axis power“ – savivaldybė nutraukė 2020-ųjų pradžioje, teigdama, jog rangovai atsisako tęsti darbus.

Savivaldybės teigimu, jie buvo atlikę apie 40 proc. darbų, jiems buvo sumokėta apie 14 mln. eurų. Skaičiuojama, kad nuo pradinės beveik 22 mln. eurų sumos projekto kaina išaugo iki 35 mln. eurų.

Pernai lapkritį Lietuvos Aukščiausiasis Teismas galutinai pripažino, jog Vilniaus valdžia teisėtai nutraukė sutartį.

Vilniaus valdžia pernai vasarį pasirašė sutartį su nauju rangovu – Panevėžio statybos trestu. Įmonė baseino statybas žada baigti iki šių metų vidurio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
is dalies vaitekunas pasake tiesa juk kgb saika Lietuvoje matome ka isdarineja 30m keisdama savo politisksbas bei glusindama tauta ir nieko gelbet jie nesiruosia nes greitu laiku reiks patiems gelbetis su visais solcais bei svancais kuriu vieta uz grotu taspat ir czv su scotlandjardu koloniju nebus nebus ir monarhijos butent nuo ju visa velniava ir uzvyre ir dar tykisi toliau vergove kurt NEPAVYKS /prisizaidet/ gana===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių