Naujas administracijos vadovas žada atsisakyti popierinių dokumentų

Naujasis Vilniaus administracijos direktorius Povilas Poderskis žada siekti, jog visi savivaldybės biurokratiniai procesai būtų perkelti į elektroninę erdvę, taip pat sieks skaidrinti savivaldybės vykdomus viešuosius pirkimus.

Trečiadienį sostinės administracijai pradedantis vadovauti 27-erių informacinių technologijų specialistas interviu BNS tikina, kad jo amžius ar tai, jog yra kaunietis, netaps kliūtimi naujosiose pareigose. Jis taip pat sako, kad augant Vilniaus miestui darbuotojų savivaldybėje neturėtų mažėti. Jis taip pat įvardija ir būsimą pavaduotoją –  buvusį Ūkio ministerijos bei vėliau ir Vilniaus universiteto kanclerį Gediminą Miškinį.

– Kokie bus pirmieji darbai savivaldybėje, ar administracijos laukia pertvarka?

– Šią savaitę išsikėliau tikslą fokusuotis į tai, ką reikia perimti, kad procesai nenutrūktų, neužsistovėtų, vyktų sklandžiai. Stengdamasis išlaikyti tęstinumą tą ir turiu padaryti – reikia susipažinti su kolektyvu, susikalbėti, susižiūrėti. Beje, visus savo susitikimus skelbsiu viešai. Šiandien važiuoju ir į Viešųjų pirkimų tarnybą aptarti eilę problemų, kurios susidariusios su pirkimais. Bandysime jas spręsti sistemiškai, kad išmoktumėme pamokas ir klaidos nesikartotų. Taip pat nuo gruodžio 1-osios nebepasirašinėsiu dokumentų popieriuje, nebent tai bus imperatyviai reikalaujama iš kitų institucijų ar gyventojų, kurie prašys tą padaryti popieriniu būdu. Kalbėjomės jau  su skyriais dėl potencialių rizikų ir ką reikia dar nuveikti. Akivaizdu, kad dabar darbo yra labai daug dubliuojama ir jei visus procesus darysime tik elektroninius, to darbo sumažės, atsilaisvins rankos, bus galima daryti daug kitų dalykų.

Vilnius teikia maždaug 250 elektroninių paslaugų, dar apie 40 tik popierinės. Sieksime, kad visos būtų elektroninės, daugelis procesų bus skaitmenizuojami. Tai reiškia, kad žmonės nebevaikščios su šūsnimis popierių, siuntinės viską per dokumentų valdymo sistemą, o vaikščios, galbūt, dėl kitų reikalų.

Vilnius teikia maždaug 250 elektroninių paslaugų, dar apie 40 tik popierinės. Sieksime, kad visos būtų elektroninės, daugelis procesų bus skaitmenizuojami.

– Ar pavaduotojus rinksitės pats, ar jie bus deleguoti politikų? Kas jie?

– Su vienu pavaduotoju susitinku, su juo buvo kalbėta anksčiau. Nuo pat pradžių buvo taip, kad vienas administracijos direktoriaus pavaduotojų buvo teikiamas koalicijos partnerių, toks yra politikų susitarimas.

– Ar vienas pavaduotojų yra buvęs Ūkio ministerijos kancleris Gediminas Miškinis?

– Taip. Jis labai puikiai papildo mūsų administracijos komandą kaip žmogus su labai didele patirtimi darant pačius įvairiausius darbus, pertvarkas, buvo apdovanotas kaip geriausias valstybės tarnautojas, turintis vertingos patirties.

– Sumažėjus popierinių dokumentų atsisakysite ir dalies administracijos darbuotojų?

– Ne. Vilnius didėja, plečiasi, iššūkiai taip pat didėja. Tad administracijos darbuotojai, manau, tikrai yra savo vietoje. Priimti daugiau, turbūt, niekada neišeis, nes tai – nepopuliaru. Bet žmonių skaičius Vilniuje juk auga, tad jei neelektronizuosime procesų, tie patys darbuotojai bus užkrauti vis didesniu darbo krūviu.

– Viešųjų pirkimų tarnyba turi daug pastabų dėl savivaldybės viešųjų pirkimų, kritikuoja „Dovanos Vilniui“ idėją, kai už dovanas miestui verslininkams esą atsilyginama per jiems palankius viešuosius pirkimus, pritaikant sąlygas vienam tiekėjui. Kaip į tai reaguosite?

– Tos rizikos kyla, jas reikia valdyti, bet negalime uždrausti žmonėms dovanoti Vilniui, gražu, kai padovanojami vieni ar kiti dalykai. Kalbant konkrečiai – keista matyti, kad, pavyzdžiui „Lords investment“ padovanojo kažką Vilniui ir dėl to mes sumažinome jų statomo pastato aukštingumą. Mes veikėme ne taip, kaip jie norėjo. Tad ar čia galima tuos du faktus sudėti į kažkokią schemą? Man tai keistai skamba. Kita problema yra su infrastruktūros mokesčiu, kai statomas koks nors daugiabutis ir savivaldybė įpareigoja verslą išasfaltuoti kažką.

Korupcija, man atrodo, atsiranda iš tam tikros diskrecijos, sprendimų monopolijos, priežiūros ir viešumo trūkumo. Mažinant savivaldybės darbuotojų veiksmų laisvę, labiau reglamentuojant, gryninant procesus, juos skaitmeninant, atveriant didesniam viešumui, manau, tas rizikas galima suvaldyti.

– R. Šimašius, nepaisant kritikos atleistai direktorei Almai Vaitkunskienei, yra įvardinęs ir jos privalumus suvaldant Vilniaus finansus, derantis su bankais dėl paskolų refinansavimo. Kaip įsivaizduojate, ar jums tai pavyks neturint finansinio išsilavinimo?

– Didžiausios kompetencijos per visą laiką yra užaugintos Finansų departamente – jie puikiai išmano klausmus ir jei man ko trūksta, jie mane papildys. Bet kiek per pastarąsias kelias savaites teko bendrauti su bankų atstovais, nejaučiu, kad turiu kažkokių didelių trūkumų. Yra gal daug tokios mistifikacijos, kad bankai yra kažkoks didelis baubas, bet tai iš tikrųjų yra įmonės, kurios turi savo interesus, pozicijas, pasiūlymus, reikia su jomis dirbti įprasta tvarka. Skolos suvaldymas tikrai vyko ir aš dėkingas Almai (Vaitkunskienei - BNS) už tą indėlį, už darbą, kurį ji darė 2,5 metų. Bet jai tikrai tą padaryti palengvino ir atsigaunanti ekonominė padėtis, ir Konstitucinio Teismo sprendimas (dėl gyventojų pajamų mokesčio perskirstymo kriterijų - BNS). Manau, kad išlaikysime aukštą lygį ir neprarasime finansinių institucijų pasitikėjimo.

– Gyvenate Kaune. Ar tai nėra kliūtis sklandžiam darbui Vilniuje, ar esate pakankamai įsigilinęs į Vilniaus problemas?

– Kažkokių didelių sunkumų nematau, bet, be abejo, bus situacijų, kai reikės ir nakvoti Vilniuje – tos problemos irgi sprendžiamos. Vilniaus prieš 2,5 metų nelabai pažinojau, nelabai žinojau tiksliai, kokiomis problemomis jis gyvena. Bet per šį laiką kalbėjausi su daugybe žmonių, darbuotojų, sekiau viešąją informaciją. Turint omenyje, kiek Vilniuje informacija viešai nušviečiama, manau, galima susipažinti pakankamai su Vilniaus problemomis.

– Ar neketinate stoti į Liberalų sąjūdį, ar esate sulaukęs tokių siūlymų?

– Esu nepartinis, nebuvau smarkiai pažįstamas su Remigijumi (Šimašiumi - BNS), jis man tiesiog paskambino ir pasikvietė į komandą kaip IT specialistą. Net laukiau to momento, kad pasiūlys stoti į partiją, bet nesu sulaukęs. Jei sulauksiu – sulauksiu. Bet aš vertinu partiją kaip didžiulę atsakomybę, darbą, o su dabartinėmis pareigomis daugiau darbo „pavežti“ bus neįmanoma.

– Būsite vienas jauniausių administracijos vadovų sostinėje. Ar patirties trūkumas nėra problema?

– Kaip supratau, bene vienintelis trūkumas reikšmingiausias pateiktas ir buvo, kad gimiau per vėlai. Bet kitiems tai privalumas. Manau, kad kompetencijos turiu, per pastaruosius 2,5 metų pakankamai įsigilinau. Matau jau per šiandien, kad su administracijos darbuotojais gražiai susikalbame ir konstruktyviai dirbame darbus. Nemanau, kad dėl to bus problemų.

– Dėkui už pokalbį.

----------

27-erių informacinių technologijų specialistas P. Poderskis yra labdaros ir paramos fondo „Kompiuteriukų paramos fondas“ vadovas ir vienas steigėjų, anksčiau nurodo dirbęs įmonėje „Data dog“ projektų vadovu. Jis į pareigas paskirtas antradienį, savivaldybės tarybai prieš tai atleidus daugiau nei dvejus metus pareigas ėjusią finansų specialistę Almą Vaitkunskienę. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Palma

Palma portretas
Dar galetu ir wc pastatyti kompiuterizuotus bidė ir tulike popieriu nuimt. Nu pasiseke Vilniui su adminu! Tik deja, cia ne kompiuteriuku pardavejo reik o ukisko vadybinyko
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių